• enjoy life...

5.2 Basisoefeningen bij de vijfde les

Drie oefeningen: niets heeft betekenis

  • Kijk om je heen naar de wereld en laat alle labels los
  • Doe een stap naar achteren en kijk naar naar jezelf
  • Leef een tijdje zonder hoofd

 

Kijk om je heen naar de wereld en laat alle labels los

Als ik een boom zie dan denk ik ‘boom’. Sterker nog dan vind ik direct iets van die boom. Die boom is namelijk groot, klein, mooi, lelijk, een naaldboom, of een boom met blad, kaal, groen, bruin, een beuk, kastanje, den, eik, etc.

Mijn gedachten, mijn woorden, zijn als het ware een soort energie die ik richting de boom stuur. Het is daarmee ook direct een filter, het is de ruimte die ik de boom geef in mijn gewaarzijn.

De oefening is als volgt: Neem een voorwerp, maakt niet uit wat en kijk ernaar zonder label. Elk label wat bij je opkomt laat je weer los. Wat ook kan helpen is om als het ware je eigen energie bij jezelf te houden en de energie van het voorwerp op jou af te laten komen. Je hoeft alleen open te staan en de energie van het voorwerp te ontvangen. Speel hiermee.

  •  Kijk of je verschil kunt ervaren tussen wel of niet labelen van een voorwerp wat voor je ligt. Hoe het label als het ware het voorwerp inkadert en klem zet in jouw beeld. Wat gebeurt er als je het voorwerp niet labelt, het gewoon (zichzelf) mag zijn en hierdoor meer ruimte heeft.
  • Onderzoek het verschil tussen jouw energie wat richting het voorwerp gaat, of dat je de energie van het voorwerp richting jou de ruimte geeft.

Als dit lukt kun je dit ook gedurende een wandeling buiten doen. Jezelf oefenen niet te labelen, maar open te staan en te zien wat is.

Je kunt je voorstellen dat als dit labelen van voorwerpen al zo drastisch doorwerkt in het voorwerp en in onze verhouding tot het voorwerp hoe meer dit nog van invloed is als wij mensen een label geven. Onszelf of anderen.

 

Doe een stap naar achteren en kijk naar jezelf

Midden in een lastige of pijnlijke situatie vind ik niet alleen van alles van die situatie, maar ook van mijzelf. De oordelen vliegen door mijn hoofd, het draagt niet op een positieve manier bij, sterker nog het lijkt allemaal eerder averechts te werken.

Ook hier geldt als het je lukt om alle oordeel los te laten en enkel de situatie uit te leven het allemaal een stuk eenvoudiger wordt. Ik pak maar weer even het kind wat leert lopen erbij. Het is zo’n voorbeeld wat bijna iedereen kent en daarom zo verhelderend werkt.

Als moeder kijk ik naar mijn kind dat leert lopen. Het gaat eigenlijk al best goed en toch zie ik dat het weer wankelt. Blijft het staan of valt het? Het valt. Huilt even kort; meer van de schrik. Het had dit zelf nu ook niet verwacht. Krabbelt weer overeind en doet weer een stap.

Door in je eigen leven regelmatig even in gedachten achter je zelf te gaan staan. Alsof je je eigen ouder bent die naar jou kijkt. De ouder die betrokken is bij jou en jouw acties in het leven maar tegelijkertijd de ouder die weet dat het wel goed komt, dat vallen erbij hoort en dat jij gewoon weer op kunt staan en verder zult gaan met het leerproces waar je als (kleine & grote) mens steeds midden in zit.

Je kunt dit letterlijk doen. Even een stap naar achteren en in gedachten jou als persoon voor je zien staan, alsof jij achter jezelf staat. Vanuit deze ouderpositie kun je de situatie makkelijker gewoon de situatie laten.  De pijn of het niet weten kun je zien als pijn en niet weten, zonder daar verder van in de war te raken. Vanuit deze ouderpositie kun je jezelf geruststellen en bemoedigend aanspreken.

Even voor de duidelijkheid. Met het een stap naar achteren doen word je je eigen ouder. Dus je wordt niet de ouder die jij hebt of had in dit leven. Je hebt als persoon nu een dubbel rol. De grote ik en de kleine ik.

Als je dit een paar keer in het klein geoefend hebt kun je het daarna makkelijk in elke situatie oproepen. Ook als situaties ineens de boel over lijken te nemen. Je stapt gewoon een stukje naar achteren, neemt op deze manier een beetje afstand van de situatie en jouw stress in die situatie en je zult merken het relativeert en er ontstaat direct meer lucht en ruimte. En natuurlijk kun je ook als je even in de dubbelrol zit gewoon, vaak nog beter, adequaat handelen in de betreffende situatie.

Goed om te weten is dat iedereen dit achter zichzelf gaan staan kan leren en vervolgens kan toepassen in lastige situaties. De ene persoon heeft wel iets langer tijd nodig om dit in te oefenen dan de ander.

 

Leef een tijdje zonder hoofd

Dit is een heel eenvoudige en korte oefening. Neem een stressvolle situatie in gedachte. Vraag je vervolgens af hoe en wie jij zou zijn in deze situatie als je geen hoofd hebt om hier van alles van te vinden. Hoe zou jij je gedragen als je gewoon je lichaam zijn eigen wijsheid zou laten volgen.

Ben benieuwd hoe dit bij jou werkt. Bij mij is dit een heel krachtige oefening waarbij ik me direct heel veel vrijer voel om de kant op te gaan die goed is voor mij. Zelfs zonder hoofd is er geen enkele behoefte om over de grenzen van anderen heen te gaan, tegelijkertijd voel en ervaar ik hoe alle oneigenlijke mitsen en maren volledig wegvallen. Sinds ik deze vrijheid ervaren heb, herken ik de vijand in mijzelf veel makkelijker. Ik zie hoe ik zelf degene ben die mijzelf steeds opnieuw gevangen zet als ik niet oplet.

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke