• enjoy life...

gemak dient niet

 

 

Gemak dient de mens niet.

 

 

In onze zoektocht naar vooruitgang streven we er voortdurend naar om het leven makkelijker te maken. En dat lijkt steeds beter te lukken. De lijst van uitvindingen is eindeloos, van elektriciteit en licht tot computers, kant en klare producten in de supermarkt, afvalverwerking, etc. Dit lijkt een doorlopend proces…

 

Gemak dient de mens, luidt het spreekwoord.

 

Afgelopen zondag was ik bij een cursusdag van Birgit Spoorenberg over Salutogenese, oorzaken van gezondheid in Haarlem. Hier kwam naar voren dat juist het gemak van ons meubilair, maakt dat we eigenlijk te weinig bewegen. We ervaren ‘gemak’ en blijven lekker zitten. En zo zijn we van een bewegende mens langzaam een ‘zittende’ mens geworden. Terwijl ons lichaam het nog steeds nodig heeft om regelmatig te bewegen. Gemak dient de mens wellicht helemaal niet. Meer info over deze dag vind je hier.

 

Eerder was ik bij een lezing van Rob Greenfield in Amsterdam. Hij legde uit hoe daar waar wij ‘gemak’ ervaren, de ‘last’ bij een ander ligt. Even een eenvoudig voorbeeld: Om in een auto mij met een bepaalde snelheid te verplaatsen, hoef ik eigenlijk vrij weinig te doen. Mijn voeten doen het meeste werk; voornamelijk mijn rechtervoet die met een vrij kleine beweging mij verplaatst over grote afstanden. Maar ondertussen is er een hele industrie op de been om dit mogelijk te maken voor mij. Auto’s, benzine, snelwegen, enzovoort, het komt er niet vanzelf. Er is van alles nodig om mij dit ‘gemak’ te geven. Die auto, waar ook ik nog geen afstand van kan doen, lijkt mij te dienen. Maar ondertussen is het maar de vraag of al die mensen die hiervoor druk in de weer zijn om autorijden mogelijk te maken zo gediend zijn met dit ‘gemak’ voor mij en wellicht ook voor henzelf. (Mooie Tedtalk van Rob Greenfield vind je hier.)

 

De natuur is er in ieder geval niet mee gediend met al ons ‘gemak’. En omdat ik een onderdeeltje van diezelfde natuur ben, komt dit gemak, via de achterdeur als een groot ongemak weer binnen.

 

Twee heldere voorbeelden die mij tot de uitspraak brengen:

 

Gemak dient de mens niet.

 

 

Sorry, leuker kan ik het niet maken.
Makkelijker is niet wenselijk.

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke