• enjoy life...

Pietenvraagstuk

 

De oplossing van het pietenvraagstuk

Zoals zo vaak bij problemen is een echte oplossing pas mogelijk na een heldere analyse van de situatie. Een heldere analyse is nodig omdat je anders enkel verzandt in symptoombestrijding – en dat werkt nou eenmaal niet zo goed.

En ook zoals zo vaak bij problemen, is de aandacht gericht op waar het probleem zich niet bevindt. Zoals iedere magiër weet, zolang je de aandacht weet af te leiden…

Zo ook bij de hele Pieten-discussie. Zelf houd ik me er niet zo mee bezig. Ten eerste omdat ik niet veel toe te voegen heb, ten tweede omdat ik vind dat de hele discussie op het verkeerde niveau wordt gevoerd.

Volgens mij gaat het namelijk niet over discriminatie tijdens een traditioneel kinderfeest, maar over discriminatie en gebrek aan respect voor elkaar 24/7, elke dag het hele jaar door. In mijn ogen voeren we steeds opnieuw een discussie over symptomen, waardoor we niet tot een oplossing zullen komen. (Onderaan de pagina drie links die wellicht nog iets uitbeelden en toevoegen.)

 

Wat het eerste punt betreft: Ik zag posts voorbij komen van voorstanders en tegenstanders en posts van die man met baard en dat hij weer in het land is tezamen met zijn schimmel. Afijn, ik behoor tot de groep die hier verder niets mee kan en het dus zo goed en zo kwaad als het kan negeert.

Dit lukte totdat mijn dochter toch nog weer een snaar raakt bij mij. En wel met de simpele opmerking dat ze het zo gruwelijk zat is deze discussie. Waarbij mensen fel worden naar elkaar en niet constructief samen naar een oplossing zoeken.

Het haakt aan mijn behoefte aan ‘constructieve oplossingen’ en aan mijn vertrouwen in ‘de combi analyse en creatief, vrij denken’. Negeren lukt mij ineens niet meer.

Ik vraag me af: wat is er nu echt gaande, wat is dit eigenlijk voor een feest en welke lagen zie ik…

Het is een feest voor onze kinderen.
We willen onze kinderen blij maken,
het herinnert ons wellicht aan vroeger toen wij nog ‘geloofden’.
Het is als het ware een sprookje wat we elk jaar opvoeren.
 
Het heeft met cadeautjes te maken en vrijgevigheid.
Voor volwassenen gaat het ook over gedichten en surprises,
over elkaar een hart onder de riem steken of juist op de hak nemen.
 
Er zit iets in met een blanke man op leeftijd en
veel donker mensen die hem helpen,
wat haakt aan een bepaalde kijk op het leven.
 
En niet te vergeten…
het gaat over winkeliers die graag verkopen.
Dat laatste zou je bijna vergeten.

 

We leven in een tijd waarin alles met hoge snelheid verandert en waarin ik zelf de vrijheid voel om veranderingen ook een beetje te sturen of waar wenselijk aan te moedigen.

Hier mag wel iets gestuurd worden. Ik heb de hele bubs aan info en analyse in mijn onbewuste gegooid en ben gaan brainstormen om te kijken wat er naar boven kwam.

En zo kwam ik tot de conclusie dat we in de verkeerde discussie terecht zijn gekomen. De pietendiscussie als symptoombestrijding zal niets op leveren als we het niet wat verder en dieper aanhalen. En wellicht daarna nog iets dieper.

De pieten zijn niet het probleem. Het probleem zit in de man met de baard.
Als die uit het stuk verdwijnt, kunnen de pieten (lees: overige mensen) gewoon zichzelf zijn.
Los komen uit hun karikatuur zoals ze neergezet zijn.
 
Als er dan een initiatief is van het zomaar uitdelen van pakjes
dan is dat een mooi voorbeeld van de deeleconomie.

De misleiding zit hem in Sinterklaas die zogenaamd alle kinderen pakjes geeft. Uiteindelijk is het een feest dat aangemoedigd wordt vanuit allerlei economische belangen. Waarbij kinderen van rijke ouders over het algemeen meer pakjes krijgen dan kinderen van ouders met minder geld.

En ik vraag me af: stel dat we dit hele feest vervangen door een veel mooier feest. Een feest wat past bij waar we als mensheid staan. Hoe zou dit feest er dan uitzien?

Flarden van mogelijkheden:

Het zou een feest moeten zijn wat gaat over respect en elkaar zien.

Een uitwisseling van cadeautjes kan mooi zijn.
 
Wat als 5 december een dag wordt van zichtbaar maken van aanwezige overvloed.
Waarbij iedereen iets deelt waar hij/zij blij mee was
en wat je nu doorgeeft aan iemand anders.
 
Wat als het een feest kan worden in de traditie van
onvoorwaardelijk het leven en onze rijkdom delen met elkaar.
Elkaar onvoorwaardelijk helpen bij wat we nodig hebben in het leven.
 
Het kan ook een tijd worden waarin je alles in huis wat je eigenlijk niet meer nodig hebt, vrijgeeft aan wie het beter kan gebruiken.
 
Of een feest waarbij je als mensenkind een wens mag doen. Niet alleen in de materie, maar juist ook andere wensen. Iets wat recht doet aan wie je bent en wilt zijn.
En dat anderen jou daarmee helpen dan.

Kortom de pietendiscussie kan leiden tot iets moois, tot nieuwe initiatieven, waarbij het niet gaat om jouw gelijk of mijn gelijk. Als we dit een beetje grootser aanpakken, dan maken we er een groot volksfeest van, met een nieuwe mooie betekenis.

Een feest om respect te oefenen en overvloed te delen met elkaar. Het zal de geschiedenis in gaan als een omslagpunt van een materiele-krijg-behoefte, naar zien, gezien worden en omzien naar elkaar. Een feest van het delen en uitbalanceren van onze rijkdom.

Sinterklaas met pensioen

We kunnen Sinterklaas met pensioen laten gaan en laten wij eerlijk zijn, hij heeft er de leeftijd voor. Op 6 december, als hij voor de laatste keer ons land verlaat, zwaaien we hem warm en enthousiast uit. De pietenrol nemen we zelf in, ieder in zijn eigen kleur; we delen met elkaar van alles wat we zomaar te geven hebben.

En de titel van de nieuwe traditie kan zijn:

Een vrij, blij feest.

Maar je begrijpt, deze gedachtenspinsels zijn slechts een begin… Voor mij is het helder dat dit feest nodig aan vernieuwing toe is. Een nieuwe traditie moet nog gevormd worden, verder bedacht en uitgeprobeerd. Ik heb er nu al zin in.

Mijn verzoek aan iedereen is dan ook om op een positieve manier mee te denken. Schrijf en spreek vervolgens over jouw positieve ideeën voor de vernieuwing van dit feest. Je verandert hiermee direct ook een stukje kijk op wat respectvol samen leven kan zijn.

Laat je niet verleiden tot discussie of gelijk hebben. Enkel tot het delen van onze rijke gedachten en hoe wij de aarde in kunnen richten als een fijne, liefdevolle plek om te wonen met elkaar.

 

 

 

Hier de drie beloofde links:

 Met dank voor de foto van de Familie Bekoe.