• enjoy life...

6.1 Achtergrond info bij de zesde les

 

Naast de stroom staan of erin stappen is een heel subtiele beweging. Het is een verschil wat eenmaal begrepen heel helder is, maar tot die tijd echt even zoeken.

 

Het leven overkomt je

Je kunt naar het leven kijken als iets wat jou overkomt. Als iets waar je weinig inspraak in lijkt te hebben. Je kunt je slachtoffer voelen, je kunt hier boos om worden en dader worden, je kunt de wereld gaan redden. Er zijn allerlei mogelijke houdingen hoe je tegen het leven en wat op jouw pad komt aan kunt kijken.

Slachtoffer: Er wordt je van alles aangedaan, ontslag, burnout, pijn, ziekte, gebrek aan geld en mogelijkheden. Je voelt je steeds het slachtoffer van alles wat er voorbij komt en jij bent te klein en onmachtig om hier iets aan te doen.

Dader: Het leven is één grote brij van oneerlijkheid. De enige manier om er een beetje goed doorheen te komen is de anderen om je heen weg te slaan. Je zorgt voor jezelf door met een soort van boosheid je weg te banen door alle pijn heen en veroorzaakt zo weer nieuwe pijn.

Redder: Je ziet dat er van alles gaande is, dat zou niet nodig zijn allemaal. Vanuit een weten dat het anders kan wil je iedereen helpen, ook hen die niet geholpen willen worden. Je vergeet hierbij jezelf.

 

Jij bent de stuurman

Dit zijn drie manieren hoe je vanaf de zijlijn tegen de stroom aan kunt kijken. Het zijn manieren die onze fysieke mind ter beschikking staan. Maar de stroom is de stroom. De stroom (denk aan een rivier, of waterstroompje) kiest altijd de meest makkelijke weg. De stroom op zich, het feit dat het stroomt, daar valt niets op aan te merken.

Door met je bootje in de stroom te stappen en mee te bewegen op de stroom, leer je de stroom kennen, ga je het snelst vooruit en gaandeweg leer je steeds beter je boot te besturen.

Dus stap in de stroom en geniet van het leerproces je boot te besturen.

Je kunt met je fysieke mind leren om met lastige situaties om te gaan. Je kunt met je fysieke mind assertiever worden, vertrouwen aanleren, gewoon heel praktisch leren wat er werkt en wat niet. Ervaren en ontdekken hoe om te gaan met de levensstroom.

 

Loop niet teveel in de weg

Als je eenmaal in de stroom gestapt bent, geleerd hebt om mee te bewegen met de stroom, dan heb je inmiddels ook geleerd dat je over het algemeen heel makkelijk de stroom stagneert door je ideeën en je handelen. De stroom heeft een wijsheid in zich, waar wij als mensen te vaak aan twijfelen. Wij gooien barricades en dammen op om de stroom bij te sturen, terwijl als we de stroom zijn gang laten gaan en vertrouwen, het water exact weet wat het wil. We kunnen een nieuwsgierigheid ontwikkelen naar dit proces, vanuit een vertrouwen ons mee laten nemen op de stroom en zullen op deze manier sneller vooruit komen en een prettigere tocht hebben.

We bevinden ons hier trouwens op het randje van wat nog voor onze fysieke mind te volgen is.

 

Nog een laatste stap.

Het is goed om onze fysieke en dus ook beperkte mind wat minder ruimte te geven en slechts nog te gebruiken waarvoor deze bedoeld is: het oplossen van eenvoudige praktische zaken.

Vervolgens kunnen we meer in contact komen met onze hogere wijsheid, met onze Hogere Mind. Vanuit die Hogere Mind kunnen we ontdekken dat wij niet in de stroom gestapt zijn, maar dat wij de stroom zijn.

Natuurlijk is dit een metafoor. Het fijne en tegelijk lastige met metaforen is dat je ze zelf moet gaan herkennen en vertalen in je eigen leven. Maar als je gaat voelen en ervaren dat jij zelf de levensstroom bent, dan worden de woorden van Ghandi ‘be the change you wish to see’ nog weer op een veel diepere laag begrepen en opgepakt.

Jij bent de stroom, jij bent de liefde, het vertrouwen, de vergeving die je wilt zien in de wereld.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke