• enjoy life...

liever een geit

 

Soms vraag ik me af…

 

In een tijd waar we serieus na moeten denken over ons energieverbruik sta ik ineens oog in oog met deze ‘tuinrobot’.

Ik moet glimlachen en realiseer me dat dit de vervanger is van een geit of schaap. Met dat verschil dat zo’n dier tegelijkertijd het gazon van mest voorziet.

Hoe komt het dat veel van ons zo onder de indruk zijn van de technologie? Hier is het de geit die vervangen is. Eerst voor een grasmaaier voortbewegend op menskracht. Vervolgens kreeg het ding zijn energie uit een of andere vloeibare brandstof of electriciteit. En nu mag het apparaat ook nog zelfstandig door de tuin zijn rondjes doen.

Mijn eerste zorg is: Hoeveel zonnepanelen, windmolens, en meer van dit soort ‘schone’ oplossingen willen we neerzetten om te voldoen aan ons nog steeds stijgende behoefte aan energie?

Het andere is: Hier is het de geit of het schaap dat vervangen is. In verzorgingshuizen worden op het moment proeven gedaan om verzorgers te vervangen door robots. Nog niet voor alle taken, maar toch! Inmiddels glimlach ik al niet meer.

Volgens mij hebben we ergens een afslag gemist. Misschien moeten we iets vaker NEE zeggen tegen mogelijkheden.

 

…wat is er mis met een geit?

 

Ik vraag mij af: Waar kunnen we een paar stapjes terug doen. Terug het leven in. Waar kan ik nog terug? En waar denk ik niet meer zonder al die handige apparaten te kunnen?

Zelf vind ik dit een interessante zoektocht.

 

 

Deze blog is een onderdeel van de serie ‘nieuwe manieren van leven’.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke