• enjoy life...

Vrijheid

 

Goede kunst is al die jaren de gangbare denkpatronen blijven doorbreken en biedt nog steeds nieuwe visies, nieuwe vormen, nieuwe ideeën. (Museum de Fundatie)

 

Vrijheid

 

In Museum de fundatie is momenteel de tentoonstelling VRIJHEID te zien. Vijftig Nederlandse kunstwerken, van de laatste 50 jaar, door Hans den Hartog Jager bij elkaar gekozen.

 

Ik lees verder:
Met VRIJHEID willen we de bezoeker er graag van doordringen wat een prachtige, overtuigende, ontregelende kunst er de afgelopen vijftig jaar in Nederland is gemaakt.

 

Gert Jan Kocken raakte geïntrigeerd door de manier waarop de Amerikanen de atoombommen rechtvaardigden.

Het werk van Roy Villevoye gaat vooral over de universele thema’s als de spanning tussen culturen en de verhouding tussen mens en natuur.

Jan Dibbets is altijd gefascineerd geweest door de mogelijkheid van de kunst om illusies te scheppen.

Marlene Dumas. Haar portretten gaan vaak over de betekenis van het menselijk uiterlijk. Wat zegt het uiterlijk over iemands kansen en leven?

Aernout Mik laat met ‘Raw Footage’ zien wat een oorlog zo ontwrichtend maakt: de voortdurende dreiging.

Gerrit van Bakel combineerde in zijn werk natuurkundige fenomenen met schijnbare doelloosheid. ‘Mijn machines leveren geen producten op’, vertelde hij ooit, ‘ze produceren bewustzijn.’

Folkert de Jong stelt in zijn werk graag de absurditeit van de geschiedenis aan de kaak. Hij wordt vooral geïntrigeerd door machtige historische figuren waarin hij het verlangen van de mens ziet om de werkelijkheid te beheersen, terwijl die daar telkens in faalt.

Martens brengt op ingenieuze wijze alle belanghebbende met elkaar in verband, de Congolezen, de hulpverleners, de geldverstrekkers en de toeschouwer Martens zelf blijft de ongrijpbare kunstenaar wiens echte standpunt je nooit te weten komt.

Erik van Lieshout, met Lariam, is swingend, humeuristisch, scherp, en tegelijkertijd een geweldige pastiche op het westerse verlangen naar authenticiteit en excapisme.

Melanie Bonajo: alles kan altijd anders – je eigen leven, het systeem, de wereld. Alleen: zulke veranderingen moet je wél zelf bewerkstelligen.

 

Een bezoek aan deze tentoonstelling is zeer zeker de moeite waard. Maar nu ben ik nieuwsgierig naar het vervolg. Wat versta jij onder vrijheid? Wat houdt jou bezig en wat of wie wil jij overtuigen of ontregelen? Gewoon in het dagelijks leven.

 

Ontregel de dagelijkse sleur en slechte gewoontes…

 

Als we vandaag allemaal onszelf ontregelen, en elkaar overtuigen van een liefdevolle levensstijl. Een levensstijl waarbij we niet over elkaars grenzen gaan. Ook niet een beetje… Een levensstijl waarbij onze liefde voor het leven groter is dan onze luiheid, gemakzucht en aangeleerde behoefte om wel even ‘de andere kant op te kijken’.

 

Levenskunst dus…

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke