• enjoy life...

water-challenge

 

 

Afgelopen week heb ik de cijfers van de watermeter doorgegeven…

…en meteen even omgerekend hoeveel water ik eigenlijk per dag gebruik, verbruik of misbruik.

Afijn, heb jij enig idee hoeveel liter water je gemiddeld gebruikt per dag? Ik had geen idee. Ook hier kunnen we consuminderen.

Ik wist al wel dat het Europees gebruik dichter ligt bij dat van de gemiddelde Amerikaan dan bij de gemiddelde Afrikaan. Het is kennelijk ook nogal cultuur gebonden.

 

Hoeveel liter per dag?

 

Volgens het waterleiding bedrijf hadden wij, twee personen, in een jaar tijd 55 kuub. Eén kuub is 1000 liter. Samen dus 55.000 liter. Omgerekend naar 1 persoon is dat ruim 75 liter per dag. Ik vond dat erg veel en probeer te bedenken waar dat dan in zit. Tegelijkertijd lees ik op internet dat het gemiddelde per persoon in Nederland zo’n 135 liter per dag is. Eigenlijk doe ik het dus nog niet zo gek. 🙂

Ik denk dat de belangrijkste besparing erin zit dat ik niet elke dag onder de douche stap. Om toch een beetje fris te blijven poedel ik regelmatig wat bij de wastafel met een washandje, zoals mijn schoonmoeder het noemt.

En als ik wel een douche neem, dan is dat even snel. Ik kan me ook nog herinneren dat er tijden waren dat douchen voor mij een manier was om te ontstressen en ik zo wel een 10 tot 15 minuten onder de douche kon staan. Dat relaxen doe ik nu eerder met een lekker kopje thee. Daar is ook water voor nodig, maar toch wat minder.

Het belangrijkste wat ik verbruik is misschien wel het doorspoelen van het toilet; ongemerkt is iedere druk op de knop toch zo weer een paar liter.

 

Ik hou van uitdagingen

 

Ik ben benieuwd of ik volgend jaar mijn verbruik nog weer wat kan verminderen. Het is niet verkeerd om zuinig te doen met water. Zeker met het luxe drinkwater zoals dat bij ons uit de kraan komt.

Ik heb het voorrecht gehad om een tijd in Indonesie te wonen. We woonden in een huis boven de rivier en ons ongefilterde bruine kraan en douchewater kwam dan ook direct uit de rivier. Het zelf mijn eigen drinkwater moeten filteren maakte dat ik er vanzelf zuinig mee deed.

Inmiddels alweer jaren in Nederland probeer ik deze gewoonte aan te houden. Maar ook hier ligt gemak op de loer. Ik merk de nadelen namelijk niet direct als ik de kraan laat lopen tijdens tandenpoetsen of afwassen.

Het zuinig doen met water is voor mij een blijvende oefening in bewustzijn en daarnaast ook in respect voor de tijd en energie die er in gestoken is om het water te reinigen tot drinkwater.

En hiervan te mogen genieten, dat voelt rijk en overvloedig.

 

Als je ook zuiniger aan wilt doen hier een paar practische waterbesparingstips:

 • Zie water als een kostbaar goedje; ook al is het niet zo duur.
 • Douche niet elke dag; is nog beter voor je huid ook.
 • Ga (zomers) lekker naar de plas en neem een bad in de vrije natuur.
 • Laat de kraan niet stromen uit gemak, ook niet eventjes.
 • Vang het koude water op als je wacht tot het warm wordt.
 • Doe de vaat met de hand als het niet zoveel is.
 • Was je kleding enkel met een volle trommel.
 • Bedenk dat je shirt of broek niet elke dag in de was hoeft.
 • Vang regenwater op voor de planten of de tuin.
 • Installeer een waterbesparende doucheknop.
 • etc…

Wellicht doe je een aantal dingen al. Misschien zie je nog één of twee dingen staan tussen de tips hierboven die je aanspreken en die je wilt uitproberen.

Wat ik steeds opnieuw belangrijk vind is om het plezier en uitdaging erin te zien. Niet alleen in de waterkwestie trouwens…

 

Challenge yourself and have fun!

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke