• enjoy life...

crisis

Het is crisis of het is dat niet…

Als het crisis is dan laat je dus alles uit je handen vallen en dan ga je de crisis oplossen.

 

Als jij ook denkt dat het crisis is op onze aarde, lees dan verder en kijk wat jij eraan kunt doen! Geloof je dat niet dan kun je hier stoppen met lezen.

Klimaatcrisis, ik zal er binnenkort eens over bloggen, maar ik vind het te smal. Als je enkel focust op het klimaat, dan kom je wellicht met halve oplossingen. Milieucrisis vind ik al beter. Het pakt het net wat breder.

Economische crisis, ik vind het te smal, ook hier het gevaar van halve oplossingen. Samenlevingscrisis is breder. Hoe kunnen we prettig met elkaar samenleven, zodat dit een planeet wordt waar het goed toeven is. O ja, voor iedereen.

Afijn, dan heb ik het nog niet eens over de crisis in de landbouw, de uitputting van de aarde, de groeiende kloof tussen rijk en arm, vluchtelingenstromen en ga zo maar door. ik vind het interessant om breder te kijken. Waarom zijn we op het punt gekomen waar we nu zijn met elkaar?

 

Ik noem het een Bewuszijnscrisis

 

Bewustzijnscrisis is misschien het woord wat aangeeft waarom wij rustig doorleven terwijl de wereld in crisis is. We zagen de tak af waar we zelf opzitten. En of we dit nu wel of niet in de gaten hebben, we gaan gewoon door. Het lijkt alsof het niet tot ons doordringt, alsof we niet bij bewustzijn zijn. Voor mij is dit de crisis die alle andere crisissen voedt.

Het lijkt alsof we in slaap zijn gesust, niet meer echt zien wat er gaande is en de liefde voor het echte leven kwijt zijn geraakt.

 

Kortom: Het is crisis!

 

Het gaat er niet om wat je morgen doet. Het gaat eerst echt om wat je vandaag doet!

Het fijne is dat je je per direct kunt oefenen om te zien wat er mogelijk is als jij je ogen opent voor wat er aan de hand is en wat de mogelijkheden zijn.

Ik geef hier nog even een eenvoudig stappenplan:

1) Besluit nu dat je alles wat binnen jouw mogelijkheden ligt om het facet van deze crisis die jou het meest aan het hart gaat aan te pakken. Het heet tenslotte niet voor niets crisis.

2) Besluit dat je een bijzonder mens bent, zodat je niet allerhande zogenaamde geluksconsumptie hoeft te kopen. Dat scheelt een hoop onnodig verspilde grondstoffen.

3) Begrijp dat onze voortdurende consumptie wat zogenaamd goed zou zijn voor de economie, juist ten koste gaat van veel leven op deze planeet. Als je dat niet begrijpt, dan snap ik dat, maar wil ik je toch uitnodigen om op internet te zoeken op Kate Raworth of Charles Eisenstein. Of je maakt een afspraak met mij en we delen onze kennis hierover met elkaar.

4) Neem zoveel mogelijk haalbare en kleine stappen in actie als jij kunt verzinnen richting. Bijvoorbeeld elke dag een kleine of iets grotere stap. Besluit dat je hiermee zo ver gaat als jij kunt in tijden van crisis = noodzaak. Maar ga niet over je grenzen. Dit zeg ik omdat ik gemerkt heb dat het over je grenzen gaan, of vanuit schuldgevoel te grote stappen maken, enkel als gevolg heeft dat je na een week of twee, drie alles weer terugdraait en de genomen stappen niet beklijven. Terwijl als je strak binnen je grenzen blijft en alleen stappen neemt die je als interessante uitdaging aan kunt gaan dat dan je grenzen in no time opschuiven en je steeds heel makkelijk weer nieuwe stappen kunt zetten.

5) Mijn ervaring met de stappen die ik het laatste jaar steeds verder aan het zetten ben is dat het veel rust en ruimte en levensplezier oplevert.

 

Voorbeelden van stappen

 

Misschien doe je het meeste al lang en weet je zelf betere dingen te bedenken. Of misschien staan er zaken tussen waar je niets mee kunt. Hoe het ook is, hoe meer mensen per direct kleine stappen de goeie kant op gaan zetten hoe sneller we weer ‘on track’ zijn met elkaar.

  • Plastic: minder tot geen wegwerpplastic meer gebruiken. Voor alles waar je het nog wel gebruikt kun je zoeken naar betere alternatieven.
  • Sowieso minder afval produceren. Zeker afval wat niet vanzelf weer afgebroken wordt en weer onderdeel van de natuur wordt.
  • Bij alles wat je niet noodzakelijk hoeft te kopen, kun je overwegen om het ook echt niet te kopen. Denk aan kleding en allerhande prullaria.
  • Bij alles waarvan je denkt dat je het wel wilt/moet kopen kun je je afvragen wat het gekost heeft aan grondstoffen en menskracht om het te creeëren voor jou en onder welke omstandigheden.
  • Neem je lichaam serieus. Voeding, fijn en belangrijk dat het lekker is, maar het is in eerste plaats bedoeld om ons lichaam te voeden. Zoek naar de combinatie lekker en voedend. Voed jezelf met vitale voeding. Liefst biologisch dynamisch.
  • Onderzoek en ontdek een meer natuurvriendelijke manier van reizen.

En bedenk hierbij: de grootste winst zit in het weer bij bewustzijn komen, weer in contact komen met onszelf en de liefde voor al wat leeft. Als dat lukt, gaat de rest bijna vanzelf.

 

 

Ter inspiratie hier de video van Greta Thunberg. Ik geloof zelf  niet in een klimaatcrisis, dat is voor mij echt te smal gedefinieerd. Maar vind haar wel geweldig in haar speech en haar zwart/wit wijsheid. Die, als het om een crisis gaat, ook de mijne is.

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke