• enjoy life...

5.3 Nog even dit… bij de vijfde les

Wij creëren onze eigen wereld

Er zit een geweldige gelaagdheid in bovenstaande uitspraak. Ik pak er even twee.

 

Ten eerste:

Door te kiezen voor optimisme of pessimisme maak ik direct al een wereld van verschil. Door de keus om te leven vanuit angst of vanuit liefde zal mijn wereld 180 graden anders geleefd en ervaren worden. Ik noem dit de psychologische keus.

 

Ten tweede, een meer spirituele kijk:

Door onze ideeen, gedachten, emoties, maar vooral ook door onze bewuste en onbewuste aannames en overtuigingen creëren we met elkaar onze wereld. Op basis hiervan gaan we met zijn allen rechts of links. Of op basis hiervan ga ik als individu rechts of links.

Behalve dat ik mijn eigen al dan niet bewuste aannames en overtuigingen heb, is er ook iets als een collectief aan onderliggende overtuigingen die de wereld vorm geeft. Dit geld voor landen en dan noemen we het gewoonten of cultuur, maar ook voor bedrijven (bedrijfscultuur) of andere subgroepen die we met elkaar vormen.

Voor een deel zijn we afhankelijk van de subcultuur voor wat er mogelijk is in onze eigen wereld. Maar we kunnen veel meer dan we vaak denken onze eigen werkelijkheid bepalen. Je eigen pad gaan, je eigen individualiteit kennen, herkennen en leven.

Pas als ik mijn eigenheid ken, mijn eigen inidividu-zijn de ruimte geef, pas als ik mijn eigen pad ga, dan kan ik ook van dienst zijn aan het groter geheel. Hiervoor is het wel nodig als individu om de eigen onbewuste en vastgeroeste overtuigingen en aannames op te ruimen. Vervolgens met de vrijheid die dit geeft kunnen jij en ik onze eigen weg gaan. Om los te komen uit het onbewust collectieve zullen we op individueel niveau bewust moeten zijn van ons zelf en wat wij willen van het leven. Als ik mijn eigen bewustzijn niet ruimte geef en steeds opnieuw voed dan val ik terug in het collectief onbewuste.

Het is daarom goed om steeds opnieuw bewust de individu die we zijn in dit leven ruimte te geven. Steeds opnieuw ons eigen pad te zoeken, kiezen en vormen.

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke