• enjoy life...

is dit wat ik wil?

Laatst hoorde ik een verhaal over een kind die voor het eerst naar een school ging waar het vooral zelf mocht bepalen wat het ging doen. En omdat het dit niet gewend was, ging het ‘herrie trappen’. De ouders vonden dit genânt, de leraar herkende het als het bekende ‘unschooling proces’. Het enige wat de leraar steeds deed was zorgen dat de nieuwkomer, met zijn nieuw ontdekte gooi en schreeuwwerk, niet de groep tot last was. Daarnaast stelde de leraar enkel steeds de vraag: Jij mag kiezen, is dit echt wat je wilt?

 

Is dit echt wat je wilt?

 

Een ander verhaal is het verhaal van de gekookte kikker. Waarbij de strekking van het verhaal is dat als de omgeving langzaam verandert wij, net als kikkers, niet door hebben wat er gaande is en zo geneigd zijn om te blijven zitten.

Hier het filmpje/verhaal van de gekookte kikker…

 

Is dit wat ik echt wil?

Het filmpje laat de ernst van de vraag zien. Het is niet zomaar een vraag.

Het gaat over de wereld waar we op het moment inzitten. Waar het proces precies langzaam genoeg lijkt te gaan zodat we er in mee kunnen. Het lijkt of blijven zitten best oké is. Misschien bewegen we iets naar links of rechts. Iets meer op de linkerbil, of voor andere wellicht rechterbil, lijkt toch iets prettiger misschien.

Het gevaar zit erin dat we niet door hebben dat we in de pan zitten. Het gevaar zit erin dat we suffig worden van de warmte en uiteindelijk doodgekookt.

 

Stap voor stap
gaan we
een klein stapje
verder
maar
verwijderd van wie ik ben
van een rijke omgeving
vol leven
steeds meer trek ik
mens
mij terug
tussen beton
en techniek
voel me rijk op mijn
vierkante meters
met een beeldscherm
naar buiten
mij kan niets gebeuren
denk ik nog
ik zit warm en veilig
binnen.

Ben vergeten
hoe het voelt
op blote voeten
door het bos
bijna vergeten
zon op mijn huid
bijna vergeten
echte rijkdom
echte voeding
tijd voor elkaar
tijd voor mijzelf
bijna vergeten
wie ik ben
wat ik wil
bijna gekookt
is dat wat ik wil?

 

Mijn uitnodiging, aan jou en aan mij, is: Kijk om je heen. Kijk verder en dieper. Zie waar het leven gediend wordt. Zie waar we de verbinding met onszelf, de ander en het leven kwijt aan het raken zijn. En bedenk dan wat een mooie vraag het eigenlijk is:

 

Is dit wat ik echt wil?

 

 

 

 

 

 

 

Deze blog is een onderdeel van de serie ‘nieuwe manieren van leven’.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke