• enjoy life...

levensmissie

En dan ineens komt er weer een, voor mij geheel nieuw, boek op mijn pad

 

Boek van de levensmissie

Een weg naar vervulling

 

Op de achterkant:
Waarom ben je hier op aarde? Wat is je levensmisie? Wat geeft jouw leven richting en vervulling?

Voor mij zijn dit de vragen waar het om gaat in het leven. Ik sta hier letterlijk mee op elke dag. Voor mij is dit een belangrijk onderdeel, misschien wel het meest essentiële onderdeel, van wat ik levenskunst noem. Je eigen leven te leven, je eigen pad te banen. Maar hoe doe je dat in een wereld die voortdurend je aandacht overal naar toe trekt en jou vertelt waar je gelukkig van wordt? Hoe blijf je dan bij jezelf? Hoe weet je wat je eigen missie is op aarde?

 

Wat kom je hier eigenlijk doen op aarde?

In dit boek, geschreven door Willem Glaudemans, wordt gesproken van vier niveaus, waarvoor hij het woord koorden gebruikt. Er zijn vier koorden die met elkaar vervlochten zijn.

  1. Het levenskoord: de missie waarvoor je de specifiekte talenten gekregen hebt, waarbij je talenten integreren en in optimale vorm gaan samenwerken. Hier ben je dienstbaar aan het grote geheel, aan je medemensen en daarin ben je gelukkig. Je dienstbaarheid en vreugde vallen samen.
  2. Het pijnkoord: de opdracht die we vaak niet als een opdracht zien, maar als lastige dingen die ons overkomen en zelfs hinderen. Het gaat om terugkerende levensthema’s, pijnpatronen, waarmee we vaak ons hele leven bezig zijn, zodat we daardoor veel leren. De ziel wil zo’n patroon uiteindelijk helen en zuiveren, en zuivert dit vaak niet voor jou alleen. Met als doel het bewustzijn van liefde te laten groeien.
  3. Het zielekoord: de missie van je ziel in dit leven staat in het grotere verband van een doorgaande missie van de ziel, [….], die zich in meerdere levens voltrekt.
  4. Het groepskoord: de missie van de ziel maakt onderdeel uit van de missie van de zielengroep waartoe zij behoort.

 

Levenskoord; het je verbinden met je talenten

Interessant vind ik het idee van het levenskoord en dat je met het opzoeken van je talenten, dat waar jij goed in bent, steeds meer jezelf kunt worden en tegelijkertijd hier de wereld mee dient. Willem adviseert in zijn boek om 12 archetypische talenten te herkennen in jezelf en hiermee stuk voor stuk in gesprek te gaan. Jijzelf hebt namelijk de leiding over jouw talenten. Hoe ik het verwoord: Als je goed in verbinding bent met al deze talenten kun je de beste versie van jezelf worden. En wie wil dat nou niet? Hiermee dien je tegelijk jezelf en je omgeving.

In het boek staan veel talenten genoemd zoals alchemist, danser, filosoof, heelmeester, kunstenaar, onderzoeker, en nog veel meer.  Maar als ik eerlijk ben mis ik er nog wel een paar. Bijvoorbeeld de inspirator, pionier of de creator. Alhoewel die laatste… dat zijn we wellicht gewoon allemaal. Creator van ons eigen levenspad.

 

Pijnkoord; wil het bewustzijn van liefde laten groeien

Het tweede wat mij raakte en met het lezen direct ook een grote rust gaf is wat er stond over het pijnkoord. Ik herken dat er levensthema’s zijn die zich keer op keer van een andere kant laten zien in mijn leven. Niet fijn. Wel fijn om dit nu te kunnen herkaderen in iets als: juist hierdoor veel kunnen leren. Verderop noemt hij het je pijn is je goudmijn en ik moet denken aan de alchemisten die lood in goud veranderen. Zoiets moet dat dus zijn.

Bij dit pijnkoord gaat het over thema’s als schuld/onschuld, macht/onmacht, gemis/compleetheid, eenzaamheid/verbinding, schaarste/overvloed, verraad/vertrouwen, etc. Het boek geeft oefeningen hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe je deze thema’s kunt overstijgen zodat schuld/onschuld over kan gaan in vergeving, macht/onmacht in verantwoordelijkheid en verraad/vertrouwen in trouw.

Kortom, een mooi boek met veel wijsheid en handvatten om zelf aan de slag te gaan.

 

Wat kom jij hier doen op aarde? Wat zijn jouw talenten?

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke