• enjoy life...

7.1 Vervolg info bij de zevende les

 

Wat als genieten niet lukt

 

Wat als het leven helemaal niet om te genieten is.

Wat als je je overweldigd voelt, depressief, burn-out?

Wat als je om wat voor reden dan ook helemaal onderin je energie zit, niets geen enthousiasme meer over.

 

Er zijn van die momenten dat het je allemaal niets meer kan schelen. Soms is het leven gewoon te pijnlijk. Soms ben je zelfs daaraan voorbij.

Maar ik weet dat hoe dan ook, je zelfs op je diepste momenten je ergens nog wel weet dat je liever blij bent. Zelfs als je niet meer weet hoe daar te komen en de moed helemaal opgegeven hebt, dan nog weet je dat je eigenlijk liever iemand bent die blij is.

 

Van totaal in de put naar de top van een berg is vaak een te grote afstand om in één keer te doen. Alhoewel het zeer wel mogelijk is. Maar stapje voor stapje lijkt makkelijker te doen.

 

De theorie die ik hierna uit ga leggen is heel eenvoudig en wat nog belangrijker is: hij is ook te herinneren op die momenten dat het leven behoorlijk tegenzit. Juist door zijn eenvoud en helderheid kan het tijdens heftige dips een motivatie zijn om jezelf bij de kladden te grijpen.

 

De theorie:

Elke keus in het leven heeft een bepaalde gevoelsbeleving. Laten we voor hier de schaal van 1-10 gebruiken. Waarbij 1 totaal in de put is en 10 helemaal geweldig en dankbaar voor het leven.

Op elke level waar je zit heb je toegang tot 1 of 2 levels hoger of lager. Zit je op 1 dan zijn er geen lagere levels en kan het zijn dat je uit het leven wilt stappen omdat het je allemaal niet meer interesseert.

Heel praktisch betekent het dus, dat als je afdaalt naar lagere levels je hierdoor de hogere levels dus voor jezelf afsluit. Behalve dat het niet helemaal zonder risico is om jezelf toe te staan naar de onderste levels te gaan, geeft het je ook weer extra werk om weer naar boven te klauteren.

Het is net als een berg beklimmen. Je wilt naar de top en misschien ben je al halverwege. Maar omdat je moe bent besluit je dat je een dagje naar beneden gaat wandelen, gewoon omdat het makkelijker, minder vermoeiend is. Waarmee je jezelf opzadelt met een extra klus, want deze weg naar beneden die soms heel makkelijk gaat, moet toch ook weer omhoog afgelegd worden.

Dus als het leven tegenzit, accepteer dat het tegenzit, ga zitten en neem de tijd voor jezelf. Onderzoek wat jij nodig hebt om in ieder geval te kunnen blijven op het level waar je zit. Weiger elke vorm om jezelf of het leven nog verder onderuit te halen, nog verder te laten zakken. Accepteer het niet van jezelf.

You get what you tolerate –Tony Robbins

En ook:

Als je op level 5 zit, heb je dus ook toegang tot level 6 en 7, en level 3 en 4. Dat is de bandbreedte waar je keuzevrijheid zit. Kies je voor een activiteit of levenshouding die beter is dan level 5 en waarmee je op level 6 komt, dat is dan een kleine stap, een kleine verbetering, maar daarmee heb je wel direct ook de bovengrens verplaatst van level 7 naar 8.

Dus zelfs al ben je nog niet op dat niveau, je hebt het al wel mogelijk en haalbaar gemaakt voor jezelf.

Ervaringsdeskundige, heet het met een leuk woord. Ik ben behalve geschoold volgens reguliere hulpverlenerswijsheid (zoals de psychologie, cognitieve gedragswetenschappen, etc) en de spirituele wijsheid ook ervaringsdeskundige als het gaat om burn-out en depressiviteit.

 

De praktijk:

Ik heb persoonlijk kunnen ervaren en onderzoeken hoe zelfs ten tijden van diepste wanhoop er altijd nog mogelijkheden zijn. Mogelijkheden om mijzelf bij de kladden te grijpen. Zelfs als ik er niet meer in geloof is het toch mogelijk om te beslissen:

Ik wil meer uit het leven dan dit !

en kan ik vervolgens opnieuw een stapje in de goeie richting nemen.

Er is veel in mij en mijn leven veranderd sinds ik besloten heb dat het leven opgebouwd is uit liefde en sowieso altijd het beste met mij voor heeft. Dus dit is wat ik ieder aan zou willen raden. De oefening is enkel je steeds opnieuw te herinneren dat je Liefde bent en alleen maar van het leven, jouzelf en de mensen om je heen hoef te houden. Dit maakt genieten weer een natuurlijke levenshouding.

Inmiddels speelt mijn leven zich af tussen de 7 en de 9. Met soms een uitschietertje naar boven en soms naar beneden. Maar ik ben strenger voor mijzelf en zodra ik merk dat het niveau daalt draai ik mijzelf resoluut om opnieuw met mijn neus naar de top.

 

(Zie ook de blogpost: Heavy moods)

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke