• enjoy life...

Als u links kijkt…

afbeelding: schoonheid van schaduw

 

Als u links kijkt ziet u rechts niets…

 

De titel van deze blog is grappig bedoeld en tegelijkertijd is het precies dàt wat mij op dit moment bezig houdt.

Ik ben zo iemand die wil weten wat er gaande is op deze planeet. Hoe komt het dat we als mensheid nog steeds oorlog voeren, dat er nog steeds mensen doodgaan enkel vanwege te weinig voeding, etc. Nou ja, dat is niet nieuw. Ik zeg vaak: je moet het hele plaatje willen zien om te begrijpen wat oorzaken en wat gevolgen zijn. In mijn doorlopende verdieping hierin ben ik zeer onder de indruk van wat ik tegenkom. Maar ik ben ook zeer onder de indruk over de veelheid aan mogelijkheden die we allemaal hebben om het leven zo in te richten dat het voor iedereen fijner wordt. Het is mijn ervaring dat hoe meer ik begrijp wat er echt gaande is, hoe meer ik de eenvoud van de oplossingen herken. Kortom, ik zit in het gevoel van  ‘Dit is geweldig, dit moet iedereen weten.’

En omdat ik ook wel begrijp dat niet iedereen uren achter internet wil speuren, deel ik graag mijn bevindingen. Alles vanuit de veronderstelling dat net als ik veel mensen zich afvragen wat zij kunnen bijdragen aan een Happy Planet.

Maar wat schetst mijn verbazing. Veel mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd. Ik krijg de volgende reacties:

  • Tineke, jij wilt teveel.
  • Tineke, ik kan al die ellende niet aan, ik wil het niet weten.
  • Tineke, ik heb mijn handen vol aan mijn eigen leven.
  • etc…

Iemand zei letterlijk tegen mij:

 

Ik weet het, maar ik kijk liever de andere kant op…

 

Dus dit is waar ik nu sta en dit is wat mij bezig houdt…

We leven in een wereld waar we regelmatig niet weten en niet willen weten wat er echt gaande is. Terwijl ondertussen dit niet-weten regelmatig bijdraagt aan laat ik het maar even ‘onhandige gedachten en gedrag’ noemen.

En dit dient het leven niet! Sterker nog, het breekt vaak het leven af. Dat willen we dus weer liever niet zien want dat is pijnlijk en zo is de cirkel rond.

 

Dit ‘het niet willen weten’ en ‘weg willen kijken’, ik vind het erg interessant!

 

Mijn vraag is nu: Kan ik dit ‘weg willen kijken‘ begrijpen en lukt het mij om wegen te vinden om anderen toch mee te nemen hierin. Lukt het mij om hierover te vertellen, schrijven of bloggen op een manier dat anderen ook met verbazende nieuwsgierigheid willen weten en zien wat er gaande is.

 

If we can really understand the problem,
the answer will come out of it,
because the answer is not separate from the problem.

 

De quote hierboven is van Jiddu Krishnamurti. Probleem en oplossing liggen in elkaar verweven. Dat geldt voor het willen zien van het echte probleem waar wij hier op aarde mee te kampen hebben, als ook voor het innerlijke probleem wat wij mensen kennelijk hebben dat we niet altijd willen of kunnen kijken naar dat wat gezien wil worden. 

Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen: ‘Ja, het doorzien van het grotere plaatje heeft mij emotioneel ook zeer geraakt’. Maar ook: ‘Ja, het heeft mij niet alleen heel veel handvatten opgelevert voor wat ik kan doen in de buitenwereld, maar het zorgt ook steeds opnieuw voor meer verbinding met wie ik zelf ben en brengt mij bij een soort van innerlijk geluk’. Dus ik hoop en verwacht dat dit wellicht voor meer mensen geldt.

 

Ter inspiratie voeg ik hier twee youtube filmpjes toe. Het fijnste vind ik zelf om ze ook in deze volgorde te kijken.

 

The Secrets of Food Marketing (7 min)

 

Amazon Rainforest Fires – Avoid This Trap (13.30 min)

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke