• enjoy life...

cadeau

Het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven…

Een ander kan het je niet geven. Jij bent echt de enige van wie je het kunt ontvangen. Wat is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven? Wellicht heeft iedereen hier zijn of haar eigen ideeën over.

Mijn idee is dat het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven iets te maken heeft met wie jij bent en met jouw levensmissie. Het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven is echt helemaal jezelf te worden. Dit lijkt logisch maar in onze wereld, vol hecktiek en afleiding, is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Niet zo gek…

Ik zeg toch niets geks als ik zeg dat je opvoeding, de cultuur waar je opgroeit en wellicht nog wat indrukwekkende levenservaringen op je pad, je voor een belangrijk deel gevormd hebben tot wie je denkt te zijn?

Ik zeg toch niets geks als ik zeg dat velen van ons, vanwege de snelheid waarmee de wereld draait en de druk die we voelen om door te gaan, vaak geen tijd voelen om echt eens stil te staan bij het leven; ons leven? Geen tijd om even stil te staan om de balans op te maken en een tussentijdse evaluatie te doen.

Ik zeg toch niets geks als ik beweer dat sommigen van ons, vanwege de noodzaak om in ons levensonderhoud te voorzien, een richting ingeslagen zijn waarbij we op een plek in het leven terecht zijn gekomen waar we niet echt tot ons recht komen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel zal herkenbaar zijn.

 

Het volgende zal je misschien meer verbazen:

We hebben een vrije wil gekregen en eigen keuzes maken vind ik belangrijk. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan. Ik heb jaren lang mijn eigen weg gekozen. En op een zeker niveau klopte dit ook. Ik maakte altijd mijn eigen keuzes. Eigenlijk net als iedereen.

Toch….. Ik was rond de vijftig toen ik in een burn-out/depressie terechtkwam. En in tegenstelling tot de wens van velen om mij heen, namelijk dat ik maar gauw weer de oude was, besloot ik dat dit het moment was dat ik dat niet meer wilde. Ik wilde niet meer ‘de oude’ zijn. Ik wist overigens niet wat ik wel wilde. Terugkijkend kan ik zeggen dat daar de echte ontdekkingstocht over het leven begon. Nu begon ik echt te kiezen. Een keus om meer te willen weten. Dit kiezen en willen weten nu vond plaats op een heel andere laag. Ik was nieuwsgierig: Wat kom ik doen op aarde? Wie ben ik echt als ik me niet meer aanpas aan ideeën en wensen van anderen?

 

Andere vragen wilden een antwoord…

Vervolgens begon ik nog meer vragen te stellen: Waarom zit de wereld in elkaar zoals die in elkaar zit? Waarom accepteren we dat er zoveel mensen zomaar dood gaan vanwege honger terwijl er meer dan genoeg voedsel is? Waarom voeren we als mensheid nog steeds oorlog? Hoe komt het dat als ik zeg dat ik een mooiere wereld wil, ik de meeste gesprekspartners kwijt ben op dat moment? Hoe komt het dat ik met dit soort thema’s aan de slag wil en zoveel anderen mij glazig aankijken als ik hierover begin.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik mij als kind al niet helemaal thuis voelde in deze wereld. Een wereld die ik niet begreep. Maar los van af en toe een korte interne tegenstribbeling leerde ik mij steeds beter invoegen in hoe ik dacht dat ik mee kon doen. Dus niet!

Het is nu achteraf pas dat ik het verschil ervaar tussen de vrijheid die ik nu voel, nu ik mij oefen in steeds meer mijzelf mogen zijn, en toentertijd toen ik oefende om mij steeds meer aan te passen en mee te doen.

Door steeds meer mijn eigen vrijheid te pakken en het plaatje van hoe de wereld in elkaar zit zich steeds meer laat zien aan mij, kan ik ook steeds beter een ‘echte’ eigen keuze maken.

Opvallend vind ik ook dat de zoektocht naar binnen toe, naar wie ik ben, direct samenhangt met de zoektocht naar buiten toe, wat is er gaande in de wereld?

 

Ik heb niet de antwoorden voor jou, maar wel de vragen.

Aan antwoorden van een ander heb je niets. Net als bij wiskunde vroeger: je kunt tijdens een toets het antwoord van je buurvrouw overschrijven, maar als je niet weet hoe zij bij dat antwoord gekomen is, heb je er niet veel aan. Daarom zijn vragen zinvoller. Vragen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Vragen die een groot cadeau kunnen zijn voor je. Als je ze uitpakt, onderzoekt en er mee aan de slag gaat. De vragen die ik beschouw als leidend naar het grootste cadeau zijn de volgende;

 

  • Wie ben ik en wat kom ik doen hier op aarde?
  • Hoe word ik wakker voor wat er gaande is?
  • Hoe leef ik de liefde die ik ben?

 

Het kan zijn dat we denken dat we het te druk hebben. Of misschien zitten we wel teveel in een beeldscherm met onze aandacht. Ik kwam nog weer een oud liedje van Herman van Veen tegen:

 

 

‘en ik dacht: als nu de wereld eens vergaat
is er niemand die het in de gaten heeft
want ze zitten aan de beeldbuis vastgekleefd.’

 

Regelmatig even tijd maken voor jezelf om te onderzoeken of je nog wakker bent. Het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven is de zoektocht naar de antwoorden op de drie vragen zoals ik ze hierboven beschreef. Ze hebben alle drie met elkaar te maken en beïnvloeden elkaar ook. Dus liefst onderzoek je ze alle drie.

Maar weet, het is en blijft jouw keuze, jouw vrije wil, of je het cadeau uit wilt pakken of er nog een tijdje mee wilt wachten.

 

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke