• enjoy life...

wildpluksoep

Overvloed uit de natuur…

 

Zomaar een lekker wildpluksoepje

 

Vooraf wildplukken, en even wassen:

 • paar blaadjes en stengels zevenblad
 • blaadjes en topjes van look zonder look
 • paar blaadjes en stengels klaverblad (bloem heb ik bewaard voor een theemengsel)
 • paar witte dovenetels (stengels heb ik niet in de soep gedaan)
 • paar jonge blaadjes smalle weegbree
 • paar blaadjes van kleefkruid (ook hiervan geen stengels; die blijven vaak taai)
 • paar bladeren van de paardenbloem
 • paar bladeren van de koolzaadplant

Verder nodig:

 • olie of boter
 • ui
 • evt stukje winterwortel
 • misschien wat zout

 

Bereidingswijze:

Klein gesneden ui, samen met kleingesneden winterwortel, in de olie of boter fruiten, tot de ui een beetje glazig ziet. Vervolgens de gewassen wildplukgroente erbij kort even meefruiten. Halve liter heet water erbij en een schepje bouillonpoeder. Ik heb het zo’n 10 minuten zachtjes laten koken. Met de staafmixer heb ik het geheel tot een drinkbaar soepje gemaakt. Je kunt naar smaak nog wat zout toevoegen.

 

Mijn ervaring:

Geweldig om zo vanuit de natuur je eten te verzamelen en weer in verbinding te komen met de overvloed die gratis aanwezig is. Je hebt helemaal niet veel nodig om al een lekker soepje te maken. Ik heb bovenstaande geplukt gewoon onderweg op de fiets toen ik vanuit het centrum naar huis reed. Het soepje was lekker, wellicht ook heel gezond vanwege de varieteit aan voedingsstoffen en een lekkere aanvulling bij de boterham.

Ik let wel een beetje op waar ik pluk, liever niet langs een drukke weg. Maar het feit dat ik alles niet alleen was, maar ook kook maakt dat ik me niet zo’n zorgen maak over een hond die er overheen gepast zou hebben. Dat is weer anders dan als je plukt voor een salade.

 

Variatie:

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die gewoon in de natuur groeien en lekker zijn in de soep. Denk bijvoorbeeld ook aan brandnetels. Vooral dan de jonge topjes plukken, de grote bladeren blijven vaak taaier.

En er zijn planten die je niet in je soep wilt omdat ze ongezond zijn of giftig. Wel goed dus om te weten wat je doet 😉

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke