• enjoy life...

te gast bij

 

Afgelopen weekend was ik te gast bij Transition Town Castricum. Fijn om een inkijkje te mogen nemen bij deze groep. Fijn om me daar zo welkom te voelen.

 

Omslag van levenswijze…

Transition Town is een beweging die er van uitgaat dat er een omslag van levenswijze nodig is waarin minder gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen; dit ook als reactie op de klimaatcrisis. Op hun website schrijven ze: Het TT-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Zij gaan uit van de kracht van de lokale gemeenschap.

 

Een fijne combinatie van inspiratie en ontmoeting

 

Er was Transitie Café op vrijdagavond, twee dagen Transitie Basistraining en veel mensen die, net als ik, op zoek zijn naar mogelijkheden om de wereld een stukje mooier te maken. Allemaal levenskunstenaars.

 

Levensstijl op zijn kop

 

De noodzaak dat onze levensstijl drastisch op zijn kop moet is nog niet bij de grote meerderheid van de mensheid aangekomen. Of het is wel aangekomen, maar wordt ontkent, gebagatelliseerd, uitgesteld, etc. Soms snap ik dat, soms niet. Maar het maakt dat ik me vaak de vreemde eend in de bijt voel, de roepende in de woestijn, de nar met de slechte boodschap of in het gunstigste geval gewoon iemand die de mensen niet begrijpt. Pionier zijn, het doorzien van lijnen van oorzaak en gevolg, het voelen van de pijn van de wereld. Het maakt ook eenzaam.

En dan een heel weekend met gelijkgestemden te zijn voelde erg rijk en heeft me weer een enorme boost gegeven. Het inspireert mij om opnieuw verdere mogelijkheden te verkennen om mijn eigen levensstijl aan te passen maar ook om weer nieuwe manieren en werkvormen te vinden waarmee ik anderen kan ondersteunen bij de grote ommekeer. Dat het compleet anders moet is mij wel duidelijk. Maar hoe doe je dat?

 

Met elkaar dus…

 

Joanna Macy (milieuactivist, auteur, boeddhistische geleerde, thuis in de algemene systeemtheorie en ecologie) vertelt in het filmpje hieronder hoe we in een derde grote revolutie / transformatie zitten:

Eerste transformatie was de agrarische revolutie.  Wij maakte, als mensen, de beweging om onze eigen gewassen te gaan verbouwen en dus op één plek te blijven wonen.

De tweede transformatie was de industriele revolutie. Niets heeft in zo’n korte tijd zoveel verandering gebracht voor de mensheid en de rest van het leven op deze planeet.

De derde transformatie is de revolutie van duurzaamheid, van ecologische balans. Joanna Macy noemt het the great turning en dit keer zal het veel sneller moeten gaan dan de vorige twee keer.

 

The great turning

 

We moeten, hoe dan ook, onze huidige levensstijl loslaten of drastisch transformeren. Het is een levensstijl, die zonder dat we ons daar vaak bewust van zijn, het leven kapot maakt. Heel eenvoudig eigenlijk: het is ziekmakend en dodelijk voor plant, dier en mens en maakt zo de planeet waarop wij leven onbewoonbaar. Tegelijkertijd is het ook een levensstijl die we prettig lijken te vinden, waar we ons erg aan gehecht hebben, sterker nog, waar we misschien wel verslaafd aan zijn.

 

Zo zijn onze manieren…

 

Paul Hendriksen begeleidde ons deze dagen. Hij nam ons mee door een inspiratieveld van informatie en inzichtgevenden oefeningen.

Zo hebben we met elkaar onderzocht wat het is van onze manier van leven dat dan zo bedreigend is voor milieu en klimaat. Dit blijkt uiteindelijk veel meer te zijn dan je in eerste instantie bedenkt.

We hebben onderzocht wat ons verhaal is, onze smoezen. Wat vertellen we onszelf? Waarom doen we toch steeds opnieuw die dingen waarvan we weten dat we ze beter niet kunnen doen? Hoe houden we onszelf en elkaar voor de gek?

Nog een stap verder: We vroegen ons af met welke emoties dit eigenlijk te maken heeft. Wat zit er onder onze verhalen, onze excuses? Waarom willen we niet loslaten van wat we zo gewend zijn, van wat ons gewoon is, en vaak zo prettig en praktisch?

Het is een ontmoeting met onzekerheid, verdriet en angst voor isolatie. Ook dit bleek dieper te gaan dan ik vooraf bedacht had.

 

Pijn en verwarring, angst en eenzaamheid, voor iedereen zo voelbaar.

 

Deze tijd daagt ons dus uit om deze angst en pijn te herkennen en te ontmoeten. En zoals een dame van zekere leeftijd uit de groep vertelde: Haar ervaring is dat de pijnlijke momenten in haar leven elke keer uiteindelijk van diepgaande betekenis waren voor haar persoonlijke groei.

Misschien is het mogelijk om met respect voor onze angst toch het geheel als een groot en mooi avontuur te zien. We zijn ontzettend creatieve wezens. We kunnen met elkaar nieuwe mogelijkheden verkennen. Met elkaar een nieuwe samenleving ontwikkelen waar samen echt betekenis heeft. Een samenleving waar liefde voor leven onze leidraad kan zijn.

Het lijkt mij eigenlijk ook een geweldig mooie ontdekkingsreis en ik heb er zin in!

 

 

Joanna Macy; kort fragment over The Great Turning

 

 

 

Ruim een uur durende documentaire over Transitie Towns en diverse initiatieven.

 

 

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke