• enjoy life...

Geld wat weet ik er eigenlijk van

Aan de ene kant heel normaal en aan de andere kant kun je je afvragen ‘wat weet ik er eigenlijk van?’.

 

Geld; fijn als je het hebt, maar wat is het en wat doet het?

 

Het echte geld verandert steeds meer in een plastic kaartje en enkele cijfers op ons computerscherm. We werken allemaal om geld te verdienen zodat we onze vaste lasten kunnen betalen, boodschappen kunnen doen en af en toe iets extra’s. Sommige mensen verdienen zo ontzettend veel dat ze het niet op kunnen maken en anderen werken zich drie slagen in de rondte en kunnen nog steeds de eindjes niet aan elkaar knopen.

 

Afijn, ik raakte nieuwsgierig en heb me een tijd lang echt verdiept in dit hele fenomeen wat ons hele leven lijkt te regeren. Vreemd spul eigenlijk. Een aantal jaar heb ik mensen gevolgd die vanuit hun onderzoek of professie iets wilde delen met de wereld over geld en hoe het werkt.

 

Mijn conclussie is dat

1) Geld creeert armoede
2) Ik leef liever in een wereld zonder geld
3) Ik kies voor zoveel mogelijk kleinschalige uitwisseling met mensen die ik ken

 

Maar hoe interessant is mijn mening? Veel interessanter is het wellicht als ik een aantal links hier op een rijtje zet. Dan kun je je zelf zien en horen wat andere mensen die zich verdiept hebben in geld erover zeggen. Kijk, luister, en maak ruimte voor een eigen mening rond dit fenemeen waar we dagelijks mee van doen hebben.

 

Mark Boyle

Mark Boyle leefde een aantal jaar helemaal zonder geld. Van hem leerde ik onder andere dat geld afstand schept tussen degene die een product maakt en degene die het gebruikt. We voelen ons niet meer verbonden met elkaar.

Hij heeft ook een boek geschreven: Moneyless Manifesto welke je gratis online kunt lezen.

 

Ronald Bernard

Ronald Bernard, de man die graag rijk wilde worden en hiermee inzicht kreeg hoe geld zich over de aardbol beweegt.

Het eerste filmpje is een interview waarmee hij vertelt over wat hij noemt ‘zijn vorige leven’. Het tweede filmpje is de lezing waarmee hij het land doorging om uit te leggen hoe geld werkt en wat zijn alternatieve oplossing is hiervoor.

 

Ad Broere

Ad Broere bestudeert al jaren het fenomeen geld en heeft er meerdere boeken over geschreven. Hij vertelt hoe met name rente en het geld met geld verdienen een probleem is.

 

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk heeft zich verdiept in hoe de geldcrisis van 2018 kon plaatsvinden en hoe de bankwereld eigenlijk werkt. Dit leide tot een boek met als titel: Dit kan niet waar zijn.

 

Charles Eisenstein

Charles Eisenstein heeft het boek Sacres Economics geschreven. Hij laat een breder plaatje zien en hij moedigt aan om het nu eens anders te gaan doen met elkaar.

Het boek Sacred Economics wat hij schreef is inmiddels in meerdere talen vertaald en gratis te lezen op internet.

 

Kate Raworth

Kate Raworth is met het idee van de donut economie gekomen. Waarin de voortdurende zogenaamde wenselijke economische groei verandert in een economie met een onder en bovengrens omdat dit meer recht zou doen aan iedereen.

 

Alan Watts

Alan Watts deelt hier weer een heel andere filosofische kijk op geld. Ook interessant. We krijgen betaalt ,gewoon omdat de machines het werk doen voor ons.

 

Deze filmpjes zijn natuurlijk slechts een begin van wat er allemaal nog meer te ontdekken valt. Wat voor mij het belangrijkste is wat ik tegengekomen ben is dat de natuur, het echte leven, gebaseerd is op overvloed, terwijl het geldsysteem en hoe dat opgezet is gebaseerd is op schaarste en tekort. Inclusief leven, waarbij iedereen ertoe doet, of leven op basis van concurrentie en het recht van de sterkste, waarbij mijn geluk belangrijker is dan dat van jou. Leven vanuit liefde en zorg voor het geheel, of leven voor het abstracte fenomeen geld.

Het meest bijzondere is misschien wel dat zolang je er niet echt even induikt, je niet eens door hebt hoe miserabel dit spel in elkaar zit.

 

Overvloed of schaarste

Liefde of angst

Service to all or service to self

Dit is wat volgens mij het verschil maakt…

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke