• enjoy life...

6.2 Basisoefeningen bij de zesde les

Om te komen van ‘alles overkomt mij’ tot ‘stuurman’ is in eerste instantie een portie assertiviteit en ‘ik ben oke’ gevoel nodig.

 

Oefening: ik ben oke

Er is een boek uit de jaren 70, waarvan ik alleen de titel al helemaal geweldig vind:

Ik ben oké, jij bent oké.

Zo voelen we ons helaas niet altijd. Soms voelen we ons beter dan de ander, soms minder dan de ander. De beste optie is natuurlijk: ik ben oké, jij bent oké.

En weet je wat het grappige is. Dit is niet iets wat je voelt, dit is iets wat je beslist.

Eenmaal besloten zul je erachter komen dat dit iets is wat je moet leren. Steeds opnieuw.

Iedere keer als je jezelf of een ander ‘minder’ vindt, herinner je jezelf eraan dat iedereen oké is. Het duurt even voordat dit ingesleten is, in je hersenen. Maar je zult merken dat de wereld een heel stuk eenvoudiger wordt als je leeft vanuit het standpunt dat iedereen oké is. Het maakt het niet alleen helder en overzichtelijk maar ook nog prettig.

 

Oefening: Wees de stuurman van je eigen leven

In elke situatie heb jij het recht om te checken of dit is wat je graag wilt en waar mogelijk een en ander bij te sturen.

  • Je baas wilt dat je overwerkt, maar jij kan of wil niet.
  • Je collega schuift de vervelende klussen steeds naar jou door.
  • Je partner koppelt ‘houden van’ aan allerlei voorwaarden waar jij niet aan kunt of wilt voldoen.

Assertief gedrag heeft te maken met de situatie eerst openlijk analyseren, vervolgens bedenken wat hiervan klopt voor jou en wat niet, waarna je de ander laat weten in een verder neutraal gesprek hoe dit voor jou is en hoe jij het liever zou zien.

De oefening hier is dat je in je leven nagaat waar jij anderen over jou heen laat lopen, waar jij niet je eigen plek inneemt in het leven en waar jij het dus graag bij zou sturen.

 

Oefening: loop niet in de weg.

Deze oefening lijkt tegengesteld aan de vorige, op een bepaald nivo is hij dat ook. Er is een verschil wanneer je in het leven meer het stuur in handen pakt en wanneer je besluit het Leven zijn eigen richting te laten bepalen.

Deze oefening gaat uit van het feit dat het Leven een eigen wijsheid in zich heeft. Dat jij en jouw leven gestuurd worden door iets wat groter is.

Het is mijn persoonlijke ervaring, maar ik heb ook een veelheid van verhalen hierover van anderen gehoord, dat als ik vertrouw dat het leven het beste met mij voorheeft, dat dit achteraf klopt ook als ik het eerst niet begrijp.

Als ik minder overal wat van vind met mijn hoofd, minder steeds zelf wil bepalen welke kant mijn leven op moet volgens mij dan wordt ik heel subtiel doormidden van intuïtie en ingevingen een richting op gestuurd. Als ik niet wil luisteren, dan worden de signalen vanzelf duidelijker en minder subtiel.

De oefening voor nu is om een tijd met jezelf af te spreken. Dat kan een half uur zijn, een week of alles er tussen in. In deze tijd volg je steeds en alleen je hart en intuïtie. Natuurlijk zonder hierbij over de grenzen van anderen te gaan. Eventueel kun je ook observeren welke gesprekken en onderhandelingen er in je hoofd ontstaan doordat je ruimte geeft aan je hart en intuïtie.

 

Oefening: wordt de stroom

Op het moment dat je uit de persoon stapt die voortdurend overal iets van vindt, doe je dus als het ware een stapje naar achteren. Je laat jezelf en het hele plaatje even los en stapt in iets groters.

Je stapt in je eigen passie, je eigen enthousiasme, je eigen liefde voor het leven. Je voelt je blij, dankbaar en helemaal te gek. Dit kun je bereiken door terug te denken aan momenten dat je je zo voelde, of nu te bedenken hoe bijzonder het is dat je leeft en je dankbaarheid voor een aantal dingen in jouw leven te activeren.

Vanuit deze energie bedenk je wat je graag zou willen in het leven, met jouw leven. Jouw passie heeft altijd te maken met wat jij de wereld te bieden hebt.

Dus wat is jouw gift aan de mensheid, de wereld, het leven?

Maak hier een plaatje van, vul in hoe het eruit zou zien. Zie het alsof het er al is. Voel het vervolgens alsof het er al is en geniet van dit gevoel. Vervolgens stap je helemaal in deze energie, in deze stroom, in deze wens.

Je laat elke vorm van eigen idee hoe dit dan moet ontstaan los en geeft ruimte aan het Leven en aan jouw Hogere Zelf om deze plannen uit te werken. Wel blijf je in het gewone leven vol vertrouwen en actief meedoen natuurlijk.

Veel plezier.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke