• enjoy life...

glimlach

In de categorie ongevraagd advies stond januari voor mij in het teken van de innerlijke glimlach 🙂

 

ongevraagd advies

 

Het ontstond omdat ik op een onverwacht moment mijzelf in een ruit gespiegeld zag en schrok van de strakke gezichtsuitdrukking van… mij. Ik checkte nog bij mijzelf: Voelde ik mij zo bozig, nors en strak op dat moment? Nee, helemaal niet. Meestal trek ik snel een vriendelijk gezicht naar mijn eigen spiegelbeeld. Dat werkt namelijk. De spiegel lacht dan vriendelijk terug. Nu had ik mijn gezichtsuitdrukking gezien voordat ik deze bewust aanpaste. Kennelijk was dit mijn gezicht als ik me er niet mee bemoei.

En ik dacht:

Dit kan leuker, mooier, gezelliger en vriendelijker. Het herinnerde me aan de oefening van de innerlijke glimlach. Ik heb me laten vertellen dat deze uit het Taoisme komt. Volgens de oude taoistische meesters reageren al je organen op je eigen glimlach. Voor mij een mooie reden om hier wat meer aandacht aan te geven. Tenslotte wil ik mijn organen liever blij zien, dan norsig en strak.

 

Dus nu even praktisch:

Er zijn twee manieren om dit in de praktijk te brengen. Van van buiten naar binnen of binnen naar buiten.

 

Instructie als je buiten vandaan wilt beginnen:
Trek je mondhoeken voldoende omhoog richting je oren en laat deze beweging je herinneren aan een eerder glimlachmoment, of een moment dat je blij was met het leven.

Maak contact met deze glimlach, voel deze glimlach en laat deze opwellen en groter worden tot hij je hele lichaam vult. Eventueel kun je dit gevoel helemaal laten overstromen tot buiten je lichaam.

 

Instructie als je binnen vandaan wilt beginnen:
Ga, los van hoe je je nu voelt, met je aandacht naar een glimlachmoment. Ga er in gedachten weer even helemaal naar toe of vertel iemand er uitgebreid over. Laat met je gezicht zien hoe groot je glimlach toen was.

Maak contact met deze glimlach, voel deze glimlach en laat deze opwellen en groter worden tot hij je hele lichaam vult. Eventueel kun je dit gevoel helemaal laten overstromen tot buiten je lichaam.

 

Innerlijke glimlach verspreiden:

Een volgende stap is om deze innerlijke glimlach te verspreiden in de buitenwereld. Ook hier heb ik weer twee methoden uitgeprobeerd:

De directe methode:
Als je onderweg bent en zelf in contact met je innerlijke glimlach en je kijkt dan iemand aan die jou tegemoet loopt of fietst, of een medereiziger in de bus of trein… het kan haast niet anders of er verschijnt op hun gezicht ook een glimlach. Het is even spannend, want we zijn niet zo gewend om iemand die we niet kennen langer aan te kijken. Het hoort niet, je begeeft je als het ware in de ruimte van de ander, en hierdoor kan het ook wat ongemakkelijk voelen.

Maar deze glimlach is dus aanstekelijk, besmettelijk…

De indirecte methode:
Ik heb briefjes gemaakt met onderstaande tekst en deze achtergelaten op diverse locaties zoals prikborden en restaurantlocaties, biebboeken…

Ongevraagd advies:
Dit is een mooi moment om even contact te maken met je eigen (innerlijke) glimlach.
Vervolgens kun je even glimlachen naar de eerste de beste persoon die je tegenkomt.
Het is gratis, zowel jij als de wereld worden er mooier van;
wat overigens direct in je eigen lichaam voelbaar is.

 

Zo binnen, zo buiten:
De kracht, de vriendelijkheid en blijdschap, die deze kleine oefening, dit kleine gebaar zowel in de binnenwereld als in de buitenwereld teweeg brengt vind ik geweldig.

Ik wil iedereen uitnodigen mee te doen met deze nieuwe revolutionaire beweging van de mondhoeken totdat de hele wereld het kan voelen. 🙂

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke