• enjoy life...

thee

Hoe al dat gedoe rondom het milieu het leven steeds leuker maakt…

 

Zie ik vanochtend een artikel waarin uitgelegd wordt dat theezakjes en koffiepads niet meer op de compost hoop mogen. Hmmm, even lezen, want dat is wel wat ik doe…

 

Het gaat dus niet enkel om de zacht plastic theezakjes die je wellicht kent. Maar om de papieren zakjes. Eigenlijk is het heel simpel. Het papier wat je theezakje (of koffiepad) bij elkaar moet houden, moet dat blijven doen ook al wordt het belaagd door het hete water. Dus ook de papieren theezakjes hebben een vorm van plastic in zich om ze sterk genoeg te maken voor de taak die ze toebedacht is.

 

Gebruikte theezakjes op de composthoop

 

Het papier vergaat op de composthoop, het plastic komt in het milieu, in de compost, in onze voeding. Ik lees ook dat een deel van dit plastic mag migreren (klinkt alsof ze gezellig op reis gaan) van de verpakking naar onze voeding. Volgens zegge hoeven we ons geen zorgen te maken. Er zijn richtlijnen voor de toegestane hoeveelheden. Maar voor de echte grootverbruiker van thee…

Terug naar de compost hoop: Het gebruikte theezakje hoort dus wellicht eerder bij het PMT afval, maar de inhoud juist weer niet. Het gemak van het theezakje gaat niet meer op als we ons afval willen scheiden 😉

 

En ik bedenk opnieuw: gemak dient de mens niet.

 

Ik herinner me nog het busje met losse thee dat wij vroeger thuis hadden. Niet echt lang geleden dus. Zo ingewikkeld is losse thee trouwens ook niet. We hadden gewoon een theezeefje. En terwijl ik dit schrijf vraag ik me af hoeveel mensen er in die tijd echt blij waren met de uitvinding van theezakjes. Misschien is het zoiets geweest als nieuw, handig en vooral aangepraat.

 

Maar ondertussen heb ik er toch maar jarenlang gebruik van gemaakt. De plank staat bij mij vol met allerlei doosjes met verschillende soorten heerlijke thee. De meeste in zakjes. Ik heb niet mijn eigen onderzoek gedaan of dit artikel echt op waarheid berust. Ik ga er even van uit dat het klopt. Mijn vraag aan alle theeleveranciers is om weer meer losse thee te gaan verkopen. Losse thee weer hip te maken. Het scheelt sowieso veel overbodige verpakkinsmateriaal en er hoeft geen plastic te migreren.

Maar na dit artikel gelezen te hebben realiseer ik me

1) dat je die zakjes dus wellicht ook helemaal niet in je kopje heet water moet willen hangen.
2) dat theezakjes een heleboel zakje en verpakking is en eigenlijk maar heel weinig thee.

Ik besluit direct om de thee van hun zakje te bevrijden en in glazen potten over te doen. Misschien kan ik deze zakjes nog gebruiken voor iets anders. Iets waarbij ik er geen heet water overheen gooi. Onderwijl gaan mijn gedachte verder. Mijn tuin staat vol met verse munt omdat deze plant zich nou eenmaal graag verspreidt. Dol op muntthee hoef ik eigenlijk geen andere thee meer te kopen.

Bovendien kan ik altijd nog overgaan op wildplukthee: brandnetel, vlierbloesem, madeliefjes, etc. En zo ben ik vanzelf weer een stapje verder op mijn pad van consuminderen.

 

Klik hier als je het artikel Waarom theezakjes niet meer op de composthoop mogen wilt lezen.

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke