• enjoy life...

Op de steiger

Op de steiger aan het water…

Wandelend door de Flevopolder komen we op een gegeven moment uit bij een watertje en een steiger. Zo’n plekje waar ik even mijn rugzak van mijn rug kan laten zakken en ik blij ben dat ik mijzelf ook even een pauze kan geven. Niet alleen om de spieren wat rust te gunnen maar ook om mijzelf even de ruimte te geven en te genieten van de combinatie van al het groen om ons heen, het langzaam voorbij stromende water en de mooie luchten. Ik verwonder mij regelmatig over de grootsheid van eenvoudig genieten.

 

Totdat in dit stille genieten mijn partner, schijnbaar vanuit het niets, het daar aanwezige bord voorleest:

 

Door gebruik te maken van deze steiger
gaat u akkoord met onze regels.

 

Ik waan mij direct in de computer wereld waar ik voortdurend ‘akkoord’ moet gaan met regels omdat ik anders niet door mag. En vervolgens moet ik lachen en verwonder mij opnieuw, nu niet over zoveel schoonheid maar over de wereld en haar regels.

Ik laat het weer los en breng mijn aandacht naar een paar waterkipjes die zonder enig idee van regels in het water zwemmen.

Maar dit soort ogenschijnlijke kleine gebeurtenissen blijven vaak haken bij mij. En zo ook deze keer. Het haakt aan het fenomeen ‘Vrije Wil’ en dat we die zo makkelijk weggeven. Het haakt ook aan het begrip ‘Natural Law’, ook iets wat we inmiddels bijna vergeten zijn. Ik zal het beide even toelichten voor wie dat interessant vindt.

 

Vrije Wil

Vrije Wil is een uitgebreid onderwerp wat breed bediscussieerd is en wordt. Zowel in spiritueel als wetenschappelijke kringen.

  • Ik geloof dat ik als mens een Vrije Wil heb, voor zover natuurwetten dit toelaten. (Zwaartekracht is nu eenmaal iets waar ik gewoon mee te dealen heb; alhoewel hier kennelijk ook weer uitzonderingen op lijken te zijn.)
  • Ik geloof ook dat mijn onderbewuste een groot deel van de tijd aan het stuur is en handelt vanuit gewoonte en oude patronen. Ook al is dit zeer handig, op die momenten maak ik vooral gebruik van de automatische piloot en minder van mijn Vrije Wil.
  • Ik geloof ook dat ik ‘bij bewustzijn’ kan zijn, in het hier en nu, en op die momenten beslissingen kan nemen over hoe ik in het leven wil staan. Op die momenten kan ik ook besluiten om niet meer bruikbare patronen uit mijn onderbewuste op te ruimen en mijzelf te voeden met nieuwe meer op mijn keuze afgestemde patronen.
  • Naast bovenstaande geloof ik ook dat er anderen zijn die graag van mijn ‘onbewuste’ momenten gebruik maken en mij ‘ja’ willen laten zeggen terwijl ik, als ik zelf echt na zou denken, misschien liever ‘nee’ wil zeggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle vormen van social media waarbij men steeds opnieuw ‘akkoord’ moet gaan met de gewijzigde voorwaarden, of denk aan ‘de kleine lettertjes’ zoals men dat noemt bij allerlei contracten.

Zoals ik het zie en ervaar, is het sowieso al een klus om te ontdekken wat ik zelf echt wil. Dus niet wat mij aangepraat is of waarmee ik lekker gemaakt ben, maar echt wat ik zelf wil. Hoe langer ik de woorden ‘Vrije Wil’ tot mij door laat dringen hoe meer ik de grootsheid van dit fenomeen ga herkennen.

Maar ondertussen: meestal leven we op de automatische piloot, of worden we verleid tot ‘akkoord’ gaan. Want laten we eerlijk wezen; zit ik net lekker op de steiger, rugzak af, te genieten… blijkt het dat ik akkoord moet gaan met de regels (die ik op dat moment helemaal niet weet overigens). Ik zou per direct op moeten staan, eerst de regels onderzoeken en hun uitwerking begrijpen…, terwijl ik net zo lekker zit.

Ik ben trouwens lekker blijven zitten en er vanuit gegaan dat het om logische regels zou gaan; zoals geen afval achter laten en niet de steiger afbreken. Daarnaast ben ik iemand die graag leeft vanuit de wetenschap dat wij allen vrije mensen zijn die ons aan de regels van de Natural Law willen en moeten houden.

Dus dit is direct een mooi moment om een overstapje te maken:

 

Natural Law

Zoals Mark Passio het beschrijft: Er is een natuurlijke wet die over de hele wereld hetzelfde is: Het is het verschil tussen goed gedrag en verkeerd gedrag. Dit goed en verkeerd zijn ethische principes die in wezen voor iedereen herkenbaar kunnen zijn.

Goed is volgens de regels van Natural Law:
• je doet andere levende wezens geen leed aan,
• je berokkent de ander geen schade,
• je steelt niet van de ander.

Eigenlijk heel eenvoudig dus. Bij verkeerd gedrag zie je dat er schade ontstaat bij andere levende wezens.

Kortom alle regels die wij met elkaar verzinnen zijn op zijn minst gezegd vreemd en overbodig als we ons weer verbinden met Natural Law. Soms ook zijn de regels volledig onjuist of verkeerd, maar als wij op ‘akkoord’ klikken, dan verbinden wij ons op dat moment vanuit Vrije Wil met onjuiste en verkeerde regels.

Afijn, dit schoot allemaal even door mij heen op die steiger en later thuis bleef het ook nog een beetje door mijn hoofd zoemen en zo komt het dan terecht in dit schrijfsel.

Ik kom steeds vaker terug bij die Natural Law, ik voel mij steeds vaker die Vrije Mens met een Vrije Wil, en dat maakt dat ik steeds vaker moeite heb met de ‘akkoord’ knop, waar ik verleid wordt erop te drukken zonder te weten waar ik überhaupt akkoord mee ga.

Deze keer, op de steiger, moest ik lachen om de absurditeit zoals we die met zijn allen opgetuigd hebben. Maar laten we eerlijk wezen het is eigenlijk ook gewoon uitermate pijnlijk…

 

 

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke