• enjoy life...

5.1 Nog meer info bij de vijfde les

Onbewuste overtuigingen en aannames

Voortdurend worden wij vergezeld van gedachten en emoties. Deze twee lijken een beetje om elkaar heen te dansen en elkaar aan te moedigen. Op het moment dat het lastige gedachten en emoties zijn kunnen ze ons ook behoorlijk in de war maken.

Interessant wordt het als we door beginnen te krijgen dat deze gedachten en emoties eigenlijk ontstaan vanuit onze vaak onbewuste aannames en overtuigingen over het leven en onszelf.

Juist omdat deze vaak onbewust zijn, zijn ze zo ongrijpbaar. Zo gauw je door hebt dat al jouw pieker gedachtes en pijnlijke emoties eigenlijk informatie geven over jouw onbewuste aannames over het leven en over jezelf, dan kan het interessant worden.

We hebben hier al eerder kort even bij stil gestaan; hier duiken we nog een stukje dieper. Het bewust maken van wat onbewust is, geeft dat je zelf actief kunt kiezen of je het nog met deze aannames eens bent en of deze overtuigingen jou nog dienen.

 

360 graden aan waarheid

Als elke situatie geen betekenis van zichzelf heeft en wij mensen degene zijn die betekenis geven aan elke situatie, dan kun je ook stellen dat elke situatie 360 graden aan betekenissen heeft. Je kunt om een situatie heen lopen en vanaf elke kant er naar kijken. Ieder standpunt is een mogelijk en daarmee legitiem standpunt. Het hoeft niet mijn of jouw standpunt te zijn, maar het is wel een mogelijk standpunt.

Het is mogelijk als mens om al je oordeel los te laten, om te herkennen dat al waar je nog oordeel hebt dit direct een verwijzing is naar de (vaak onbewuste) overtuigingen en aannames over het leven. Zodra je door hebt dat je alles los kunt laten, heb je ook de vrijheid om te kiezen welke kant je op wilt. Maar terwijl je deze kant op gaat, deze weg kiest, weet je dat je deze weg gaat enkel omdat dit jouw voorkeur heeft. Niet omdat het beter zou zijn dan welke een andere kant of welke andere weg dan ook.

Elke manier van omgaan met een probleem of situatie is prima. Elkaar bestrijden omdat de andere een verkeerde weg in zou gaan, omdat ik het beter zou weten dan jij, is complete onzin en compleet zinloos.

 

Verruimen van bewustzijn

Door je eigen gedachten en emoties te volgen richting je onbewuste aannames en overtuigingen kun je je onbewuste bewust maken. Je verlicht als het ware onbewuste terreinen van jezelf. Je vergroot je bewustzijn. Je wereld en je keuzemogelijkheden in de wereld vergroten zich hierdoor.

Je raakt minder in de war als andere mensen geheel andere keuzen maken, je hoeft ze ook niet meer te veroordelen. Er kan meer rust ontstaan.

Je kunt hierdoor ook steeds makkelijker omgaan met het menselijk ongemak, wat hier op aarde toch gewoon onderdeel van het spel is.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke