• enjoy life...

5.1 Achtergrond info bij de vijfde les

Niets heeft betekenis

De dingen hebben geen betekenis van zichzelf, het is de betekenis die wij eraan geven.

Dit is een heel interessante les. Zodra je dit fenomeen helemaal tot in je cellen kunt ervaren zul je je vrij voelen wat er ook gebeurt.

Iedereen bekijkt de wereld vanuit zijn eigen standpunt. Dat is interessant, maar voor nu gaan we kijken of we dat los kunnen laten. We gaan ontdekken dat alles gewoon is. Meer niet. Dus al het oordeel, al onze ideeën, al onze meningen laten we even helemaal los. Er is een aarde en daar gebeurt van alles. Er leven mineralen en planten, dieren en mensen. Alles leeft op haar eigen manier.

Be as the sun, zegt de oude blinde man tegen Kung Fu.

Het maakt de zon niet uit wat er gebeurt op aarde. De zon schijnt over vriend en vijand. Of het nu oorlog is of vrede, de zon schijnt. Ook als er wolken voor de zon hangen en haar stralen dus niet te zien zijn op de aarde…. Het maakt de zon niet uit, zij doet waar zij goed in is. Zij straalt.

De uitdaging is om te ontdekken dat alles hier op aarde gaat zoals het gaat. En dat: zolang ik daar geen oordeel over heb er niets aan de hand is. Ik zeg niet dat je nooit een oordeel of mening mag hebben over zaken. Ik zeg wel dat het goed is om eerst volledig te kunnen ontdekken dat een situatie op zich helemaal los en vrij is van goed of slecht.

Let op: het gaat er niet om dat je dit enkel met je hoofd begrijpt; want dat houdt gewoon niet zolang. De oefening is om het echt helemaal te kunnen voelen, ervaren en geloven.

Juist in de ontmoeting met andere culturen, waar compleet andere gewoontes normaal zijn, lukt het mij om te herkennen dat wat ik vreemd vind, kennelijk ook heel gewoon is. Juist waar ik compleet tegengestelde meningen van mijn mening tegenkom herken ik de neutraliteit van de situatie zelf. Hier herken ik de werking en invloed van de mens en zijn ideeën op het volledige plaatje.

Niets heeft betekenis van zichzelf – dit in zijn volledigheid te begrijpen…

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke