• enjoy life...

5.2 Vervolgoefeningen bj de vijfde les

 

Diepgaande oefening om af te reken met niet meer bruikbare aannames en percepties

 

Als niets betekenis van zichzelf heeft en alles enkel de betekenis heeft die wij eraan geven, dan wordt het interessant om hiermee te kunnen spelen. De oefening werkt als volgt:

 

  1. Ontspan eerst je gedachten en merk dan op waar je klem zit of een probleem ervaart in het leven.
  2. Stel jezelf vervolgens de volgende vraag: wat moet ik geloven dat waar is om dit als een probleem te ervaren?
  3. Zit hier een tijdje mee. Hoe scherper het antwoord, hoe makkelijker de oplossing.
  4. Stel je zelf dan de vraag: Wat moet ik geloven om het omgekeerde te ervaren, dus te ervaren dat er helemaal geen probleem is in dezelfde situatie.

Het kan best zijn dat je bij punt 2 het antwoord hebt gevonden en dat je echt gelooft dat dit antwoord waarheid in zich heeft.

Bijvoorbeeld:

  1. Er dreigt ontslag
  2. Je denkt het volgende: als ik ontslagen word dan heb ik geen inkomen en dat is een probleem. Of je denkt: als ik ontslagen word dan is dat het bewijs dat ik niets kan.
  3. Je kunt dit even onderzoeken waar deze gedachte vandaan komt. Was dit iets wat er vroeger bij jullie thuis leefde? Heeft iemand dit ooit letterlijk tegen jou gezegd?
  4. Wat is het tegenovergestelde wat je kunt geloven? Dit kan bijvoorbeeld zijn: Ontslag geeft nieuwe mogelijkheden, ik kan opnieuw kiezen welke kant ik op wil met mijn leven.
  5. Voel even hoe jij je zou voelen in dezelfde situatie maar nu met deze nieuwe overtuiging.

Let op! Het kan best zijn dat je de overtuiging: ‘als ik ontslagen word dan heb ik geen inkomen en dat is een probleem’ als echt vaststaand en waar ziet. Sterker nog, we zitten hier op het niveau waar je vaak overtuigingen en aannames van jezelf tegen zult komen die voor jou zo logisch en waar lijken dat het in eerste instantie niet altijd even eenvoudig is om van deze ‘waarheid’ afscheid te nemen.

Maar omdat je nu weet dat eigenlijk ‘niets’ waar is, gekoppeld aan het feit dat je weet dat je met verandering van dit soort aannames je eigen vrijheid kunt bewerkstelligen gun je jezelf hier natuurlijk het avontuur van het loslaten van je eigen ‘gelijk’.

Soms echter is het ontdekken van de overtuiging al genoeg om jezelf te laten glimlachenen en het geheel los te laten.

Een laatste stap: Als je eenmaal weet welke betere overtuiging je in de plaats wilt hebben kun je deze als affirmatie zeggen tegen jezelf. Je blijft de nieuwe overtuiging herhalen en terwijl je dit herhaalt voel je hoe eerst je lichaam en geest dit nog niet geloven en zich inwendig afzijdig houden van deze zin. Maar na een aantal keer voel je een soort van interne verschuiving, je kunt letterlijk in je lichaam voelen wanneer de nieuwe overtuiging geaccepteerd wordt.

Daarna is het goed om die nieuwe overtuiging nog een aantal dagen opnieuw voor jezelf te herhalen om zeker te weten dat dit zich lekker thuis gaat voelen in jouw lichaam en geest.

 

 

(Gebaseerd op de oefening van Bentinho Massaro: What must I believe to be true…)

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke