• enjoy life...

4.2 Basisoefeningen bij de vierde les

Kijk om je heen om te ontdekken waar je staat…

Oordeel en leer jezelf kennen

Maak een lijstje van namen van collega’s, vrienden en bekenden. Zet in ieder geval een stuk of tien namen van mensen onder elkaar.

Achter elke naam schrijf je een eigenschap van die persoon die je niet fijn vindt. De collega is wel erg slordig, de buren zijn kortaf, je baas ziet jouw kwaliteiten niet, etc.

Daarna schrijf je deze zelfde namen op een ander blaadje opnieuw onder elkaar op en schrijf je achter elke naam iets wat je waardeert in deze persoon. Een vriend waar je altijd terecht kunt, een tante die zo attent is, een collega die zo heerlijk to-the-point kan zijn.

Nu vouw je beide blaadjes vertikaal op zo’n manier dat de namen er vanaf zijn. Je ziet dus alleen nog waar je je aan ergert of wat je waardeert. En nu plak je dit alles op jezelf.

Je stelt nu dus:

  • Ik ben slordig
  • Ik ben kortaf
  • Ik zie mijn (andermans) kwaliteiten niet

Vervolgens ga je onderzoeken hoe dit waar is voor jou als persoon. Waarbij het ook kan zijn dat jij juist niet slordig bent, maar overdreven netjes. Over het algemeen kun je stellen dat als er iets is wat je opvalt in de buitenwereld dat het zeker iets over jou zegt. Alles spiegelt jouw kijk op het leven. Het kan zijn dat jij ook kortaf bent in sommige situaties. Het kan zijn dat jij van jezelf niet kortaf mag zijn en daarom vaak veel lieve woorden gebruikt en hierdoor je communicatie wat wollig wordt.

Het gaat er dus niet om of die collega echt slordig is, dat zou ook nog een interessant onderzoek kunnen zijn, maar je gebruikt je oordeel enkel als springplank om jezelf beter te leren kennen.

Hierna doe je hetzelfde met jouw positieve waarderingen van de mensen om je heen. Ook deze betrek je op jezelf en onderzoek je hoe dit waar is voor jou.

Deze oefenening levert altijd heel veel interessante info op over jezelf. Het kan zijn dat je jezelf daarna wilt bijsturen of gewoon enkel dat je kijk op jezelf verruimd is.

Als je op deze manier de wereld als je spiegel gaat zien is elke ontmoeting met anderen, of ze je nu aanspreken of niet, nog weer extra interessant.

 

Ho’opono-pono

Dit is een oude Hawaïaanse manier van verzoening en vergeving. Vergelijkbare vergevingspraktijken werden uitgevoerd op de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan, waaronder Samoa, Tahiti en Nieuw-Zeeland. Als iemand fysiek of geestelijk ziek was, kwam de familie bij elkaar om hoʻoponopono te doen. Dit werd traditioneel geleid door een genezingspriester. Tegenwoordig wordt hoʻoponopono binnen de familie geleid door een ouder familielid of wordt het vergevingsproces individueel uitgevoerd. (wikipedia)

 

Zonder uitgebreid op de achtergrond in te gaan…

Het hele idee heeft kortweg te maken met de zienswijze dat alles één is. Als ik iemand zie die ziek is, die boos is of ongelukkig, dan is dit enkel mogelijk doordat er in mij ook een element van dat ziek-zijn, boosheid of ongelukkig-zijn aanwezig is.

Als er iemand met een bepaalt probleem in jouw wereld verschijnt dan zeg je met aandacht (in jezelf) de volgende zinnen.

  • Ik hou van je (I love you)
  • Bedankt (Thank you)
  • Het spijt me (I am sorry)
  • Vergeef me alsjeblieft (Please forgive me)

Het uitspreken van deze zinnen brengt je in contact met een universele energie. Het gaat dus niet om het vergeven van de ander, het is meer een klein gesprek met het universum, een manier om energieën op te schonen. Energieën van het universum, energieën die ook door ons heen bewegen.

Kijk zelf maar of deze methode resoneert bij jou, of het je aanspreekt. Maar ook hier geldt, je kunt het gewoon een tijdje proberen en kijken hoe het werkt voor jou.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke