• enjoy life...

3.1 Achtergrond info bij de derde les

Onderdeel van een groter geheel

Het kan zijn dat jij in God gelooft of Allah. Misschien ben je meer Bhoedistisch georiënteerd zonder echte God, terwijl het Hinduisme juist in een veelheid aan Goden gelooft. Of je bent Atheist en niet gelovig. Hoe het ook zij, jij en ik, we zijn hoe dan ook onderdeel van dit grotere geheel. Onderdeel van een kosmos, universum, waar een kleine planeet Aarde hangt, waarop wij leven.

In de middeleeuwen is een splitsing ontstaan tussen de spirituele beleving van het leven en de wetenschappelijke manier van kijken hiernaar.  Vandaag de dag zie je dat deze twee weer langzaam naar elkaar toe beginnen te groeien. De wetenschap doet ontdekkingen die men in de religie of spiritualiteit al veel langer ‘wist’.

(Zie ook de blogpost over het boek: De hele olifant in beeld)

Zelf voel ik me erg vertrouwd met een spirituele kijk op het leven, met de niet-fysieke, de niet zichtbare stroom.  Of zoals ik het vaak noem: Ik kan erg genieten van de magie van het leven, van het wonder in de gewone dingen.

De fysieke werkelijkheid is slechts een klein onderdeel van het geheel.  Er gebeurt heel veel buiten dit zichtbare, alledaagse om. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is eigenlijk veel normaler dan je denkt.

  • Ken je dat? Je moet een probleem oplossen, je komt er niet uit. Je laat het los omdat er andere dingen gedaan moeten worden. En een uur later, zonder dat je er verder mee bezig bent geweest schiet de oplossing je ineens te binnen.
  • Ken je dat? Je zit op je werk, denkt ineens aan die jeugdvriend die je al twintig jaar niet meer gesproken hebt, en ’s avonds zit er een mailtje van hem in je mailbox.
  • Ken je dat? Je intuïtie zegt dat je die klus niet op je moet nemen. je verstand zegt dat je niet moet zeuren en dat het gewoon bij je werk hoort. En twee dagen later weet je heel goed, waarom je beter naar je intuïtie had moeten luisteren.

Intuïtie, telepathie, een voorgevoel hebben, het zijn eigenlijk allemaal stromen van het niet-fysieke die ook onderdeel zijn van ons leven. Het is veel gewoner en vaker aanwezig dan we ons vaak realiseren.

Omgekeerd, als we ons realiseren dat dit een reële aanwezige werkelijkheid is, kunnen we kijken hoe we hier meer gebruik van kunnen maken. En als we dat gaan doen, dan wordt het leven magisch.

Deze niet-fysieke wereld is net als onze fysieke wereld in te delen zodat we het een beetje beter kunnen begrijpen. Dit kan op verschillende manieren, één ervan is de volgende:

 

Fysieke mind, hogere mind, Hogere Zelf; ik zie het zo:

Je hebt je eigen fysieke mind, je eigen hersenen. Zij kunnen je helpen om praktische zaken op te lossen. Zij zijn op de hoogte van eerdere ervaringen in dit leven en kunnen deze wijsheid inzetten.

Dan heb je je hogere mind, je niet-fysieke wijsheid. Je hogere mind weet met welk doel jij naar de Aarde gekomen bent. Je hogere mind heeft ook contact met hogere minds van anderen en zo worden levens op elkaar afgestemd. Hier vandaan worden ook de ‘toevallige’ ontmoetingen geregeld.

Vervolgens is er je Hogere Zelf.  Het hogere zelf is zelf ook weer in vele lagen opgedeeld. Uiteindelijk zijn we allemaal één. Dat is de hoogste-zelf. De oneindige eenheid. Dit kun je De Ene, The One noemen. We zijn allemaal onderdeel van deze Eenheid.

Mensen met een meer spirituele inslag zullen hierover denken in termen van God, De Ene, etc. Waarbij mensen die meer wetenschappelijk, rationeel georienteerd zijn vaker woorden gebruiken als universum, kosmos of natuur. In mijn beleving is het beide precies hetzelfde.

Praktisch vind ik het pas interessant overigens als ik er wat mee kan in mijn leven hier en nu. Hoe leuk zou het zijn als je actief steeds meer gebruik kunt maken van deze Grotere Wijsheid. Hiervoor verwijs ik je naar de basisoefeningen die bij deze les horen.

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke