• enjoy life...

Samenlevingskunst

 

Ik zou het fijn vinden als iedereen gelukkig is.

Sterker nog; ik vind het belangrijk!

 

Even voor de duidelijkheid: met gelukkig bedoel ik…

  • aan de ene kant dat er in de basisbehoeften is voldaan (eten, dak boven je hoofd, afwezigheid van oorlog, etc)
  • en aan de andere kant dat je in contact bent met een innerlijke vrede en wellicht met het wonder van jouw bestaan.

 

Het is niet zoveel gevraagd dacht ik….

Om zover te komen is er nog wel wat werk aan de winkel. De praktijk is namelijk dat heel veel mensen nog geen toegang hebben tot heel basale levensbehoeften. Daarnaast zijn er ook veel mensen die geld en mogelijkheden genoeg hebben en tegelijkertijd toch diep ongelukkig.

Iedereen gelukkig is iets wat voor mij hoog op de prioriteiten lijst staat. Maar hoe pakken we dat aan?

 

Ten eerste zou het fijn zijn als iedereen het op zijn minst met mij eens kan zijn. Dat ook jij het echt belangrijk vindt dat iedereen gelukkig is. Hiermee doe ik dus een beroep op jou, jij die dit nu leest! Wil jij voor jezelf nagaan of jij het ook echt belangrijk vindt dat iedereen toegang heeft tot op zijn minst de basisbehoeften en daarnaast vrede in zichzelf…..

 

Samenlevingskunstenaar

Ik heb mijzelf eerder al tot professioneel levenskunstenaar benoemd. Dit heeft met bovenstaande te maken. Komende tijd ga ik mij nog verder scholen. Ik ga de opleiding tot samenlevingskunstenaar volgen. Ook wel economy transformer genoemd.

Het is een opleiding die gegeven wordt in het Veerhuis in Varik. Een heel inspirerende plek.

‘Voor iedereen die zichzelf op een eigen en bijzondere manier wil ontwikkelen tot vernieuwer van de samenleving en omvormer van de economie. Want als samenlevingskunstenaar lever je jouw bijzondere bijdrage aan de samenleving op een samenlevingsvernieuwende en economie-omvormende manier.’

Hier wordt onder andere de betekenis en rol van het geld in de samenleving onderzocht. Specifiek wil ik me dit jaar verdiepen in hoe een wereld helemaal zonder geld eruit zou zien. Ik ben erg benieuwd.’

 

Een wereld zonder geld. Hoe zou dat kunnen?

Geld inruilen voor een ander ruilsysteem kan ook interessant zijn, maar gaat voor mij niet ver genoeg. Het gaat mij er veel meer om, om te onderzoeken of het helemaal zonder geld kan. Wellicht een geefeconomie waarvan Marc Siepman zegt:

‘Het mooie van een geefeconomie is dat alles altijd de goede kant op stroomt: van degenen die iets hebben naar degenen die het nodig hebben. Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben.’

Of een cultuur waarin iedereen gewoon bijdraagt ter verbetering van de mens en het geheel. Zoals tientallen jaren geleden in startrek al genoemd werd:

‘The economics of the future are somewhat different. You see, money doesn’t excist in the 24th century. The acquisition of wealth is no longer the driving force in our lives. We work to better ourselves and the rest of humanity…’

Er zijn ook nu al mensen die, korter of langer, zonder geld leven. Maar als je dit doet in een wereld die gebaseerd is op geld, lijkt het een beetje op hier alvast links gaan rijden om te oefenen voor je vakantie in Engeland. Het is moeilijker omdat alles om je heen wèl op geld gebasseerd is.

En toch, ben ik ook nieuwsgierig naar deze mensen. De zonder-geld-voorlopers, zoals Marc Boyle en Heidemarie Schwermer. Wat kan ik van hen leren?

 

 

 

 

Hallo,

 

Leuk dat je mijn website komt bezoeken.

Veel leesplezier.

 

Tineke