• enjoy life...

1.1 Nog meer info bij de eerste les

 

Hou van jezelf

Harrie Jekkers zong het al: Ik hou van mij. Als je dit liedje niet kent kijk dan even bij Youtube, luister en geniet.

Zolang we niet van onszelf houden hebben we de liefde van anderen nodig. Er is niets mis mee om liefde van anderen te ontvangen. Het wordt alleen lastig als we het steeds nodig hebben. Zolang wij die liefde van de ander nodig denken te hebben en die niet vanzelf krijgen op de manier die wij willen kan het zomaar zijn dat we gaan manipuleren, zeuren en liefde afdwingen.

Heel mooi hoe Jekkers dit in zijn liedje verwoordt:

Want ik hou van jou
betekent meestal
schat hier heb je m’n problemen
los maar op
ik leef in een hel
en verwacht van jou de hemel’
ja, jij geeft de hel weg
dankjewel zeg
rot lekker op

Matt Kahn heeft het over een liefdesrevolutie. We zijn vaak zo druk met de wereld bezig, waarvan we vinden dat die anders moet zijn, dat we vergeten bij onszelf te beginnen. Houden van onszelf is cruciaal. Niet alleen voor jezelf, maar ook om in deze wereld iets postiefs bij te kunnen dragen.

Ik zie het zo: Onze harten zijn allemaal met elkaar verbonden als communicerende vaten. Als ik van mijzelf houd, mijn eigen hart steeds gevuld houd met liefde, dan kan het niet anders dan dat dit ook overstroomt in de rest van de wereld.

In tegenstelling tot als ik voortdurend twijfel over mijzelf en mijn omgeving of mijn koopgedrag er voor moet zorgen dat ik gelukkig ben. Dan zal er altijd tekort zijn in mijn/de wereld, omdat dit niet de plek is waar echt geluk vandaan komt. Dit tekort zal mij steeds weer eraan herinneren dat ik niet genoeg ben van mijzelf, waardoor ik nog meer buiten mijzelf ga zoeken.

Als ik van mijzelf houd, als jij ook van jezelf houdt, als iedereen van zichzelf houdt, dan wordt de wereld vanzelf een fijne plek om te wonen. Dan houdt honger en ondervoeding op, dan is er geen plek meer voor oorlog. Alles begint bij houden van wie ik ben. Mijn hart gevuld houden met liefde.

O ja, het gaat hier dus om onvoorwaardelijke liefde.

Ik houd van mijzelf in voor- en tegenspoed, als ik leuk en gezellig ben, maar ook als ik nukkig, bozig en onredelijk doe, als ik goed bezig ben, maar ook als ik fouten maak.

Het betekent niet dat je geen voorkeur mag hebben voor fijn gedrag, maar wel dat als het een keer niet lukt om leuk, aardig en foutloos door het leven te gaan, je jezelf hierom niet gaat veroordelen.

 

Je houdt ten alle tijden van jezelf.

Tegelijkertijd kun je ook oefenen om van alles en iedereen om je heen oordeelloos te houden. Niet meer mee te doen met de strijd om het gelijk. Ook hier geldt: er is niets mis met voorkeuren, maar dat is iets anders dan oordelen en veroordelen.

Maar je zult merken: Als je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden, dan lukt het met de rest ook wel 😉

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke