• enjoy life...

stroomschema

Stroomschema, ik wijs de weg

Er ontstond een behoefte om in kaart te brengen wat ik om mij heen zie gebeuren. Er lijkt keuzevrijheid te zijn en deze wilde ik voor mijzelf in beeld brengen. Het stroomschema vond ik daar een mooie vorm voor.

 

Levens-stroom-schema

Net in het leven aangekomen denk je misschien ‘hoera ik ben een mens’. Maar al heel snel wordt deze ‘onbewuste’ blijdschap om mens te zijn ingeruild voor een taak.

De taak is dat je eerst nog iets moet doen om ‘mee te kunnen doen’, ‘erbij te horen’, ‘genoeg te zijn’, etc. Ik ging naar school en dacht dat als ik mijn diploma had dat ik dan echt iets bereikt had.

Vervolgens heb ik diverse studies en trainingen gedaan, spullen gekocht en boeken gelezen. En ik praat niet alleen voor mezelf als ik zeg dat er steeds even een kort gevoel van bevrediging is, maar dat het lijkt of er steeds weer iets nieuws gedaan of gekocht moet worden om gelukkig te zijn, erbij te horen, om genoeg te zijn.

Dit stroomschema brengt dit in kaart. Het steeds maar weer kiezen om iets te gaan doen in de hoop straks …… Vul maar in.
Het lijkt gebaseerd te zijn op keuzevrijheid. Maar is dat het wel? Volg de pijlen, je mag steeds zelf kiezen. Maar uiteindelijk kom je nergens uit. Vaak na een ernstige persoonlijke crisis hoor je mensen zeggen dat ze zichzelf teruggevonden hebben.

En ik vraag me af: Kan het ook zonder crisis?

De oplossing die ik zie is gewoon alle pijlen uit het schema te laten vallen. Er is niets mis met studies, spullen of boeken. Als je maar niet andermans pijlen volgt. Pijlen die je vertellen wat je moet doen om ‘genoeg te zijn’ of ‘erbij te horen’ in het leven. Want je bent al genoeg en je hoort er al bij. Echte keuzevrijheid heb je als je dit weet en van hieruit je eigen pad mag ontdekken.

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke