• enjoy life...

klimaat

Wat het klimaat en huis-tuin-en-keuken-logica met elkaar te maken hebben…

En waarom ik het hoog tijd vind hier kort iets over te zeggen.

Het klimaat: de gemiddelde weerstoestand over een periode van minimaal 30 jaar.

Huis-tuin-en-keuken-logica: niet bijzonder; gewoon; alledaags. Iedereen kan zelf meedoen, zelf nadenken.

 

Er schijnt iets met het klimaat aan de hand te zijn: Soms hoor ik dat de aarde opwarmt, soms is het meer dat het weer extremer wordt, soms gaat het over CO2.

Daarnaast lees ik dat men actief het weer wil beinvloeden, tegelijkertijd lees ik ook dat dit al lang gebeurt. Ik ben benieuwd welke invloed dit op het klimaat heeft.

En blijkbaar is dit thema zo belangrijk dat we het er op wereldschaal over moeten hebben, en kennelijk is het nodig dat kinderen en jongeren ons erop moeten wijzen dat we het echt heel serieus moeten nemen.

Mijn vraag is:

 

Hoe komt het dat we ons bezig houden met het klimaat en dat dit regelmatig gekoppeld wordt aan het woord ‘crisis’.

Hoe komt het dat we het grotere plaatje niet zien? Het leven op de planeet wordt op heel veel manieren ondergraven en aangetast.

We zijn asfalt gaan verheerlijken boven de natuur. Snelle kant en klare eenheidsworsten boven natuurproducten. Bommen en agressie boven ontmoeting en interesse in elkaar. Geld boven liefde.

 

Ik begrijp het niet:

  • Dagelijks sterven er heel veel mensen aan honger en ondervoeding. En tegelijkertijd lijden er heel veel mensen aan boulimia.
  • Heel veel mensen (in verre landen) leven onder erbarmelijke omstandigheden als gevolg van onze westerse levensstijl en hoe we het leven in zijn geheel ingericht hebben.
  • Bommen gooien is nog steeds iets wat wij als mensheid acceptabels schijnen te vinden.
  • Bijen sterven uit, naar ik begrijp, als gevolg van monocultuur en pesticiden.
  • Heel veel diersoorten sterven uit als gevolg van de levensstijl van ons mensen.
  • Heel veel dieren in de bioindustrie verkeren in vreselijke omstandigheden.
  • Heel veel ziektes op ons pad hebben te maken met een onnatuurlijke levensstijl.
  • We raken steeds meer privacy kwijt. En steeds meer gevangen in regels waarbinnen we moeten leven.
  • Kunstmatige intelligentie die steeds meer de plek van onze eigen wijsheid in neemt.
  • We zitten gevangen in de snelheid van het leven en in het hele spel met geld.

 

Wat is er echt gaande in de wereld? Wat is het hele plaatje?

Kortom,

1) Wat is er gaande in de wereld en

2) hoe komt het dat we ons op het klimaat focussen?  Waarom niet het hele plaatje?

 

Ik heb er wel ideeën over maar bovenal wil ik zeggen:

Volgens mij heeft alles met alles te maken. We zijn met elkaar een bepaalde kant/levensstijl ingeslagen zo door de jaren heen waarbij we nu kunnen constateren dat het niet helemaal uitgepakt is zoals we voor ogen hadden.

Interessant kan zijn om te onderzoeken hoe wij het leven weer beter kunnen begrijpen en kunnen helen. Waarna we andere wegen uit kunnen proberen.

 

Waarom ik hier vandaag over schrijf…

Het hele fenomeen klimaat: ik verbaas me er al langer over hoe het toch komt dat dit zo’n interessant thema geworden is. Ik wilde er al eerder over schrijven, maar steeds stelde ik het uit omdat het ook zo’n groot onderwerp lijkt en je er niet zomaar alles over mag schrijven. Het klimaat: je moet het wel heel erg vinden wat er gaande is. De aankondigingen voor de klimaatmars in maart en de klimaatspijbelaars die vandaag actief zijn. Deze twee maakte dat ik dus nu toch vandaag deze blog plek geef tussen alle andere verhalen over het klimaat.

Vandaag lijkt mij ook een mooi moment om even alles te laten voor wat het is en even om ons heen te kijken. Jij ook. Even echt je realiseren wat er gaande is. Een paar seconden/minuten is genoeg om te constateren dat het klimaat echt slechts een klein onderdeel in een veel groter geheel is.

En daarna is het de vraag:

 

Vind ik, vind jij, het leven interessant genoeg om hier en nu echt te evalueren, echt te onderzoeken en echt conclussies te trekken?

Gewoon heel praktisch: conclussies over hoe ik, jij, in het leven wil staan. Conclussies voor mijn eigen levensstijl. Conclussies waar ik mijn ‘ja’ en mijn ‘nee’ op kan baseren. Wil ik echt bijdragen aan een gezonde planeet en gezonde levensstijl?

 

Ik hou zaken graag eenvoudig, gewoon omdat ze dat ook zijn.

Ik hou van huis-tuin-en-keuken-logica. Denk maar aan de kleren van de keizer. Het sprookje waarbij iedereen kon zien dat de keizer geen kleren aan had. niemand durfde er iets van te zeggen en er was een kind nodig om dit hardop te laten klinken.

Wat er mis is aan dit sprookjesbeeld; is niet dat een kind zegt dat de keizer geen kleren aan heeft, of dat er klimaatspijbelaars zijn die zeggen dat we zuinig op de wereld moeten zijn.

Wat er mis is, is niet dat de keizer geen kleren aan had. Dat moet hij namelijk zelf weten. Misschien is het ook nog niet eens zo erg dat hij de mensen bedonderd had en veel geld had laten betalen voor zijn ‘nieuwe kleren’, alhoewel dat wellicht ook niet fijn was.

Wat er echt mis is, is dat niet iedereen voldoende in contact is met haar of zijn eigen wijsheid, eigen zelfvertrouwen en liefde voor het geheel. Dit kan soft lijken, maar dit is het verschil wat het verschil in de wereld kan en gaat maken. Onderschat dit niet!

 

 

Mijn huis-tuin-en-keuken-logica: Laten we weer vertrouwen op onze echte eigen wijsheid en echt(!) liefdevol verbinding maken met al het leven op deze planeet, dan komt het met het klimaat ook wel goed.

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke