• enjoy life...

4.1 Achtergrond info bij de vierde les

Hoe het werkt…

Ten eerste: herkenning en selectie

Zonder dat we ons hier bewust van zijn worden er voortdurend oneindig veel signalen op ons afgevuurd. Trillingen die door zintuigen omgezet worden in beeld, geur en geluid. Maar er is veel teveel om mee te krijgen in het leven van alledag. Daarom maken we met onze hersenen en zintuigen voortdurend een selectie van wat we opnemen en waar we aan voorbij gaan. Dit is gelukkig een redelijk automatisch proces wat maakt dat het leven een beetje te doen is.

Een belangrijke manier van waarop wij selecteren is, wat wij herkennen. Praktisch voorbeeld is: koop morgen een rode auto en vanaf dat moment zullen ineens de andere rode auto’s die rondrijden je veel meer opvallen. Ander voorbeeld: voor je werk moet je naar een tropisch land en ineens ben je meer open voor alle info die hierover in je dagelijkse werkelijkheid voorbij komt.

 

Ten tweede: verschillende golflengtes

Je bent als mens op een bepaalde golflengte afgestemd. Dit is een heel complex geheel, van mogelijke manieren van in het leven staan, maar ik wil het hier even heel simpel uitleggen. Vergelijk het even als een radio of televisie zender. Elke zender heeft zijn eigen golflengte en zijn eigen programma. Terwijl je naar de ene zender zit te kijken loopt op een ander zender een geheel ander programma, waar je per direct naar toe kunt gaan als je dit wilt.

In wezen is het in ons ook zo: we kunnen afgestemd zijn op allerlei verschillende golflengtes die met woorden aangeduid kunnen worden. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel enthousiast zijn of depressief. Vertrouwen hebben in het leven of achter elke bocht ellende verwachten. Wat we te zien krijgen is afhankelijk van het ‘programma’ waar we op afgestemd zijn. De golflengtes van depressie, verdriet, boosheid zijn overigens smaller en beperkter in hun reikwijdte dan de golflengtes van enthousiasme, plezier, liefde.

Praktijk is dat je alleen kunt zien wat er op jouw golflengte afgespeeld wordt.

Een andere manier hoe je hiernaar kunt kijken is de volgende: Toen ik een goed verdienende  negen-tot-vijf baan had, had ik geen idee hoe je moest leven zonder zo’n baan. Nadat ik afstand gedaan had van mijn huis en een jaar rond ging reizen door Europa in een soort van trailer, stapte ik in een heel andere televisiezender, een andere golflengte. Ik ontdekte een wereld waarin veel mensen gewoon leven van wat er op hun pad komt. Voor mij was deze nieuwe levensvorm een leven wat veel meer afgestemd leek op een universeel vertrouwen.

 

Ten derde: een combinatie van de bovenste twee

Eenmaal geaccepteerd dat er veel meer gaande is dan dat ik zomaar door heb en wetende dat ik voortdurend eigenlijk maar een heel klein stukje van de waarheid kan zien heb ik besloten hier meer over te willen weten en hier meer mee te willen kunnen spelen.

Als ik dit namelijk combineer met het afstemmen op een golflengte van ‘het leven als een geweldig leerproces’ dan valt er veel te ontdekken.

En dan wordt het leuk, kijk of je me kunt volgen…

Als ik maar een klein stukje van de waarheid zie, dan is mijn gelijk ook enkel waar in het voor mij zichbare stukje werkelijkheid. Oftewel ik heb enkel gelijk in mijn eigen wereld.

De stap is niet zo groot naar de volgende conclussie: Iedereen heeft gelijk in zijn eigen werkelijkheid; Ik kan oordelen over de ander, maar dit is enkel voor mijzelf interessant. Het zegt namelijk iets over mijn waarheid, mijn werkelijkheid.

Pas in de ontmoeting met de ander, met anders denkenden,  wordt mijn beperktheid zichtbaar. Door de botsing met mijn eigen oordelen is het mogelijk om mijn waarheid te herkennen als onderdeel van een groter geheel. Pas dan is het mogelijk om in contact te komen met een grotere waarheid, een grotere werkelijkheid.

Door jezelf open te stellen voor waarheden en werkelijkheden van anderen is het mogelijk om je eigen werkelijkheid, je eigen bewustzijn te verruimen. En met het verruimen van je bewustzijn verhoog je weer je keuzemogelijkheden.

Zoals ik het zie is dit het proces waar de hele schepping in onderweg is. Steeds verder de mogelijkheden ontdekkend en zichtbaar makend. Een oneindig proces wat Leven heet.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke