• enjoy life...

Een nieuwe koers

Combineren van inspiratie…

Afgelopen twee dagen heb ik een inspirerende cursus gedaan. Een cursus waarvan de titel alleen al, Dweilen met de kraan dicht, interessante gesprekken opleverde. Een cursus waarin we vanuit de visie van systeemdenken naar de aarde en de huidige problemen gekeken hebben.

Een paar dingen die me zo zijn bijgebleven deel ik hier graag even, maar natuurlijk is de hele cursus interessanter.
Klik voor meer over deze cursus.

  • De aarde en alles wat daarop gebeurt is één groot systeem waarbij eigenlijk alles en iedereen met elkaar verbonden is. Het gekke is dat we dit in ons dagelijks leven niet altijd door lijken te hebben.
  • We hebben met elkaar een geldsysteem opgezet, wat ons gevoel van afgescheidenheid versterkt. Daarnaast moet om dit systeem in stand te houden de economie voortdurend blijven stijgen.
  • Een stijgende economie betekent heel praktisch dat er steeds meer omgezet wordt in geld. Voorbeeld: een omgezaagde boom is hierbij meer waard dan een levende boom. Terwijl deze levende boom juist voor een gezonde leefcultuur voor het hele systeem zorgt.

Je dit te realiseren noem ik een OEPS-MOMENT. Eigenlijk is het een systeem wat inmiddels op diverse fronten al behoorlijk spaak gelopen is. Ook hier gaat de bekende uitspraak van Cruijff op: je gaat het pas zien als je het door hebt. Maar als je het dan eenmaal ziet en nog wat verder kijkt, dan zie je ook hoe diep we er al midden in zitten. OEPS!!

 

Te veel mensen die vastlopen…

Zelf vind ik het heel gênant hoe we het geheel ingericht hebben als mensheid. Niet alleen zijn er teveel mensen die vastlopen, maar er is ook teveel lijden en sterfte enkel als gevolg van hoe we met zijn allen steeds meer nodig denken te hebben om gelukkig te zijn. En dan heb ik nog niets geroepen over de natuur die in rap tempo verdwijnt. En hier doen we dus eigenlijk allemaal, soms bewust soms onbewust, aan mee. Ook ik.

Toch geloof ik dat leven vanuit optimisme, vertrouwen  en liefde meer oplevert dan depressief, cynisch bij de pakken neerzitten. Kennis en inzicht kan helpen om het hele systeem te gaan begrijpen. En dit kan weer helpen om nieuwe keuzes te maken.

Iets anders wat in de cursus naar voren kwam en wellicht kan helpen is de volgende metafoor:

Je kunt van een spel de spelers veranderen, maar dan zal het spel dan hoogstwaarschijnlijk op dezelfde manier door gaan. Je kunt een aantal regels veranderen en dat kan een grotere uitwerking hebben. Maar je kunt ook het hele doel van het spel veranderen. En dit laatste zal hoe dan ook de meeste invloed op het geheel hebben.

 

Een nieuwe koers…

Een nieuwe manier van kijken, een ander doel, een andere richting. Niet geld als belangrijkste middel tot geluk. Dat heeft namelijk geleid tot waar we nu zijn en volgens mij kan dat beter. Laten we iets nieuws proberen. En vanochtend loop ik ineens tegen een filmpje van Jim Carrey aan waar hij zegt.

‘The effect you have on others is the most valuable currency there is.’ (Het hele filmpje).

Misschien kan dat ons nieuwe geld, de nieuw valuta, zijn. Het effect wat je op anderen hebt. Hij stelt ook de vraag: ‘How wil you serve the world’. Voor mij hangt dat samen met de vraag: Waar ben jij goed in, wat is jouw kwaliteit, wat heb jij te delen. En dan kom ik weer bij de deel-economie.

Het fijne van het feit dat we allemaal deel van het probleem zijn is dat we dit heel simpel kunnen veranderen en kunnen gaan onderzoeken hoe we allemaal deel van de oplossing kunnen worden. Klinkt direct al een stuk fijner.

In mijn zoektocht tussen al mijn foto’s naar een leuk plaatje bij dit verhaal kwam ik dit gekleurde beeld tegen. Het komt uit Kunsthal Kade Amersfoort van afgelopen zomer. Bezoekers mochten hier met stickers (max twee per persoon) een beetje kleur achterlaten op de eerder geheel witte studio om zo een ‘explosie van kleur‘ te veroorzaken.

 

Twee stickertjes per persoon geeft explosie van kleur.

Wellicht is er niet veel nodig om van koers te veranderen met elkaar.

  • Wil jij ook een fijnere wereld voor iedereen en deel van de oplossing zijn?
  • Hoe wil jij een nieuwe koers inslaan, meer echt kleur geven aan het leven?
  • Wat heb jij, dat je graag deelt met anderen?