• enjoy life...

omgekeerde wereld

 

Wat ik misschien nog wel het meest geleerd heb in mijn onderzoek van afgelopen jaren is dat de hele wereld 180 graden gedraaid lijkt te zijn.

 

Het leven staat op zijn kop.

 

Het lijkt alsof we ons meer thuis voelen tussen steen en asfalt dan dat we ons onderdeel voelen van de natuur en al wat leeft.

Ik ben geboren in de stad met een lichte liefde voor nieuwe ontdekkingen en technologie. Een moestuin had ik ook leuk gevonden, maar volgens mijn ouders zou dat toch niets worden. Soms gingen we naar het bos.

 

Ik moest minstens 50 worden voordat ik begreep dat…

 

Schoon kraanwater is misschien voor de mens wel fijn, maar voor het leven in de natuur is het fijn als de sloten en rivieren gewoon schoon zijn. Ik was hier nooit mee bezig.

Dat het voor je gezondheid vschil is tussen zelf koken en alle mogelijke vormen van fastfood dat begreep ik wel. Maar dat het vreemd is dat we ons gewas, ons voedsel met gif bespuiten, dat we hiermee zo’n beetje al het leven om de gewenste plant heen doden, en dat we dit dan weer heel gewoon vinden… Ik was hier nooit mee bezig.

Zolang als ik me kan herinneren, heb ik niets begrepen over de ongelijkheid in de wereld. Dat sommige mensen te veel (eten, geld, spullen) hebben en anderen te weinig. Maar sinds kort kom ik steeds vaker bij de vraag of onze rijkdom hier echt rijkdom is of enkel afleiding van het echte leven.

Alweer even geleden postte ik deze foto met tekst.

 

 

En de inhoud van deze tekst begrijp ik zelf nog maar net.

Ik ben altijd iemand geweest die mijn eigen pad zocht. Die deze vrijheid erg belangrijk vind. Steeds opnieuw kiezend, wie ben ik en wat wil ik. Maar pas sinds een paar jaar begrijp ik hoe diepgaand de werking van de hele reclame-industrie is met een hardnekkig surrogaat kijk-mij-eens-vrij-en-uniek-zijn en hoe subtiel het verschil is.

Of hoe het woord duurzaamheid ooit een woord van betekenis was, maar inmiddels vooral ingezet wordt als marketing strategie.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Sommige zaken zijn eenvoudig uit te legen, anderen liggen genuanceerder. Op internet kwam ik dit plaatje tegen. Enerzijds is het grappig. Anderzijds… goed om echt even in te laten zinken.

 

 

Het leven is getwist. De wereld op zijn kop. Daarom mijn vraag:

 

Zullen we het leven weer rechtop zetten?

 

Zullen we weer gaan leven vanuit een liefde voor het leven? Niet omdat anders de wereld vergaat, maar gewoon omdat het echt zoveel fijner is. Hoe dat moet? Tja, dat weet ik ook niet altijd, maar het lijkt me een mooie ontdekkingstocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke