• enjoy life...

1.2 Basis oefeningen bij de eerste les

 

Dankbaarheid

Een heel praktische en zeer doeltreffende oefening is die van dankbaarheid. Maak er een gewoonte van om aan het einde van elke dag drie dingen te bedenken waar je op dat moment of die dag dankbaar voor bent.

Je kunt ook je dag hiermee beginnen.

Dankbaarheid is een gevoel wat je direct in een hoge energie brengt. En er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Let op dat als je ergens niet dankbaar voor bent dat je niet gaat doen alsof je dat wel bent. Maar je kunt wel serieus jezelf openstellen voor deze energie van dankbaarheid door je te realiseren hoe rijk en bijzonder het leven, je dag is en was.

Als je gewend bent om regelmatig op dankbaarheid af te stemmen, dan lukt het ook om dit te doen op momenten dat het even tegenzit. Als ik niet kan slapen ’s nachts dan kan ik me hieraan gaan ergeren, of me op gaan winden over het feit dat ik ’s ochtends dan niet uitgeslapen ben…. Ik kan ook dankbaar zijn voor het feit dat ik eigenlijk best lekker lig, een dak boven mijn hoofd heb en veel lieve vrienden heb.

Het geeft gewoon een veel rustigere energie in mijn lichaam, waardoor de kans dat ik alsnog in slaap val groter is en mocht ik niet in slaap vallen het wakker liggen in ieder geval aangenamer.

 

Lachen is gezond

Elke dag een paar minuten lachen is een erg gezonde gewoonte. Het schijnt dat het niet eens uitmaakt of je echt lacht of doet alsof. Het lichaam kent het verschil niet. Geweldig om dit te weten. Hier kun je handig gebruik van maken. Zo gauw je mondhoeken omhoog gaan en je een paar keer hahaha zegt gaat je lichaam direct al aan de slag. Op deze manier verbeter je niet alleen je humeur, maar ook je lichamelijke weerstand tegen ziektes. Eigenlijk is lachen het geluid maken op de uitademing met een ha-klank. Probeer dit maar een paar keer achter elkaar.

Leuk is natuurlijk ook om te lachen om een leuke grap met vrienden, hilarische herinneringen, of leuke youtube filmpjes.

Innerlijke glimlach

Je kunt ook van binnen een glimlach voor jezelf maken. Een glimlach zoals een ouder naar het kind glimlacht, het kind dat zo zijn best doet ook als het allemaal niet lukt. Een glimlach van liefde en compassie voor jezelf dus.

Uiterlijke glimlach

Daarnaast kun je jezelf ook aanleren om een echte glimlach op je gezicht te zetten direct bij het opstaan. En daarna steeds opnieuw als je merkt dat de vorige verdwenen is. Probeer maar, je kunt direct het verschil in je energie voelen als je dit doet.

 

Onbewuste aannames opsporen

Bij de achtergrondinfo bij de eerste les schreef ik:

Het zijn niet de omstandigheden die maken hoe ik me voel, maar mijn gedachten en mijn onbewuste aannames over de situatie.

Gedachtes kun je veranderen. Je kunt denken: Ik kan toch niets. En voor hetzelfde geld kun je denken: Met een beetje oefening lukt het me wel.

Onze gedachtes zijn meestal nog wel bewust en helder. Maar we hebben ook allerlei aannames over het leven. Deze zijn vaak zo vanzelfsprekend dat we ze niet in de gaten hebben. Vaak onbewust dus. Ze zijn vaak veel hardnekkiger in hun strijd om gelijk te krijgen. Maar aannames en overtuigingen zijn slechts gestolde gedachten. Ze zijn op zich niet waar. Maar zolang aannames onbewust zijn houden ze ons gevangen en op ons plek.

Het is een mooie oefening om je te realiseren dat elke aanname niet waar is, maar slechts een aanname. Dat andere tijd en omstandigheden, andere cultuur zou maken dat je van andere aannames en overtuigingen uit zou gaan. Kortom, met aannames kun je spelen.

Eerst de onderliggende aanname opsporen: Geloof ik echt dat ik mijzelf mag zijn. Mag ik of de ander ook echt fouten maken in het leven. Eenmaal op dit pad, wordt het leven steeds rijker en blijkt er veel meer mogelijk. Probeer eens de volgende aanname in je systeem te ankeren:

Mijn fouten helpen mij verder op mijn levenspad en zijn daarom altijd interessant.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke