• enjoy life...

Marshall Rosenberg

Verbinden op een manier dat ‘natuurlijk geven’ mogelijk wordt.

 

Gratis les: geweldloze communicatie.

Het doel van geweldloze communicatie is volgens Marshall om te verbinden op een manier dat ‘natuurlijk geven’ mogelijk wordt.

Hij begint hier in de video met een kort liedje waarin hij uitlegt dat geven ontvangen is en ontvangen geven. Dit is iets wat ik heel erg herken en kan voelen. In het mogen geven van mijn kwaliteiten, voel ik erkenning voor wie ik ben. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij. Voor mij raakt dit aan het belang van het volgen van je kwaliteiten en mijn geloof in een geef-economie, maar dit even terzijde.

Hij noemt dit het spel van ‘Making life wonderful’. Je begrijpt dat ik dit graag deel op deze website die de titel draagt: ‘Making life beautiful’. Het spel wat wij vaak spelen volgens hem is het spel: ‘Wie heeft er gelijk’. Ook herkenbaar.

Hij legt in dit drie uur durende filmpje de basis uit van de geweldloze communicatie. Door te komen bij wat jouw echte behoeften zijn en daarnaast onderscheid te maken tussen gevoelens, behoeften en strategien ontstaat er veel helderheid en is het mogelijk om in ieders behoeften te voldoen in deze wereld en er een mooie wereld van te maken. Ook legt hij uit waarom niet alleen het gebruik van straffen, maar ook beloning en complimentjes not-done zijn in de geweldloze communicatie. Dat laatste vond ik wel een eye-opener.

Ondanks dat ik jaren mensen getraind heb rond dit vlak en hier dus ook zelf al veel in heb mogen leren, zet Marshall Rosenburg toch net weer even de puntjes op de i. Zijn heldere uitleg en voorbeelden inspireren mij om hier nog weer serieus mee aan de slag te gaan. Ik ga komende tijd mijn taalgebruik en hiermee mijn leven nog weer een keertje extra onder de loep nemen. Making life beautiful ­čśë

 

Wikipedia: Geweldloze communicatie (GC), verbindende communicatie (VC) of Nonviolent Communication (NVC) is een wijze van communiceren waarvoor Marshall Rosenberg een model heeft ontwikkeld. Rosenberg werd geïnspireerd door Carl Rogers en door vredesdenkers als Mahatma Gandhi en Martin Luther King. Het dynamische communicatiemodel is gebaseerd op de elementen waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Ook de term compassievolle communicatie en andere bewoordingen worden gebruikt.

 

Laatst heb ik Peter van Kempen ontmoet. Hij heeft zich ook verdiept in de Geweldloze communicatie. Via Taaldiewerkt.nu geeft hij trainingen op dit vlak.