• enjoy life...

6.2 Vervolgoefeningen bij de zesde les

Je eigen pad gaan, je eigen werkelijkheid te creëren.

Volg je eigen breadcrumbtrail – Bentinho Massaro

Jouw plezier, jouw kwaliteiten, jouw pad… Het is allemaal met elkaar verbonden. We gaan te vaak uit in het leven van dat wat wijs en verstandig zou zijn. Niet dat je dit altijd maar moet negeren, maar het moet niet onze eerste raadgever zijn en wellicht ook niet onze tweede of derde. (lees ook de blog van de olifant) Het is goed om opnieuw te leren wat het is als je je eigen plezier volgt. Dat is precies waar deze oefening over gaat. Spreek met jezelf af: een uur, een dag of een week. In deze periode maak je voortdurend contact met jouw plezier. Waar heb je zin in, waar word je echt blij van.

Dit is vaak echt iets wat weer geleerd moet worden. Wat dient mij als persoon, wat dient mijn doel wat ik graag wil in dit leven, waar word ik echt blij van. Wie wil ik echt zijn in dit leven.

Veel plezier met deze oefening.

 

Aan de slag met je creatiespanning  – Daniel Ofman

Daniel Ofman legt uit hoe je met jouw keuzes en met jouw commitment aan je keuzes je een creatiespanning creëert. Hoe meer creatiespanning je aan kunt zonder in de stress te raken, des te meer je kan creëren en realiseren. Niet iedereen is gelijk in het kunnen uithouden van creatiespanning.

Ofman beschrijft ook dat waar emotionele spanning leidt tot verkramping, druk en eengevoel van ‘moeten’, creatiespanning leidt tot opluchting en ‘bevrijding’. Creatiespanning ontstaat vanuit een (helende) keuze vanuit onze kern, waarbij emotionele spanning het gevolg is van een geforceerde keuze vanuit een deel van ons. (uit: Bezieling en kwaliteit in organisaties)

In deze oefening onderzoeken wij het verschil tussen creatieve spanning en emotionele spanning. Neem iets in gedachten waarvan je vindt dat je het moet doen. Vervolgens neem je iets in gedachten wat je graag zou willen. Onderzoek het verschil in hoe het voelt in je lichaam.

Iets wat je zou moeten doen omdat je het wellicht handig, verstandig en wijs vindt om te doen en iets anders wat veel meer vanuit jezelf komt, iets wat wellicht een even zo grote uitdaging is, maar waar jij vanuit jouw kern voor kiest. Waar en hoe voelt het anders in je lichaam?

Voor sommige mensen werkt het prettig om deze oefening eerst abstract te houden. Dit werkt dan als volgt: Stel jezelf emotionele spanning voor. Waar en hoe voelt dit. Ga hierbij in gedachten zorgvuldig je hele lichaam langs. Vervolgens laat je dit los en stel je jezelf een creatieve spanning voor. Opnieuw ga je je lichaam langs om dit gevoel te leren kennen en herkennen.

Creatieve spanning is iets wat je aanmoedigt. Het is als een elastiekje wat zijn werk doet. Een elastiekje werkt het best als hij onder spanning staat.

 

Diepgaande verandering versus stapsgewijs – Robert E. Quinn

Stapsgewijze verandering laat onze vroegere patronen gewoonlijk intact – zij ligt in het verlengde van het verleden, en wat nog het belangrijstek is: gedurende stapsgewijze verandering hebbben we het gevoel dat we het proces onder controle hebben.

Anders dan stapsgewijze verandering vereist diepgaande verandering n ieuwe denkwijze en gedragsvormen. Het is een verandering van veelomvattende aard, die een breuk met het verleden betekent, en in het algemeen onomkeerbaar is. Het betekent afstand doen van procesbeheersing. (uit: Diepgaande verandering)

Neem eens de tijd om te mijmeren over het volgende. Jouw verlangens, jouw wensen over je eigen weg gaan, over jouw leven vorm geven, blijven die binnen de stapsgewijze verandering zoals hierboven omschreven? Of durf je echt te dromen en te gaan voor de diepgaande, transformerende verandering zoals Robert Quinn omschrijft.

Ga eens na waar jij in het verleden een diepgaande verandering doorgemaakt hebt in je leven en waar jij geheel onder controlle een stapsgewijze verandering doorgevoerd hebt. Onderzoek het verschil voor jezelf. Diepgaande veranderingen zie je ook vaak als mensen geen keus hadden vanwege bijvoorbeeld ontslag of burnout.

 

Opnieuw: volg je eigen breadcrumbtrail – Bentinho Massaro

Terug naar je eigen breadcrumbtrail. Het is een metafoor van Massaro om uit te leggen dat alleen jouw enthousiasme je de weg kan wijzen. Dit is geen lineair vooraf uitgedacht pad. Het lijkt niet altijd logisch. Je eigen wijsheid wijst jou de weg door je enthousiast te maken voor iets. Soms om ook echt helemaal daar aan te komen, maar soms ook enkel omdat je even de hoek om moet.

Onderscheid korte en lange termijn, grote en kleine broodkruimels

Breadcrumbs zijn er in het klein en in het groot. Schrijf drie grote breadcrumbs op voor jezelf. Iets wat je richting geeft en waar je helemaal blij van zou worden. bijvoorbeeld: ik zou het helemaal te gek vinden om een keer een maraton te lopen, een keer een grote zaal van minstens 100 mensen toe te mogen spreken of een erkend kunstenaar te zijn. Dit zijn voorbeelden die je enthousiast kunnen maken maar die je over het algemeen niet vanmiddag of vanavond even gaat doen. Het zijn wel breadcrumbs die jou jouw kant op lokken en van daaruit belangrijk.

Een mooie oefening hierbij kan zijn dat je je een moment de tijd geeft om je helemaal voor te stellen dat jij dit bereikt hebt. Je ziet het plaatje dat je over de finisch gaat bij de marathon, je voelt het succes, je hoort wat de mensen over je zeggen. Op deze manier anker je deze wens in je systeem van logische mogelijkheden. Vervolgens laat je het los.

De kleine breadcrumbs zijn die, die jou nu direct richting geven. Ik heb zin om vandaag dit boek te lezen, die vriend te bellen of om nu eerst even een lekkere wandeling te maken in de natuur.

Oefen je in het onderscheid maken tussen de grote en kleine breadcrumbs. De kleine breadcrumbs volg je direct op. De grote breadcrumbs geef je af en toe wat aandacht zoals hierboven omschreven en dan laat je ze weer los. Een enkele keer ligt er wel direct een grote breadcrumb op je pad, een kans die je op dat moment zomaar aan kunt pakken. Altijd doen natuurlijk 😉

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke