• enjoy life...

7.2 Basisoefeningen bij de zevende les

 

Drie meest belangrijke en doeltreffende oefeningen:

Herinneren van geluk:

Ga in gedachten terug naar een moment in je leven waarbij je helemaal gelukkig was. Waar was je? Was er iemand bij? Wie? Hoe voelde je? Waar voelde je het in je lichaam? Wat dacht je? Wat hoorde je? Vertel als het ware aan een buitenstander dit moment van geluk. Voel hoe je tijdens het terughalen van deze herinnering je er weer helemaal in kan stappen, het geluk weer helemaal kan voelen.

Laat het los, stap uit de situatie. Soms helpt dit om letterlijk even een stapje opzij te doen. Realiseer je dat dit stappen in een ervaring een vaardigheid, kwaliteit is die wij als mensen hebben. Heel bijzonder!

 

Hiphoppen:

Voor de volgende oefening wil ik je vragen een minder leuke gebeurtenis te nemen. Het hoeft niet direct iets heel heftigs en traumatisch te zijn. Gewoon een dag die minder prettig was; een situatie die minder positief was, maar wel eentje waar je goed mee om kon gaan. Stap ook hier helemaal in de situatie: Wat speelde er? Wie was erbij? Wat dacht en voelde je? Waar voel je dit in je lichaam?

Vervolgens laat je deze situatie en dit gevoel weer los. Je stapt er weer uit.

Om daarna direct in de eerdere ervaring (van de eerste oefening) van geluk te stappen. Deze fijne herinnering weer helemaal boven te halen, er helemaal in te stappen inclusief gevoel, gedachten, alles wat daarbij hoort. Ervaar en voel dit opnieuw weer met je hele lichaam.

Ook dit laat je weer los, je stapt er weer uit.

Vervolgens stap je weer in de minder fijne ervaring, voel dit helemaal (een paar seconden – max 1 of 2 minuten), en stap hier weer uit.

Stap nog eens in de gelukkige ervaring, voel dit helemaal (een paar seconden – 1 of 2 minuten). Neem wel voldoende tijd dat je zeker weet dat je 100% van de ervaring te pakken hebt.

En laat weer los. Laat nu beide ervaringen helemaal los.

Kijk even terug op de oefening en realiseer je dat je als mens dus de keus hebt om heen en weer te hiphoppen tussen ervaringen en gevoelens. Dat wij mensen dus eigenlijk altijd de keus hebben hoe wij ons willen voelen. Realiseer je even hoe powerful dit is en kan zijn.

Natuurlijk geldt ook hier: ervaring baart kunst. Hoe vaker je oefent om in ervaringen / gevoelens te stappen hoe makkelijker je lichaam en geest hier de weg weet.

 

Toekomst oefening:

Neem een situatie in gedachten die eraan zit te komen waar je een beetje onzeker over bent. Dit kan een tentamen zijn, een lezing, een artikel wat je moet ruilen terwijl je de bon niet meer hebt, een optreden voor het een of ander, etc.

Ook hier kun je in gedachten iemand over de situatie vertellen. Vertel dan alsof het al gebeurd is, gister of vorige week. Vertel ook wat er allemaal goed ging. En waarom je blij was met hoe het ging. Etc. Op deze manier maak je in je lichaam alvast de weg vrij voor een succesvolle verloop van de activiteit.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke