• enjoy life...

mini-retraite

Hoe fijn en belangrijk is het om in deze tijd waarin onze aandacht alle kanten op getrokken wordt een ritueel te hebben om steeds weer terug te komen bij jezelf…

 

Mini-retraite

 

Een mini-retraite kan zo’n ritueel zijn. Even de hele buitenwereld loslaten, even met al je aandacht terug naar jezelf. Het kan een rustpunt, een vluchtheuvel waar je weer even tot jezelf komt.

 

Waarom eigenlijk?

 

Op een of andere manier zijn we in een wereld terecht gekomen waarin van alles mogelijk lijkt te zijn en dit brengt direct met zich mee dat we als mensheid op hol geslagen zijn en dit allemaal ook daadwerkelijk willen uitproberen. Eigenlijk zijn we van ’s ochtends dat we opstaan totdat we ’s avonds dat we weer ons bed inrollen bezig met iets.

Bezig met praktische zaken als ontbijt, aankleden, douchen en ondertussen zijn we vaak in ons hoofd druk met andere meer of minder belangrijke dingen die kennelijk ook overdacht moeten worden. We gaan naar ons werk, interacteren met anderen, vergaderen, zitten achter computers, vaak is er ook nog een soort werkdruk en aan als we klaar zijn gaan we weer naar huis. Boodschappen doen, koken, ons hoofd pijnigt zich nog met het gesprek van vanmiddag met die ene collega wat niet lekker liep, etc.

 

De wereld houdt ons de hele dag bezig
als wij het zelf een andere keuze maken

 

Door de hele dag met je aandacht ver bij jezelf vandaan te blijven, heb je minder of geen contact meer met je eigen lichaam. Je kent het vast wel: Achter je computer heb je minder in de gaten als je naar het toilet moet…

Jij bent degene die voor jou moet zorgen. Zowel voor je lichaam als je geest. En zowel je lichaam als je geest hebben naast inspanning ook ontspanning nodig.

Een mini-retraite kan, over de vorm ga ik zo nog iets zeggen, een belangrijke aanvulling zijn in ons gehaaste leven. Het kan helend werken. Het kan het verschil maken tussen vastlopen of je prettig door het leven bewegen.

 

Pas de vorm aan, aan wie jij bent

 

Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. (wikipedia)

Met een retraite wordt vaak bedoeld dat mensen zich een week of langer terugtrekken uit het voor hen gewone dagelijkse leven om zich bezig te houden met een vraagstuk of zich opnieuw te verbinden met andere lagen van bewustzijn. Dat kan in een kloosters, maar ook in de vorm van een pelgrimstocht.

Een mini-retraite is kleiner en kan vaker. Het mooie van een mini-retraite is dat je er een soort ritueel van kunt maken. De inhoud kan hetzelfde zijn; Opnieuw je verbinden met jezelf en je Zelf. Ook hier kom ik zo nog op terug.

 • De zondag was ooit een rustdag. De dag waarop alle winkels dicht waren en gelijk-gelovigen elkaar opzochten. Dit is voor een deel losgelaten, maar het blijft mooi om een dag voor jezelf te nemen om alle werkzaamheden, alle getrek aan wie je bent los te laten en iets te gaan doen wat weer voor rust en balans zorgt. In die zin was die zondagsrust zo gek nog niet. Het blijft mooi om een dag te hebben waarbij je ruimte maakt voor al wat Meer en Groter is dan de dagelijkse werkelijkheid.
 • Je kunt voor jezelf ook elk eerste weekend van de maand benoemen als retraite weekend. Een weekend wat je heilig maakt, waarin je geen consessies doet. Een weekend voor jezelf. Het kan zijn dat als je in een drukke gezinssituatie zit dat je echt het huis uit moet. Als je op jezelf woont kan dit ook prettig zijn, maar wellicht kun je ook thuis blijven en afspreken dat de computer uitblijf, evenals de telefoon en dat ook de was best even kan wachten.
 • Een vorm die ik zelf heel fijn vindt, maar waar ik best even aan moest wennen is: elke dag een uur. Een uur tijd waarin je verbinding maakt alle verhalen van jezelf waar je je de rest van de dag geen tijd voor gunt. Bijvoorbeeld de vraag: Hoe is het nu met mij? Wat heb ik nodig?
 • En de superkorte variant is er eentje van enkele seconden tot een paar minuten. Geef jezelf een paar keer op een dag even een momentje dat je terugkomt bij jezelf. Aan het begin kan het handig zijn om een reminder hiervoor te zetten in je telefoon. Even een belletje wat je helpt herinneren. Het belangrijkste wat je hiermee doet is dat je even je dagelijke ritme en routine doorbreekt en je jezelf eraan herinnert dat je leeft. Dat jij er bent.

Kies voor jezelf welke vorm bij jou past. Of combineer een paar vormen. Als je dit wilt gaan doen, neem het serieus, probeer het dan ook echt een tijdje en ervaar wat het met je doet.

 

jezelf en je Zelf

 

Ik noemde eerder al dat een mini-retraite kan zijn om je opnieuw te verbinden met jezelf en je Hogere Zelf. Ik noem het bewust jezelf en je Zelf. Met jezelf bedoel ik gewoon jezelf. Je aandacht gewoon weer terugplaatsen in je eigen lichaam. Zodat je weer in contact bent met de mens die je bent en weer kunt ervaren wat jij nodig hebt en hiervoor kunt zorgdragen. Van ons denkhoofd, waar wij zo makkelijk naar toe verhuizen, terug naar ons hele lichaam. Even een diepe inademing, je lichaam voelen van binnenuit en je realiseren dat je er bent. Even wakker worden in het hier en nu. Wij zitten zo graag in ons denkhoofd, houden ons zo graag bezig met allerlei denkprocessen, wat ook ook prima is. Maar juist hierom is het goed om deze weg van hoofd naar lichaam ook een mooi makkelijk te vinden weg te laten zijn. Zodat we met één gedachteflits ook weer ons hele lichaam kunnen bewonen.

Met contact maken met je Zelf bedoel ik meer contact maken met je Ziel, of met het Licht dat jij bent. Ik geloof dat wij allen Licht zijn. Dat wij allen Eén zijn. Het is mijn ervaring dat je contact kunt maken met een Grotere Wijsheid in jezelf. Een zachtere stem waar je mee in gesprek kunt gaan. Het is net als hierboven waarin ik beschreef om je aandacht die zich teruggetrokken heeft in je denken weer te verplaatsen naar je hele lichaam. Zo kun je ook jouw aandacht van je lichaam, van jezelf verplaatsen naar een nog ruimer gebied: je Zelf. Ik schrijf het met een hoofdletter om het onderscheid te maken. De meeste mensen hebben wel ideeën bij wat ik bedoel. En ik denk dat iedereen wel eens een ervaring heeft waarbij je achteraf zegt: ik had naar mijn gevoel moeten luisteren. Dit gevoel, deze intuïtie, is een andere  vorm van weten dan onze hersenen. Het is er eentje waarvoor je vaak echt even stil moet zijn om die te kunnen horen en eentje waar je makkelijk aan voorbij gaat met alle dagelijkse logica.

 

En de inhoud…

 

Ik noem hier een paar mogelijkheden wat je kunt doen. Allemaal ideeën die ik ergens ben tegengekomen en die mij aanspreken. Maar ideeën zijn er oneindig veel; ontdek of creëer liefst dat wat bij jou past.

 • Elke dag beginnen met een korte meditatie, gewoon zittend op een fijne plek waar je niet gestoord wordt je enkel focussen op je ademhaling. Of een andere vorm van meditatie.
 • Elke dag beginnen met een vijf minuten tekening, of een minibeeldje maken met klei. Gewoon wat er op dat moment wil ontstaan. En hier een kort tekstje of gedichtje bij schrijven.
 • Elke dag beginnen met al je gedachten uit je hoofd te brengen door ze op papier op te schrijven. Of een andere vorm van schrijfoefening.
 • Een schrift aanschaffen en een vorm van art-journaling gaan doen. Kort door de bocht: dit is een combinatie van wat je bezig houdt in het leven en dit op een creatieve manier vorm geven.
 • Wandelen door de natuur. Alleen of samen. Of een stilte wandeling.
 • Een wandeling waarbij je om de beurt je zintuigen gebruikt: Je zegt dan steeds tegen jezelf afwisselend: Ik zie…, ik hoor…, ik voel…, ik ruik… Of juist een wandeling waarbij je enkel ervaart zonder iets te benoemen in je hoofd. Twee heel verschillende oefeningen die beide heel waardevol kunnen zijn.
 • Vormen van yoga, zhi neng qigong of anderszins oefeningen voor lichaam en geest.
 • Een stukje uit een inspirerend boek lezen en hierop reflecteren voor jezelf.

 

Weer contact maken,
dat is interessant, verrijkend, helend.

 

Kortom je wordt weer een completer mens, meer in balans, je krijgt weer meer de regie over waar jij met je aandacht mee bezig wilt. Het mooiste zou zijn als het idee van een mini-retraite niet meer nodig is; als je leven sowieso al ingericht is op een manier dat rust en stilte de basis is van waaruit je steeds het leven in stapt. Maar dat is iets wat in onze wereld van haast, snelheid en nog meer te doen, niet makkelijk is.

 

Daarom geniet lekker van een mini-retraite; een manier om steeds weer jezelf en je Zelf terug te vinden.

 

Natuurlijk kan een een mini-retraite voor alles en nog wat gebruikt worden waar je eens van een afstandje naar wilt kijken. Gewoon even pas op de plaats en kijken waar je je bevindt in het leven. Heb je een doel, een richting? Sluit het leven aan bij wie je bent? Bij jouw talenten en bij wat jij de wereld te bieden hebt. (zie ook deze blog)

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke