• enjoy life...

What to do?

Het is niet altijd feest…

Steeds vaker kom ik mensen tegen die zich machteloos voelen tegen zoveel geweld en onrecht in de wereld. Mensen die zich afvragen wat zij kunnen doen tegen iets wat zo groot lijkt. Ik zal proberen hier iets zinnigs over te zeggen zonder al te diep te gaan.

We leven in een tijd dat een aantal zaken langzaam steeds helderder worden…
De wereld, zoals wij mensen die ingericht hebben, is behoorlijk uit balans. Sterker nog, de wereld kampt momenteel met een aantal zeer serieuze problemen. Ik ga ze hier niet opnoemen. Wat mij inmiddels wel pijnlijk helder geworden is, is dat we allemaal onderdeel van dit systeem zijn. Vaak zonder dat we ons hier bewust van zijn dragen we bij aan juist dat wat we niet willen.

Maar we leven ook in een tijd dat steeds meer mensen echt door hebben wat er gaande is op deze planeet. Steeds meer mensen worden wakker, kijken om zich heen, raken verward, geschrokt en vragen zich af: Ja maar dit kan toch niet waar zijn! Wat kan ik doen? De problematiek waar wij als mensheid voorstaan lijkt te groot.

Ik onderzoek inmiddels al een aantal jaar het leven en hoe het werkt: Waartoe zijn wij op aarde? Wat is de zin van mijn leven, het leven? Wat geeft zin?
Maar ook vragen als: Waarom gaan dingen zoals ze gaan? Hoe werkt het in mij, als mens? Hoe werkt het buiten mij? Hoe zit het met de lichte en donkere kant op aarde? Wat zeggen verschillende spirituele stromingen, wat zegt de wetenschap, wat zeggen andere levensonderzoekers? Alles bij elkaar erg verhelderend en interessant. Niet altijd makkelijk en leuk, maar wel verhelderend en interessant!

Het fijne is dat ik al zoekend ook antwoorden vind. Antwoorden op de vraag wat ik kan doen. Antwoorden die bruikbaar zijn en het geheel weer terugbrengen tot de menselijke maat. Ik kan je mijn antwoorden geven. Misschien heb je er een klik mee. Maar zoek vooral ook je eigen antwoorden. Belangrijkste is misschien wel dat je jouw leven serieus neemt.

 

 1: Neem je eigen leven serieus

Jij bent hier op aarde met een doel, een missie. Dit doel en deze missie liggen op het kruispunt van dat waar jij goed in bent, waar jouw kwaliteiten liggen en waar je plezier in hebt, in combinatie met dat wat de wereld nodig heeft.
We worden geboren in de wereld en leren ons aanpassen aan onze omgeving. We worden voortdurend beïnvloed en gestuurd door de wereld om ons heen. Het valt niet altijd mee om na een tijd van opgroeien en aanpassing te weten waar jouw leven echt over gaat. School is zo’n plek waar dit aanpassen voortdurend van je gevraagd wordt. Maar ook werkplekken zijn vaak zo ingericht dat je je meer richt op wat de ander van je wil, dan dat je kunt doen wat echt bij jou past. Televisie, facebook en allerlei andere mooie technologische mogelijkheden helpen ons bij het letterlijk doden van veel van onze tijd.  Best jammer eigenlijk. Om de balans in de wereld te herstellen is het nodig dat iedereen zijn of haar kwaliteit inzet in het geheel. En dat is eigenlijk best wel weer leuk!

Dus als je wat wilt doen om positief bij te dragen aan de wereld: neem jezelf en jouw kwaliteiten die je de wereld te bieden hebt serieus.

 

 2: Neem de wereld serieus

De wereld is een plek waar je makkelijk in slaap kunt vallen. Figuurlijk bedoel ik. We laten ons makkelijk bezig houden door minder zinvolle zaken. Ik vergelijk het soms met een willekeurig pretpark. Je betaalt best een flink bedrag bij de entree om vervolgens akkoord te gaan met minstens 2 of 3 keer een uur of langer in de rij te staan bij een attractie. Alsof dat niet anders zou kunnen. Eigenlijk bijzonder. Maar helemaal bijzonder als je je realiseert dat dit slechts een metafoor is van hoe we in het echte leven met onze tijd omgaan.

Iets anders is dat we al lang niet meer in de gaten hebben hoe de wereld echt in elkaar zit. We leven op een aarde met licht en donker. We leven in een dualiteit. Dat is niet erg, zo is het gewoon op de aarde. Maar als jij hier gekomen bent om bij te dragen aan het licht, moet je wel weten dat hoe je dat doet. Daarnaast is het handig om te weten dat de donkerte ook een plek heeft hier en hoe zij te werk gaat. De donkerte speelt graag verstoppertje. Net als de googelaar. De googelaar leid je af van waar hij zijn trucs uithaalt. Hij bepaalt waar jij kijkt, en hierdoor zul je de truc nooit door hebben. De donkerte vind het fijn als wij bang zijn en vanuit deze angst druk zijn met het beschuldigen van de verkeerde mensen. Hij stuurt waar hij wil dat wij kijken.

Een belangrijke maatschaf om te zien of we de goede kant op gaan met de aarde is of het leven hier voor alle levende wezens erop vooruit of achteruit gaat. Het gaat niet enkel om mijn geluk. We zijn met elkaar één planeet. En laten we eerlijk wezen, we kunnen vandaag de dag zoveel dat het heel vreemd is dat wij nog steeds geloven dat de grote problemen waar de mensheid nu mee kampt onoplosbaar zouden zijn. Zaken als doodgaan van de honger, grote vluchtelingen stromen, regelmatig bommen moeten gooien hier of daar … tuurlijk kan dat anders. Tuurlijk kunnen we dat oplossen. Geloven dat dit niet zou kunnen is net zo onzinnig als je een uur laten parkeren in de rij voor een attractie. Alleen veel pijnlijker.

Dus als je wat wilt doen om positief bij te dragen aan de wereld: zorg dat je wakker bent en verdiep je echt in wat er gaande is. Verdiep je in wat er speelt zonder hiervan in de war te raken. Neem kleine stapjes, zodat het je niet overspoelt. Blijf met het licht wat jij bent, onderzoeken tot je steeds beter begrijpt wat er gaande is en dus ook wat er nodig is.

 

 3: Zie het, voel het, doe het

Alles begint met weten wat je wilt en geloven dat dit kan. Dat geldt niet alleen voor die opleiding die je wilt gaan doen, maar evenzogoed voor de rest van het leven. Dit geldt voor jou als persoon en ook voor het grotere plaatje. Als wij mensen durven geloven dat een mooie wereld mogelijk is, een wereld waarin iedereen tot zijn recht komt; als wij dit belangrijk vinden en echt erop vertrouwen dat dit haalbaar is… dan is de grootste stap al gezet. De media is goed in angst en doemscenario’s. Als je daarop focust en daarop gaat acteren, dan is dat ook wat je krijgt. Gevolgd door de roep om steeds meer controlle.
Als je focust op duurzaam, vrijheid, echt geluk en recht doen aan ieder mens (alle levende wezens) op aarde en hierop gaat acteren dan krijg je binnen no-time de hemel op aarde. Want dat dit laatste mogelijk is, daar ben ik allang van overtuigd.

  • Zie/bedenk een planeet vol met geluk voor iedereen.
  • Voel hoe blij je daarvan wordt.
  • Acteer hierop, prioriteer je acties in je leven.

Maak de cirkel groter, verbind je. Zoek gelijkgestemden op en geniet ondertussen ook van het wonder dat dit leven hier op aarde is.

Dus als je wat wilt doen om positief bij te dragen aan de wereld: Be the light you want to see in the world.