• enjoy life...

Stappen van levenskunst

 

Behoorlijke puinhoop…

 

Ik geloof erin dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor het leven op deze planeet. Ik geloof dat ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor mijn eigen rol hierin. Ik geloof dat ik als mens kan, mag en moet nadenken over hoe ik mijn leven vorm wil geven. Ik geloof dat ik het mijzelf en de ander verschuldigt ben om zo goed mogelijk met het wonder-wat-leven-heet om te gaan. Ik zie een wereld die een schijn van geluk en vooruitgang uitstraalt; maar als ik verder kijk, zie ik onder dit dunne laagje de pijn en destructie die mijn/onze levensstijl met zich meebrengt.

 

Wat kan ik doen?

 

Mensen vragen mij wel eens: Maar wat kan ik doen, als enkel individu, tegen zoveel ellende in de wereld en tegen zoveel onrecht. Maar ook, wat kan ik doen tegen onze westerse levensstijl die ik zo gewend ben maar die ook zo ten koste gaat van het LEVEN. Wat kan ik doen?

Ik stel mijzelf bijna dagelijks deze zelfde vraag als ik mijn benen het bed uitdraai en op de grond zet om weer te beginnen aan een nieuwe dag.

Mijn antwoord verschilt door de tijd heen en met de dag… Eerder was het: Loop je eigen pad verbind je met wie je ten diepste bent; want we zijn onszelf kwijtgeraakt. Een andere keer klonk het als: Herken dat alles één is en verbind je met de Liefde voor het Leven. Verbind je met de Liefde waar jij een uitdrukking van bent. En zonder iets af te doen aan deze voorgaande antwoorden, is dit mijn antwoord van vandaag:

 

Vind de moed om je met de wanhoop te verbinden!

 

Als ik door het laagje schone schijn en welvaart van onze wereld heenkijk, en ik kan niet anders meer, dan zie ik hoe we met bijna elke stap die wij hier zetten, met bijna elke aankoop die we doen, met bijna elke beweging die we maken, we een stukje kapot maken van wat ik het echte leven noem.

Ons leven is zo ingericht dat de consequenties van mijn/ons gedrag op de rest van het leven niet meer zichtbaar is. Ik woon in een huis; wat was daar voor nodig voordat dit helemaal gebouwd en ingericht is? Welke grondstoffen zijn hiervoor uit de aarde gehaald, wie heeft de stenen gemaakt, vertransporteerd, muren gebouwd? Welke mensen hebben hieraan meegeholpen? Ik ken ze niet. Ik leef met het gemak van verwarming en electrisch licht; wat zijn de kosten hiervoor? Nee, ik bedoel niet in geld, ik bedoel de echte kosten? Hoe komt het dat als ik aan een knopje, genaamd thermostaat, draai dat het warm wordt in huis. Dat met het omdraaien van een schakelaar ik licht heb, ook al is de zon al lang onder? Er zijn uitvinders geweest die met hun kennis dit soort genialiteit bedacht hebben. En begrijp me niet verkeerd, ik ben erg blij met dit gemak in mijn huis. Maar tot voor kort heb ik me nooit afgevraagd wat de kosten zijn die dit kosten/baten plaatje compleet maken.

Ik ben niet de enige die hier bij stil staat. Duurzaamheid is hot. Kennelijk is dit de tijd dat de mensheid even pas op de plaats mag maken en stil mag staan bij de vraag: Is dit wat we willen?

En dan vraagt het moed, veel moed, om dit echt te onderzoeken. Niet enkel stil te staan bij een fijn huis met verwarming en licht. Maar ook bij de kosten die vooraf gaan aan de baten. De vraag, is dit wat we echt willen?, verlangt van ons om het grotere plaatje te willen zien.

De kans is groot dat als je je blikveld vergroot en je goed kijkt dat je de moed in de schoenen zakt. Want wat je ziet als je echt kijkt, en lijnen door gaat trekken, is dat alles met alles verstrengeld is. Dat zelfs onze zo doordachte en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, electrische auto’s en windturbines ten koste gaan van veel leven net buiten ons blikveld. Andere mensen, dieren, natuur moet inleveren omdat wij hier duurzaam gaan doen.

 

Wat zijn de kosten, wie bepaalt de echte prijs voor mijn gemak?

 • Een kopje thee of koffie?
 • Het gemak dat ik zomaar van alles door de afvoer spoel?
 • Het toilet waarmee ik van alles wegspoel?
 • Het plastic; wegwerp of voor langer gebruik?
 • Het bioplastic; hoe zit het daarmee?
 • Toiletartikelen om mijzelf schoon en mooi te maken?
 • Kleding; nodig en kastuitpullend?
 • Voedingsmiddelen; van vers tot bewerkt en verpakt?
 • Electronica; van lampje tot de computer en mobiel?
 • Televisie en een oneindige variatie aan programma’s?
 • Gadgets in soorten en maten
 • Maar ook gewoon: lijm, plakband, elastiek, pennen, etc?
 • Meubilair, vloerbedekking, verf om mijn huis te schilderen?

 

Het lijkt wel alsof wij niets meer kunnen doen

 

…zonder dat het ten koste gaat van een of andere vorm van LEVEN en daarmee direct of indirect ook ten koste van mijn/jouw eigen leven. Dit is het moment dat de wanhoop binnenstroomt. Dit is misschien wel een goed moment om ook even helemaal niets te doen. Niets, behalve je te realiseren waar we staan als mensheid en de wanhoop te voelen.

En heel misschien is het dan mogelijk om de wanhoop je inspiratiebron te laten zijn op zoek naar de vraag: Wat kan ik doen? Wat is levenskunst in het licht van het grotere plaatje?

Ja, misschien is dit wel het grootste wat je vandaag kunt doen: Zie de pijn van de wereld, verbind je ermee, en dan kun je…

 

Met de moed der wanhoop vechten om te redden wat er nog te redden valt…

 

Afijn, dit is vandaag mijn antwoord op de vraag: Wat kan ik doen om recht te doen aan het ECHTE LEVEN?

 

 

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke