• enjoy life...

consumeren – consuminderen

Ik heb het allemaal gedaan

 

En nog niet eens zo lang geleden.

Ik was dol op plastic in alle vormen en kleuren, kon genieten van de warmte van een terraskachel in het najaar lekker buiten op een terrasje, vloog in één jaar eerst naar de Verenigde Staten en vervolgens naar Ghana. Ik maakte dankbaar gebruik van het vele gemak wat onze maatschappij ons biedt en niet te vergeten de overvloedige materiële rijkdom.

Ik ben met een schok tot stilstand gekomen en dit heeft gemaakt dat ik eerst weer de echte levenskunst voor mijzelf moest hervinden. Daarna kon ik ook weer om mij heen kijken.

 

Ik keek en zag dat het niet goed was….

 

En laten we eerlijk zijn. Iedereen ziet dat het niet goed is. Maar ja, als je het ziet, dan moet je er ook iets mee. En wellicht is dat de reden dat we graag wegkijken. Misschien is dat de reden waarom we niet alles willen weten. En ook dat ken ik. Maar…

 

Inmiddels heb ik ontdekt dat het hoog tijd is om het roer om te gooien en dat consuminderen eigenlijk best heel gaaf is!

 

Niet als je het doet vanuit schuldgevoel.

Wel als je het doet vanuit plezier en ontdekken.

Wel als je het doet vanuit liefde voor de planeet en haar bewoners.

 

Het is gaaf omdat

  • De planeet minder belast wordt en deze dan zichzelf kan gaan herstellen van teveel overlast van ons mensen in het verleden.
  • We veel geld kunnen besparen, hierdoor korter kunnen gaan werken en ik heb begrepen dat er best veel mensen zijn die dit wel willen.
  • We op deze manier een andere nieuwe manier van leven ontdekken die veel meer voldoening geeft.

 

Het is gaaf omdat het een ontdekkingstocht kan zijn.

 

Je kunt onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat jou aanspreekt. Mijn eerste echte grote project was dat ik wilde onderzoeken hoe ik mijn leven zo in kon richten dat ik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee kocht met de gewone boodschappen. En dat als verpakking niet te voorkomen was of deze dan zo recyclebaar mogelijk zou kunnen zijn.

Is yoghurt uit een pak dan interessanter of liever uit een fles met statiegeld?

Ik vond het interessant om te ontdekken hoe veelzijdig en groots het fenomeen huishoudelijk afval eigenlijk is.

 

Dit is één manier om het interessant te maken: één onderwerp te kiezen en hiermee de diepte in te gaan.

 

Een andere manier is om een challenge af te spreken met jezelf.

  • Zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal je huis in sjouwen.
  • Een maand lang geen of minder vlees eten.
  • Een jaar lang geen boek kopen of geen kleding.
  • Een maand lang geen ‘niet-functionele’ artikelen.

 

Een derde leuke manier kan zijn om iets nieuws uit te proberen.

  • Heb jij wel eens je eigen tandpasta gemaakt?
  • Heb je wel eens geprobeerd het haar van je partner te knippen of van jezelf?
  • Heb je wel eens geprobeerd om een tijdje geen doucheschuim voor je lichaam te gebruiken?

Dat laatste schijnt nog erg gezond te zijn ook, omdat je de gezonde huidvetten niet steeds van je lichaam afwast.

 

 

Maak het interessant…

Consuminderen wordt leuk als je het interessant maakt: Hoe maak je je eigen wasmiddel? Het blijkt eigenlijk niet zo moeilijk. Zeep raspen en oplossen in kokend water. Meer is het eigenlijk niet. Maar welke zeep gebruik je hiervoor? En hoe is deze zeep gemaakt?

Je gaat zover als je zelf bij kunt houden en interessant vindt.

Ik wilde op een gegeven moment stoppen met de velletjes keukenrol die ik voor steeds meer dingen ging gebruiken. Omdat ik dit nogal een dingetje vond om hiermee te stoppen heb ik mijzelf een tussenoplossing gegeven. Ik knipte van een stuk badstof wat ik had liggen, kleine vierkante lapjes, rolde deze op en zette ze in een pot op het aanrecht. (Zie foto) Dit waren mijn alternatieve velletjes keukenpapier die mij geholpen hebben om de overgang te maken. Heel soms gebruik ik ze nog. In de meeste situaties werkt een vaatdoekje namelijk ook gewoon.

 

 

Doe het samen…

Als je het met meer mensen samen doet kun je elkaar op de hoogte houden van nieuwe tips en ideeën. En je kunt ontdekken dat de ene persoon hier heel makkelijk best ver in kan gaan terwijl je zelf merkt dat een kleine actie je al best veel energie kost. Of dat de ene veranderingsactie je makkelijk af gaat, terwijl iets anders echt een no-go is voor je. Ik merk ook dat iets wat ik de ene keer een heel gedoe vind, ik een volgende keer juist erg leuk kan vinden.

En juist dit, vind ik dan weer interessant.