• enjoy life...

21 dagen dag 19

Dag 19:

Herken hoe we sowieso steeds meer in een kunstmatige wereld terecht aan het komen zijn. Steeds meer neemt automatisering en robotisering het van ons over.

 

Een andere verleidelijke valkuil is de hele automatisering. De kunstmatige intelligentie die ons leven makkelijk en leuker moet maken. Hoeveel tijd besteed ik achter mijn computer of telefoonscherm. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het ook fijn en makkelijk om op deze eenvoudige manier aan informatie te komen. Bijzonder hoe we contact kunnen hebben met mensen overal op de wereld. Geweldig om interessante of grappige verhalen tegen te komen.

Het probleem sluipt echter langzaam naar binnen, als ik langer achter het scherm zit dan ik eigenlijk wil. Als blijkt dat de social mediabedrijven mensen in dienst hebben die zich enkel en alleen bezighouden met de vraag: hoe houden wij de aandacht van de mensen vast, zodat ze nog even langer blijven… En dan blijkt dat je misschien als mens weer meer geleefd wordt door de kunstmatige intelligentie, die we allemaal vrijwillige de hele dag met ons meesjouwen, dan je door hebt. En dat allemaal vanuit vrije wil.

Een wandeling door het bos is voedend voor lichaam en geest. Ik denk dat ik daar niets geks mee zeg. Een even lange tijd achter een computer is niet, of veel minder, voedend. We verwachten van onze lichamen dat ze zich aanpassen aan de computers om ons heen. Maar onze lichamen komen uit de wereld van de natuur.

 

Ander praktisch voorbeeld: voor de tijd van de navigatieapparaten als de Tomtom had ik ook al geen geweldig richtingsgevoel. Maar door me te verdiepen in een kaart kwam ik overal. Maar sinds ik mijn vertrouwen aan de TomTom overgaf ging mijn eigen navigatiekennis hard achteruit. Soms werd ik er dan door een bijrijder op gewezen dat dit o zo handige navigatieapparaat mij wel flink om liet rijden. Ik wist het niet.

Nog een voorbeeld: Er zijn advocaten die zich inmiddels gespecialiseerd hebben in juridische conflicten van personen met computers. Dat valt nog niet mee. Als er in een computer een fout zit (bv je krijgt een bekeuring van een auto die al lang niet meer in je bezit is) dan is het soms bijna onmogelijk om hier als mens met menselijke logica tussen te komen.

 

Tip: kijk waar en wanneer je weer los kunt van je scherm. Maak een aantal keer op een dag weer even contact met je eigen ‘bewustzijn’, met het feit dat jij bent, dat jij leeft. Zorg voor een goede balans in leven achter een scherm, leven in de natuur en ‘live’ in contact met andere mensen.

 

Verder: dag 20
Terug: dag 18