• enjoy life...

less is more

 

Nieuwe manieren van leven

Op zoek naar andere manieren van leven. Manieren die meer recht doen, niet alleen aan mijn leven, maar aan het totale leven. En-en, zal ik maar zeggen. Dat is wat ik mij voorgenomen heb. Maar dat is nog niet zo eenvoudig! We zitten nu eenmaal zo in deze tredmolen van het consumptiegeluk…

En toch… ik ben ook best al wel een eindje op dreef.

Voor mij was een heel belangrijk inzicht toen ik door kreeg hoe immens groot de invloed van geld is op ons leven. Het verhaal van Rob Greenfield, die vertelde dat hij zijn auto wegdeed omdat dit hem op jaarbasis twee maandlonen kostte, heeft mij erg aan het denken gezet.

Alles wat ik koop moet ik betalen en kost mij dus ‘werkuren’. Hoe minder ik koop, hoe minder werkuren. Nu ben ik al een tijdje gestopt met het reguliere leven en het ‘reguliere geld’ verdienen. (Daar kun je hier meer over lezen.) En sinds ik niet echt inkomsten in een vorm van geld heb, heb ik besloten ook mijn uitgaven toch maar eens drastisch te minderen. Tegelijkertijd wil ik niet het gevoel hebben dat ik voortdurend in moet leveren. Leuke uitdaging dus.

 

Less is more…

 

Less is more. Deze uitspraak is afkomstig uit de architectuur waar men het minimalistisch design meer waarde geeft dan een design met veel toeters en bellen (sorry, dat laatste zijn mijn woorden ;-). Interessante uitspraak. Interessant vind ik ook om te onderzoeken hoe dit verder in ons leven wellicht ook waar kan zijn. En daar kan ik inmiddels, na een paar jaar onderweg met dit ‘onderzoekend leven’, wel iets over zeggen.

Bijvoorbeeld dit:

Er is een soort zichzelf versterkende cirkel die twee kanten op kan draaien.

De ene kant op:

  1. Ik wil regelmatig ‘gemak’ of ‘geluk’ kopen of andere ‘verwen’ zaken.
  2. Dat kost geld waarvoor ik werk
  3. Ik werk veel, dat vind ik wel leuk maar hierdoor heb ik minder vrije tijd.
  4. Ik wil hierdoor graag gebruik maken van meer gemak en heb af en toe een verwen moment verdient.
  5. Terug naar 1.

Met ‘gemak’ bedoel ik al die dingen die zo makkelijk zijn omdat ze zaken versnellen en dat kan er op veel verschillende manieren uitzien. Bijvoorbeeld: je hebt een handige keukenmachine die helpt met het snijden van de groenten, je kunt ook voorgesnede groenten kopen of je kunt helemaal voor de kant en klaar maaltijd gaan. Of, als je er tegelijkertijd een verwen moment van wilt maken, dan ga je lekker uit eten.

 

De cirkel de andere kant op laten draaien

 

De andere kant op draaiend werkt de cirkel als volgt:

  1. Ik heb alle tijd.
  2. Ik geniet van deze tijd en van de ontdekking wat zoveel tijd met mij doet.
  3. Ik voel mij weer meer en meer mens worden en voel me steeds meer in verbinding met het leven. Dit ervaar ik als erg rijk.
  4. Tussendoor doe ik wat klusjes zoals lekker eten koken.
  5. Terug naar 1.

 

Onzin, zo simpel is het nou ook weer niet…

 

Natuurlijk is het niet helemaal zo simpel zoals hierboven de twee ‘cirkels’ suggeren. Maar toch, het zit er niet ver vandaan. Zoals ik boven al schreef, ik heb stevig gesnoeid in mijn uitgaven. (Lees hier mijn blog ‘consuminderen als inkomstenbron’). De ‘auto weg doen’ was misschien wel de grootste klapper, maar ik koop ook zelden nieuwe kleding (Ik heb gewoon mijn kast nog vol, regelmatig krijg ik iets, of als ik wat koop is het vaak bij de kringloop). Wat ook een hele besparing is, is dat ik weinig tot geen bodysopjes en lotions meer gebruik. En dit is niet begonnen om geld te besparen, maar omdat ik merkte dat het beter is voor mijn huid.

Behalve dat veel gemaksproducten of verwenmomenten gewoon geld kosten zijn ze regelmatig ook minder gezond dan in eerste instantie lijkt of zijn er anderen (buiten mijn gezichtsveld) die de lasten dragen waar ik geen zin in heb. Beide punten ga ik nu niet echt verder op in, maar spelen steeds meer mee in mijn keuzen.

 

En hier kom ik weer bij less is more…

 

Het belangrijkste wat ik ontdekt heb de laatste jaren is dat doordat ik minder in een verplicht werkplan zit, ik meer mijn eigen tijd kan invullen, ik hierdoor meer mijn eigen ritme kan volgen, ik hierdoor meer mijzelf kan zijn en ik mij hierdoor vaker echt een onderdeel van het Leven voel. En dit voelt heel rijk.

Ik heb ontdekt dat ‘gemak’ de mens vaak helemaal niet dient. Ook al denken we van wel. Ook al denk ik ook regelmatig van wel. Gemak en verwen momenten kosten ten eerste geld wat toch op een of andere manier verdient moet worden. Maar daarnaast doen ze ook energetisch iets met ons.

Bijvoorbeeld: Sinds mijn eigen auto weg is, en ik graag regelmatig mijn groenten direct bij de boer wil kopen, stap ik toch met zekere regelmaat op de fiets om de afstand af te leggen die net iets buiten mijn comfortzone ligt. Met mijn auto voor de deur had ik dat never-nooit gedaan. Terwijl als ik terug ben, van wat eigenlijk ook een lekker stuk fietsen is, voel ik me energiek en levend. Dat gevoel had ik zelden als ik uit mijn auto stapte na datzelfde ritje gedaan te hebben.

Ik wil trouwens zeker niet suggereren dat je nooit meer uit eten zou moeten gaan, de schouwburg moet mijden of een lekkere cappuccino op een terasje uit den boze is. En zeker wil ik niet suggereren dat ik mijzelf alle luxe ontzeg. Wat ik wel wil aangeven is dat vrije tijd mij veel dichter bij mijzelf gebracht heeft dan ik had kunnen bedenken en dat een steeds eenvoudigere levensstijl mij op een of andere manier meer mens maakt.

 

Voor wie dit ook wil heb ik een heel simpele tip: Je hoeft niet direct je baan op te zeggen, begin gewoon met minder geld uitgeven en doe dit op een manier die bij jou past. En weet: je hebt als mens verdraait weinig nodig om gelukkig te zijn, ook al wil de reclame je iets anders vertellen.

 

Geluk is de tijd hebben om je eigen ritme te leven

 

 

 

 

Deze blog is een onderdeel van de serie ‘nieuwe manieren van leven’.

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke