• enjoy life...

Voetafdruk

Hoeveel ruimte heb jij nodig voor jouw leven.

Dat is jouw persoonlijke voetafdruk. Als je de hoeveelheid ruimte op aarde deelt door het aantal bewoners dat er is, dan krijg je een getal wat aangeeft hoeveel ruimte er per persoon beschikbaar is.

Dit noemt men het ‘eerlijk aarde aandeel’.

Het Eerlijke Aarde-aandeel: als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen, dan zou elke bewoner gemiddeld recht hebben op 1,8 hectare (cijfers 2001). Dit heet het Eerlijk Aarde-aandeel. Sommige berekeningen komen uit op een lager getal, zoals de berekening van de voetafdruk door het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (1,7 hectare), omdat men een extra 12% van de productieve oppervlakte voorbehoud voor het behoud van de mondiale biodiversiteit. (wikipedia)

Wellicht is deze 1,7/1,8 hectare nog iets afgenomen afgelopen jaren. Maar je kunt dus stellen dat iedere persoon een ruime anderhalve hectare heeft om het leven een beetje prettig in te richten.

 

Iedereen een ruime anderhalve hectare.

Dat klinkt niet verkeerd. Het klinkt en voelt ruim genoeg. Dit is de ruimte die ter beschikking staat voor wat jij nodig hebt en verdere wensen in het leven. Het uitgangspunt hierbij is dat elke consumptie omgerekend kan worden in een oppervlakte die voor de productie ervan nodig is. Alles wat wij doen en hebben zit dus in deze anderhalve hectare ingerekend.

 

(Afb. gevonden via powerpoint www.worldshake.org)

Wat als je meer wilt?

Wat nu als je meer wilt dan dat jouw ruime anderhalve hectare toelaat?

Probleem is dat wij dit idee met die voetafdruk niet zo helder hadden in onze ontwikkeling en allerlei interessante en minder interessante wegen van het leven ingeslagen zijn. Dat we met de strategieën die wij gekozen hebben voor ons levensgeluk geen rekening gehouden hebben met de vraag hoe deze zich verhouden tot deze voetafdruk.

En wat blijkt nu:

De gemiddelde nederlander zit op een voetafdruk van 6,2 hectare (cijfers 2010 – wikipedia) Dat is meer dan vier keer de hoeveelheid!! En dan doe je nog niets geks.

 

Ik herhaal nog even: En dan doe je nog niets geks.

Kennelijk is niets ons te gek en vinden we van alles normaal. Wellicht omdat we het gewend zijn en omdat anderen het ook doen. Maar misschien is het wel gek als je boven je voetafdruk leeft.

Boven je voetafdruk leven betekent volgens mij heel praktisch dat je leeft ten kosten van iets of iemand anders. Dat ik in mijn leven een stukje opmaak wat niet voor mij bedoeld is. Dat mijn manier van leven ten koste gaat van andere mensen, dieren of milieu.

Bijzonder dat in ontwikkelingslanden de meeste mensen binnen dit eerlijk aarde aandeel leven en zogenoemde ontwikkelde landen, wij dus, er ver boven zitten. Misschien moeten we andere termen bedenken voor deze tweedeling in de wereld. Termen die dit fenomeen helder benoemen.

 

Ik wil niet meer gebruiken dan mijn eerlijke aandeel!

Interessant. Door dit allemaal te weten kan ik kiezen hoe ik hier in het vervolg mee om wil gaan. Persoonlijk merk ik dat het me nieuwsgierig maakt. Wat uit mijn leefstijl heeft meer impact en wat minder? Kan ik mijn voetafdruk verkleinen en hoe dan?

Ik ga op onderzoek uit en kom tegen dat je voetafdruk te maken heeft met de volgende onderwerpen:

  • Je huis verwarmen: is dat een groot of klein huis? Geïsoleerd? Een graadje meer of minder?
  • Je energie verbruik in huis door middel van apparaten of warm water gebruik.
  • Het vervoer wat je doet voor werk en/of vakantie. Is dat met de auto, trein, fiets of vliegtuig? Voor vakantie: ga je ver weg of dichterbij?
  • Je voeding: Vlees en zuivelproducten vragen meer energie dan andere producten. Maar ook: komen je voedingsmiddelen uit het seizoen en van dichtbij? Of uit kassen en verder weg?
  • Hoe vaak koop je nieuwe kleding. Koop je ook wel tweedehands?
  • Sowieso alles producten die je koopt. Mijn moeder vroeg vaak: ‘Had je het echt nodig?’
  • Mijd je zoveel mogelijk afval en overbodige plastic verpakkingen?

Er zijn websites waar je hele vragenlijsten in kunt vullen en zo je voetafdruk kunt berekenen. Ik ben nogal kritisch en het ook niet altijd helemaal eens met de gevolgde logica bij dit soort lijsten. Ik vindt deze persoonlijke berekening ook een behoorlijk groot ‘nat vingerwerk gehalte’ hebben. Maar ondertussen ook zeer interessant! Het zet mij tot nadenken en geeft een beetje idee waar het over gaat.

Zonder mij verder precies met de cijfers bezig te gaan houden besluit ik dat ik wil onderzoeken of ik binnen mijn eigen eerlijk aarde aandeel kan leven.

Ik had al besloten dat ik mijn auto weg wil doen. Het wachten is even op een koper en daarna kan ik ervaren wat ik van dit besluit vind. Ik koop mijn groente en zuivel grotendeels al lokaal bij de plaatselijke boer en ik eet veelal vegetarisch. Ik koop nauwelijks nieuwe kleding, de oude verslijt gewoon haast niet. De thermostaat staat toevallig bij wijze van experiment deze winter al een graadje lager en ik douche niet meer elke dag. Eigenlijk ben ik al heel leuk op weg.

 

Ik ben al een goed eind op weg, wat kan ik nog verbeteren?

Ik lees dat thee en water beter zijn dan koffie, sap of frisdrank als het gaat om je voetafdruk. Maar wellicht ook als het gaat om gezondheid. Ik besluit om weer vaker even lekker een thermoskan met thee te maken.

Ook neem ik me voor om meer veganistische recepten uit te gaan proberen komende tijd. Niet alleen goed voor de energiebesparing, maar ook lekker en gezond.

Vakantie is interessant: wat gaat het worden komend jaar. Met ons campingbusje toeren door europa of toch binnen Nederland. Of een fietstochtje over de waddeneilanden?

Maar misschien is het meest interessante voornemen wel dat ik komend jaar me wil verdiepen in waar al mijn eten precies vandaan komt. En misschien durf ik nog een stap verder te gaan: alleen te eten van voedsel van Europese bodem, of misschien wel enkel van de Nederlandse volle grond? Maar mocht ik dat gaan doen, dan laat ik het nog weten.

 

Eigenlijk heb ik steeds minder nodig merk ik.

Dat zal wellicht ook met mijn leeftijd te maken hebben. Ik heb alles al, of al gehad. Dus ergens heb ik ook makkelijk praten. In het verleden heb ik, maar half bewust van een voetprint, op zeer ruime voet geleefd. Nu wil ik dat niet meer.

Ik weet steeds meer hoe mijn consumptie de wereld op een negatieve manier beïnvloedt. Niet alleen vanwege mijn voetafdruk, maar ook doordat er vaak aan de andere kant van deze aardbol mensen zijn die onder mensonterende omstandigheden voor mijn product aan het werk moeten. Hierdoor stel ik mijzelf steeds vaker de vraag of ik iets wel echt nodig heb. En meestal is het antwoord gewoon nee.

Ik wil graag binnen mijn eigen maten blijven. Ik vind het niet meer kloppend, nu ik dit allemaal weet, dat mijn leefstijl ten kosten van andere mensen, dieren of de planeet gaat.

Ik ben op weg terug naar een gezonde, gezellige leefstijl. Eentje waarvan alles en iedereen blij wordt.

 

Ik ben erg benieuwd hoe ver ik gaan kan in dit avontuur.

Wie ook aan de slag wil: klik hier voor een lijstje tips ter inspiratie.

 

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke