• enjoy life...

1.4 Creativiteit bij de eerste les

 

Goed om te weten

Vooraf wil ik benadrukken dat de creatieve oefeningen niet bedoeld zijn voor een of andere expositie. Ze zijn voor jou, voor het plezier van het maken, voor het in laten dalen van de theoretische concepten van de verschillende lessen, voor het ruimte geven aan inzichten op een geheel andere manier. Dus het hoeft niet mooi te zijn en het kan ook nooit fout zijn wat je doet. Het kan nooit mislukken. Onthoud dit als je eigen criticus mee begint te doen of als je werkstukken aan een ander laat zien.

Tip: Als je creatief aan de slag gaat is het fijn als je veel verschillend creatief materiaal bij de hand hebt. Papier, krijt, verf, kwasten, water, potloden, schaar, etc.

 

Leuke oefening

Leg een groot vel papier voor je en plak dat evt aan de hoeken vast op de tafel. Als je geen groot vel hebt, kun je een paar kleinere vellen aan elkaar plakken.

Zet fijne liefst vrolijke muziek op en laat beide handen tegelijk op de muziek met vetkrijt muzikale lijnen op het papier tekenen. Het helpt als je je ogen dicht doet, want dan heb je minder last van je eigen oordeel over de lijnen.

Tip: laat je handen zelf de kleur kiezen die ze willen.

Na een minuut of 3-5 doe je je ogen open en kijk je nieuwsgierig naar wat er ontstaan is. Je kunt nu lijnen die je leuk vindt aandikken of vlakken die ontstaan zijn inkleuren met krijt, potlood of aquarelverf.

Tip: vetkrijt combineert leuk met aquarelverf.

Als dit af is pak je een stuk karton of papier en knipt hier een rondje uit. (Het gaat ons hierbij niet om het rondje maar om de rand erom heen.) Een rondje ter grootte van een kopje of schoteltje. Je kunt natuurlijk ook een andere vorm kiezen om uit te knippen.

Nu heb je een soort venstertje. Met dit venstertje ga je over je tekening. Zo verschijnt er iedere keer een andere compositie voor het venster. Kies de mooiste uit.

Hier teken je de cirkel op het geschilderde papier en vervolgens knip je deze cirkel uit. Je kunt zeggen dat jij dit bent jij zoals je jezelf nu ziet.

Tip: Het werkt verdiepend om na een creatief werkstuk daar ook een oefening intuïtief schrijven achteraan te doen.

 

Intuitief schrijven

Dit gaat als volgt:

Je pakt een lekker schrijvende pen, een schrijfblocknote en een timer. Het beste zet je de timer op 10 minuten, dat is een tijd die vol te houden is en waarin over het algemeen voldoende ruimte is om alle belangrijke info op te schrijven.

Je begint je schrijfoefenening met een vooraf bedachte zin, zoals

Dit werkstuk wil mij vertellen…

Dit werkstuk vertelt mij over enthousiasme dat…

Dan zet je de timer aan, begint met je startzin en schrijft vervolgens door zonder te stoppen. Dit niet stoppen is erg belangrijk. Als je stopt wil je hoofd weer gaan denken en dit is juist niet de bedoeling. De bedoeling is dat je voorbij je denken komt, door alles wat er in je hoofd op komt gewoon op te schrijven.

Als je hoofd even leeg is en je dus niet weet wat je schrijven moet, schrijf je toch door. Je schrijft dan gewoon: ik weet niet wat ik schrijven moet, ik weet niet wat ik schrijven moet, ik weet niet… totdat er weer andere info in je hoofd voorbij komt.

Als de wekker afloopt maak je je zin af en stop je.

Je leest je verhaal zonder oordeel over taalfouten of vreemde zinnen. Je onderstreept de voor jou meest verrassende of interessante zin.

Met deze zin maak je een elfje of ander klein gedichtje.

Een elfje is een gedichtje bestaande uit elf woorden.

1e zin 1 woord, 2e zin 2 woorden, 3e zin 3 woorden, 4e zin vier woorden, vijfde zin 1 woord.

elfje

mooi gedichtje

van elf woorden

snel en steeds verrassend

plezier

Zo’n elfje kun je voor of achter op je kunstwerkje schrijven.

Veel plezier

Tip: Het restant aan werkstuk kun je bewaren voor als je een keer een collage maakt. Of wat ik ook wel doe is dat ik er kleine kaartjes van maak die je dan weer aan een cadeautje kunt plakken met een mooi tekstje erop.

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke