• enjoy life...

Buiten het gezichtsveld

Als achtergrond bij de lessen levenskunst eerst even dit.

Ik ga hier iets schrijven over mijn ideeën en zienswijze. Je hoeft het daar helemaal niet mee eens te zijn, je hoeft het niet te kunnen volgen. En als het je niet aanspreekt dan kun je dit ook overslaan.

Het is goed om te weten dat de lessen voor levenskunst ook werken zonder deze info die nu volgt. Zoals de zwaartekracht ook werkt zonder dat je begrijpt hoe. En zich ook niets aantrekt van jou of je het er wel of niet mee eens bent.

Maar voor wie het interessant vindt zal ik hier kort beschrijven van waaruit ik de lessen voor levenskunst geschreven heb.

 

In den beginne…

Het begon allemaal toen de Ene, die alles is, was en altijd zal zijn, die oneindig is en niet gebonden aan tijd of plaats, zichzelf wilde kennen.

Het begon allemaal…

  • met een oerknal
  • met het uitspreken van de scheiding van licht en duisternis
  • met bewustzijn, liefde en licht

Deze Oneindige Ene, die alles is, was en altijd zal zijn, heeft zichzelf gesplitst in oneindig veel manifestaties, vormen en mogelijkheden.

Jij bent onderdeel van deze Oneindige Ene. Andere tradities zeggen je bent een Kind van God. Voor mij is dit hetzelfde. Woorden zijn slechts labels, zijn slechts verwijzers naar wat is. En dat wat is, is groter dan onze hersenen aankunnen.

De Oneindige Ene die zichzelf wil kennen en daartoe bewustzijn, liefde en licht geschapen heeft. Bewustzijn om zich bewust te zijn. Liefde en licht om alle mogelijke manifestaties van zichzelf ruimte en vorm te geven. Opnieuw bewustzijn om zich hier vervolgens weer van bewust te zijn.

 

Je bent meer …

Bewustzijn is ook wat jij en ik zijn. We zijn niet onszelf als persoon, alhoewel we ons daar vaak wel mee identificeren. En ook dat is prima. Dat maakt het spel op aarde interessant, als iedereen zich met zijn rol identificeert. Maar inmiddels zitten we als mensheid in een fase waarin we langzaam allemaal door krijgen dat dit slechts een rol is die we spelen hier op aarde.

Bewustzijn is wat we zijn. Met het richten van ons bewustzijn, onze aandacht een bepaalde kant op bepalen we wat we zien, welke rol we spelen en ook hoe we deze rol zullen spelen.

Ik was te Cadzand aan het strand
getuige van een misverstand,
toen ik twee golven hoorde spreken
precies voordat ze zouden breken.
De ene riep: ‘Het is gedaan,
wij zullen hier te pletter slaan!’
De ander zei beslist: ‘Welnee,
je bent geen golf, je bent de zee.’

uit: Je bent de zee, Hein Stufkens

Steeds meer mensen krijgen beelden en ervaringen van het grotere geheel. Sommigen gewoon in het dagelijks leven, anderen tijdens een bijna-dood-ervaring. De volgende metafoor kan wellicht behulpzaam zijn:

Ik loop in een warenhuis, alles is donker. Echt pikkedonker. Ik heb geen idee waarom het er zo donker is. Geen idee ook wat ik hier precies kom doen. Gelukkig heb ik een zaklamp bij me. Een heel klein zaklampje weliswaar, maar ik kan zien waar ik loop en ik kan een beetje de koopwaar verlichten waar ik langsloop. En dan ineens gaat het licht aan. De hele ruimte is plotseling helder verlicht. Ik zie dat de ruimte vele malen groter is dan ik me bedacht had. Ik zie dat er werkelijk van alles te koop is. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. En dan… gaat het licht weer uit. Daar sta ik weer met mijn kleine zaklamp. Maar nu weet ik dat alles er is. Ik herinner me wat ik hier kom halen en brengen. Ook al is mijn zicht beperkt ik weet dat alles er is.

Door te herinneren dat ik bewustzijn ben, dat ik onderdeel ben van de Oneindige Ene, dat ik die Ene ben en jij ook, dat jij en ik die Ene zijn, dat jij en ik één zijn, dat alles er al is ook als ik het even niet zie, maakt dat ik relaxed en vol vertrouwen door het leven kan gaan.

Tegelijkertijd, door mezelf te herinneren dat ik in dit spel zit dat Aarde heet, kan ik vol enthousiasme en overgave de rol spelen die ik gekozen heb te willen spelen op Aarde.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke