• enjoy life...

5.4 Creatief bij de vijfde les

In de onderlaag

Bij deze opdracht gaan we op onderzoek uit wat er onder onze ideeën verborgen zit.

Tip: Dit is een oefening waarbij het fijn is als je wat langer de tijd hebt.

Let op: We gaan inzoomen op de laag onder de laag. Door de manier van werken kan dit intens zijn.  Check bij jezelf of dat goed voelt voor nu.

Het handigst werk je met goedkope A3 vellen en vetkrijt.

Neem van te voren even de tijd, sluit je ogen, voel je voeten op de grond, je billen op de stoel. Voel je lichaam, voel hoe het met je gaat. Neem even de tijd voor jezelf en vraag je af wat het is wat jij hier en nu graag wilt onderzoeken.

Open vervolgens je ogen en teken de situatie die jij wilt onderzoeken. Het gaat hier enkel om een schets van de situatie. Je kunt de situatie gewoon uittekenen of je kunt de energie die om de situatie heenhangt tekenen. Bijvoorbeeld: Wat wil ik met mijn werk, ik ben daar niet echt gelukkig? Je kunt hier je werkplek tekenen en de reden waarom jij niet gelukkig bent. Maar je kunt ook de niet-gelukkige-energie en/of de ik-weet-niet-wat-ik-wil-energie tekenen.

Als deze tekening af is, dan kijk je er even naar en vervolgens doe je je ogen een minuutje dicht. Dan open je je ogen en kijk je wat het eerst of het meest je aandacht trekt in de tekening. Je legt deze tekening vervolgens (weg op zijn kop).

 

Uitvergroten

Dit aspect, een klein onderdeel uit je tekening dus, ga je uitvergroten op een nieuw vel. Waarbij je kunt bedenken dat er in de uitvergroting wellicht dingen te zien zijn die je in je eerste tekening nog niet kon zien.

Als deze klaar is herhaal je bovenstaande stappen en zo herhaal je dit proces van uitvergroten van een klein deel wat de aandacht vraagt minstens 5 keer.

Tip: probeer hierbij vooral niet na te denken. Gedachten zullen blijven komen en gaan. Laat ze ook gewoon komen en gaan.

Na vijf (of meer) vellen stop je.

Je kunt intuitief schrijven over de laatste tekening.

En/of

Je kunt de tekeningen open voor je op de grond leggen in volgorde dat je ze gemaakt hebt. En op deze manier zien hoe de verschillende lagen zich tot elkaar verhouden.

Tip 1: Als je voldoende inzichten uit de tekening gehaald hebt kun je het papier altijd weer gebruiken als basis voor andere werkstukken. Waarbij je je al dan niet laat leiden door wat er al getekend is.

Tip 2:Het kan zijn dat je in de onderlaag overtuigingen bent tegengekomen die je wilt loslaten of omvormen. Eén manier om dit te doen is door een nieuwe overtuiging 100 keer op te schrijven over je laatste tekening heen. Een andere manier is om je nieuwe overtuiging een kleur te geven en deze kleur over jouw tekening heen aan te brengen. Voel en ervaar zelf wat voor jou werkt.

Veel plezier

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke