• enjoy life...

2.2 Basisoefeningen bij de tweede les

 

Herken de rol die jij bent…

Ga lekker zitten met je voeten op de grond. Voel waar je lichaam stoel en grond raken. Adem rustig in en uit en kijk met je aandacht naar je adem die komt en gaat. Je hoeft er verder niets mee. Je observeert enkel.

Vervolgens kun je je gedachten observeren. Gedachten hebben net als de ademhaling de neiging om te komen en te gaan en weer te komen…

Je kunt dit eventueel ook met gevoelens doen die komen en gaan. Kortom wees een tijdje rustig aanwezig bij wie jij bent.

Als het leven een spel is, een toneelstuk, waarin we allemaal onze rol spelen, dan is dit jouw rol. Dit is het lichaam waar jij woont, dit zijn gedachten en gevoelens die bij jou voorbij komen.

 

Ik ben oké als…

Een andere interessante oefening is om te gaan herkennen welk gedrag jij van jezelf mag doen en leuk vindt van jezelf. En daarnaast welk gedrag van jezelf je eigenlijk minder leuk vindt of misschien zelfs wel lastig.

Ben jij iemand die netjes en perfectionistisch is of juist slordig, altijd gehaast of juist alle tijd? Ben jij iemand die graag anderen een plezier doet, of stel je jezelf voorop?

We hebben allemaal als kind ideeën opgedaan over hoe wij ons aan moeten passen om mee te mogen doen in de wereld; hoe wij ons aan moeten passen om oké te zijn. Dat kan overigens per situatie nog weer verschillen. Thuis kan dit bijvoorbeeld anders zijn als op het werk.

Overigens ook leuk om dit bij anderen te observeren. Het maakt dat we meer begrijpen waarom interacties tussen anderen en onszelf gaan zoals ze gaan.

 

Wat ik geleerd heb is…

Ga je levensgeschiedenis eens na en kom voor jezelf met drie minder leuke ervaringen die uiteindelijk op een positieve manier bijgedragen hebben tot wie je nu bent. Dat kunnen zowel kleine als grote ervaringen zijn.

 

Mijn gift aan de wereld…

Maak een rijtje met zaken waar je goed in bent. Hoe meer hoe leuker natuurlijk. En met goed bedoel ik op een schaal van 1-10, een 7 of hoger.

Maak daarnaast ook een rijtje met zaken waar je plezier in hebt.

Vervolgens lees je de rijtjes om de beurt door. Je kunt misschien verbanden ontdekken tussen sommige punten uit het eerste rijtje en uit het tweede rijtje. En wellicht kun je helderheid krijgen over wat jij de wereld te bieden hebt…

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke